Välj rätt strategi för ditt kapital

3 feb. 2020
Den traditionella investeringspyramiden fungerar för många. Men för dig som har en tydlig plan och tänker långsiktigt kan det vara läge att vända den upp och ner. Med en större andel av ditt kapital placerat på börsen ökar den förväntade avkastningen.

Vill du ha en tydlig struktur för hur en investeringsportfölj ska byggas upp? Då får du ofta rådet att tänka i formen av en pyramid.

Basen utgörs av en bred portfölj med flera tillgångsslag, där ränteplaceringar utgör en dominerande del. För att ändå få möjlighet till något högre avkastning bygger man på med en mindre del i en bred aktieexponering. På toppen kanske man rent av spetsar till det hela med några nischade aktiefonder eller aktier.


Traditionell investeringsportfölj – Hög trygghet men lägre avkastning

Den traditionella investeringsportföljen har många fördelar och passar dig som söker en grundtrygghet eller har behov av att använda pengarna inom en snar framtid. Kommer du istället bara behöva en liten del av pengarna inom de närmaste åren? Då riskerar du att få onödigt hög trygghet, med lägre förväntad avkastning som följd, med en traditionell portfölj.


 

Den behovsbasbaserade modellen – Lägre trygghet men högre förväntad avkastning

Om du vet med dig att det dröjer tills kapitalet ska användas kan det vara läge att vända pyramiden upp och ner och bygga en portfölj baserad på behov snarare än trygghet.

För de närmaste två åren vet du kanske att du tänkt göra en semesterresa och byta ut diskmaskinen. De pengarna sätts in på ett bankkonto.

Mellan år tre och år tio lär det dyka upp lite husrenoveringar och bilen kommer behöva bytas ut. Det ligger dock en bit fram i tiden så där kan du ta lite risk i din placering av pengarna. Dock kanske inte mer än i en blandportfölj av aktier, obligationer och alternativa investeringar.

Resten av kapitalet, som kan vara en ganska stor del för många, kan däremot placeras lite mer riskfyllt. Kanske i en global aktieportfölj eller liknande, beroende på din risktolerans.

Denna typ av pyramid ger generellt en högre aktieexponering och därmed också en högre förväntad avkastning på lång sikt. På tio-femton års sikt spelar det stor roll för slutresultatet med ränta-på-ränta-effekten.


 

Välj en strategi som passar dig

Den behovsbaserade modellen passar dock inte alla. För dig som är orolig och inte orkar hålla i en aktieportfölj när det stormar på börsen rekommenderas istället den traditionella varianten. Har du inte heller koll på dina utgifter framöver bör du också välja en högre grundtrygghet i din portfölj.

Den delen av kapitalet som placeras i aktier bör verkligen vara pengar som inte behövs inom en överskådlig framtid. Även med lång placeringshorisont kan ju aktier ha en svag utveckling och det finns inga garantier att den förväntade avkastningen faktiskt uppfylls.

Sätt en plan för ditt sparande

Att skaffa en plan för din ekonomi är en bra början. Om du av ren slentrian väljer en traditionell pyramid trots en mycket lång placeringshorisont riskerar du att tappa mycket värde i form av framtida förväntad avkastning.

Ta hjälp i valet av investeringsstrategi

Många tycker att det är svårt att veta vilken strategi man ska välja. Då är ett bra alternativ att ta hjälp i valet av investeringsstrategi. Vi hjälper dagligen våra kunder att matcha behov och förutsättningar med rätt strategi för sina investeringar. Läs mer om hur vi på Söderberg & Partners Wealth Management hjälper våra kunder. 

Känner du dig osäker eller vill ha hjälp att säkerställa att du valt en strategi som passar dina behov? Kontakta oss för att ta ett första personligt möte där dina behov står i centrum vid valet av investeringsstrategi.

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Kontakta oss