1. Blogg

Hur påverkas den svenska ekonomin av en ny regering?

Ingen har lyckats undgå pajkastningen i samband med den svenska regeringsbildningen efter valet, de dagliga rubrikerna om politisk oenighet i Storbritannien, USA och diverse andra länder. Efter förra valet skrev jag att kompromisslösningar och segdragna förhandlingar är en del av priset som vi betalar för demokrati. Det är helt enkelt en del av systemet och trots en viss frustration så känns alternativa system, i alla fall inte för mig, superattraktiva.

Anders Magnusson

Söderberg & Partners Wassum Institutionella rådgivare


  1. Blogg

Börsåret 2018 – Tilltagande handelskonflikt fick marknaderna på fall

Återigen går ett år med politiskt fokus till historieböckerna. Inledningsvis gav den amerikanska skattereformen stöd till börserna men osäkerheten kring det brittiska utträdet ur den Europeiska unionen kvarstår, lappkasten i den globala handelskonflikten överraskar marknadsaktörer dagligen och för svenskt vidkommande ser en regeringslösning inte ut att vara i sikte.

Matthias Gietzelt

Ansvarig för marknads- och aktieanalys


  1. Blogg

Firar de jul hos Skatteverket?

När julen närmar sig funderar många över årets julklappar – vad man önskar sig och vad man själv ska ge. Men att i slutet av året visa lite extra generositet är inte alltid så enkelt, inte minst för arbetsgivare som ordnar julfest och julklapp åt de anställda.

Kent Andersson

Special Clients; Skattechef


  1. Blogg

Att investera på magkänsla eller nyckeltal

När man träffar fondförvaltare, som jag gör så gott som varje vecka, kan man inte låta bli att fascineras av hur två förvaltare som har helt olika strategier för att förvalta sina fonder, ändå kan lyckas bra båda två. Ta exempelvis T Rowe Prices europeiska småbolagsfond; en förvaltare, tre extra personer i förvaltarteamet, 15 analytiker enbart på den europeiska marknaden och 162 interna globala analytiker. Kontrasten mot Didner & Gerges europeiska småbolagsfond är stor; två personer i förvaltarteamet.

Johanna Påhlson

Ansvarig för fond- och fondförsäkringsanalys


  1. Blogg

Riksdagsvalet, regeringen och skatterna

Vad har hänt sedan valet 2014? Årets riksdagsval blev i sitt resultat inte så väldigt annorlunda än 2014 års val. Vid en titt i backspegeln av vad som skattemässigt ändrats under de senaste fyra åren så har den rödgröna regeringen hunnit med en del. De har bland annat dragit ner på ROT och RUT,...

Kent Andersson

Special Clients; Skattechef


  1. Blogg

Innebär nedgången på världens börser slutet för denna investeringscykel?

Aktiemarknaderna verkar följa det sedvanliga säsongsmönstret med en nedgång under tidig höst. Men det har väl inte undgått någon att utvecklingen i denna nedgång är något snabbare än vad vi har sett de senaste åren samtidigt som den direkt utlösande faktorn är svår att peka på.

Matthias Gietzelt

Ansvarig för marknads- och aktieanalys


  1. Blogg

Vi tar klimatförändringarna på allvar – följer de andra med?

Sällan har en fråga varit mer aktuell än vad klimatförändringarna är just nu.

Kajsa Brundin

Ansvarig för produktanalyserna och hållbarhetsfrågor


  1. Blogg
  2. Johanna Påhlson

Hur många aktier måste en fond ha?

Den gyllene regeln när man investerar är att inte lägga alla ägg i samma korg, det vill säga inte enbart investera i exempelvis en aktie. Det handlar om att sprida sina risker - om denna aktie inte går som väntat, så förlorar man i alla fall inte alla pengar. Å andra sidan, om aktien går över förväntan, så får den bara en begränsad effekt på den totala avkastningen för portföljen. Detta gäller även fonder. Fonder tenderar att investera i många olika innehav och det är i grunden bra för spararna, men låt oss nu kika på effekterna av detta.

Johanna Påhlson

Ansvarig för fond- och fondförsäkringsanalys


  1. Blogg

Är påverkansinvesteringar marknadens mest missbrukade strategi?

Påverkansinvesteringar eller Impact Investments är investeringar i företag, organisationer och fonder med avsikt att skapa sociala och miljömässiga effekter tillsammans med ekonomisk avkastning.

Kajsa Brundin

Ansvarig för produktanalyserna och hållbarhetsfrågor


  1. Blogg

Privat hälso- och sjukvård är numera en skattepliktig förmån

Sedan den 1 juli 2018 är förmån av fri hälso- och sjukvård inte längre en skattefri, utan istället en skattepliktig förmån som huvudregel.

Kent Andersson

Special Clients; Skattechef