Skip to main content Skip to main navigation

 

 

DIGITALT EVENT

Kinas ekonomiska och politiska utveckling

Vad är viktigt att tänka på om man vill investera på den kinesiska marknaden?

Den 28 april gästades vi av Frédéric Cho, strategisk rådgivare till svenska och kinesiska bolag inom handel och investeringar, som berättde om nuläget i Kina. Frédéric är även vice ordförande i Sweden-China Trade Council och medlem i utrikeshandelsminister Anna Hallbergs handelspolitiska rådsgrupp.

Med oss i studion var även Maija Kaartinen, makroekonom Swedbank, och Fredrik Myrén, förvaltare Swedbank Robur. De berättar mer om Kinas ekonomiska utveckling och vad som är viktigt att tänka på om man vill investera på den kinesiska marknaden.

Vi gästas även av Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold. Vad händer på börsen just nu? Joakim ger oss svaren!

Eventets innehåll i korthet:

icon-check-circle2.jpg Hur har Kina utvecklats politiskt och hur är relationen med övriga världen?
icon-check-circle2.jpg Vilken typ av bolag är bra att investera i och var finns de långsiktiga vinnarna?
icon-check-circle2.jpg Börsuppdatering - vad händer just nu?

 

Play

 


Den 28 april sänder Söderberg & Partners med gäster ett event som fokuserar på Kinas ekonomiska och politiska utveckling. För att värma upp inför eventet har vi ställt några snabba frågor om nuläget i Kina till Frédéric Cho, strategisk rådgivare till svenska och kinesiska bolag inom handel och investeringar.

Hur ser Kinas relation med Sverige ut idag?

På det ekonomiska planet är relationen allt starkare. Kina är nu Sveriges 6:e största handelspartner,  gick om både USA och Storbritannien under 2020. Både Sverige och Tyskland är två av de få EU-länder med överskott i handeln med Kina. När det kommer till det politiska läget är relationen okej på det stora hela. Några undantag som är mindre positiva är fallet med bokförläggaren Gui Minhai och sanktionerna mellan EU och Kina som infördes nyligen.

Hur ser det politiska läget i Kina ut just nu?

Just nu stärker Kommunistpartiet sitt inflytande, men samtidigt fortsätter marknadsekonomin att utvecklas. Kina har ansträngda internationella relationer, främst med USA men även med andra länder som till exempel Indien och Filippinerna.

Hur har coronasituationen påverkat Kinas ekonomi och vad är status just nu?

Kinas ekonomi var nere för räkning första Q1-Q2 2020. BNP Q1 2020 blev -6,8 %, men reste sig med besked därefter (mer tillverkning än tjänster). Kina blev på helåret 2020 det enda av G20-länderna som rapporterade positiv tillväxt med 2,3 %, och med ett gigantiskt handelsöverskott mot omvärlden. Under Q1 2021 blev tillväxten 18,3 % och tillväxten för 2021 bedöms hamna mellan 6-8 %.

Kontakta oss