Så förbereder du dig inför ett bostadsköp

3 nov. 2023
Ska du köpa en ny bostad? Det kan vara ditt livs största affär, samtidigt som det många gånger är den snabbaste. Budgivnings­processen går ofta väldigt fort och det kan bli svårt att hinna förbereda dig ordentligt. Eva Holmlund från Söderberg & Partners Bolån reder ut vad du bör tänka på inför ett bostadsköp – och hur du kan förbereda dig på bästa sätt.

Ansök om lånelöfte i god tid

När du väl har hittat ditt nya hem, kan det vara ont om tid. Dagens budgivnings­processer är ofta korta och innefattar många intressenter som snabbt vill lägga bud och stänga affären. Det är därför viktigt att du är väl förberedd och står redo att lägga ditt vinnande bud när rätt bostad dyker upp.

En avgörande del i bostadsköpsprocessen är att du i god tid förbereder finansieringen genom att ansöka om lånelöfte. Det ger dig svar på frågan: hur mycket får jag låna i bolån?  

Det är även viktigt att du stämmer av vilken tillgänglighet och service som du kan räkna med från din långivare. Med ett lånelöfte och en tillgänglig långivare, kan du snabbt agera när rätt objekt dyker upp.

Eva Holmlund, vd på Söderberg & Partners Bolån, menar att en lättillgänglig långivare som erbjuder en dedikerad kontaktperson är avgörande för en trygg bostadsaffär:

”På Söderberg & Partners Bolån ser vi ett större behov än någonsin att kunna erbjuda våra kunder en personlig och snabb handläggning. Många kunder upplever ofta situationen på bostadsmarknaden som stressig, och tycker att fokus ligger på en snabb budgivning. Därför ser vi till att vi finns tillgängliga vid din sida och förbereder finansieringen i god tid innan budgivningen avslutas. Vår uppgift är att se till att du inte missar chansen till din drömbostad och att du kan känna dig trygg genom hela affären”.

Boendekalkyl – så får du koll på alla kostnader vid köp av bostad

I samband med att du ansöker om lånelöfte behöver du även ta fram en boendekalkyl. Din bolånekalkyl visar hur dina månadskostnader kommer att se ut framåt.

Det är viktigt att du kalkylerar både utifrån nuvarande ränteläge – och ett läge där räntan är betydligt högre. Med en genomarbetad boendekalkyl, kan du ta välgrundade beslut kring prisnivån på din bostad och säkerställa att din ekonomi klarar av alla kostnader som följer med din nya bostad.  

Så vilka månadskostnader bör finnas med i din bolånekalkyl?  

Utgifterna för ditt bolån är uppbyggda på samma sätt, oavsett om du köper en villa eller en bostadsrätt. Utöver det, tillkommer kostnader som är knutna till din typ av bostad.

Räkna ut räntan på ditt bolån

Ränta är kostnaden som du betalar för ditt bolån. Räntan uttrycks i procent som årsränta men den betalas ofta månadsvis (men även kvartalsbetalning förekommer).  

För att räkna ut räntan på ditt bolån, kan du ta hjälp av detta exempel:

Om du exempelvis tar ett lån på 1 800 000 kr med en ränta på 4,5 procent, betalar du följande räntekostnad per månad: 

1 800 000 (lånebelopp) x 0,045 (ränta) / 12 (månader) = 3 000 kr per månad 

Du har rätt att årligen dra av 30 procent av utgiften för räntor upp till 100 000 kr (per låntagare) i din deklaration. Detta kallas ränteavdrag och gör att den faktiska räntekostnaden blir lägre när du har deklarerat och dragit av ränteutgifterna i din skatteberäkning.

Räkna ut din amortering

När du tar ett bolån behöver du betala av på lånet varje månad, det kallas för amortering. Storleken på amorteringen räknas ut genom att följa det lagstadgade amorteringskravet, som baseras på belåningsgraden (storleken på lånet i förhållande till köpeskillingen) samt skuldkvoten (lånets storlek i förhållande till årsinkomsten). Årligen är amorteringsbeloppet 0-3 procent av ditt lånebelopp. 

Räkna ut din amortering genom att följa exemplet nedan:

Om du skulle hamna på ett amorteringskrav på 2 procent, innebär det att 2 procent av det totala ursprungliga lånebeloppet ska betalas av varje år. Om du då skulle låna 1 800 000 kr, landar din amortering på minst följande belopp:

1 800 000 (lånebelopp) x 0,02 (amorteringskrav) / 12 (månader) = 3 000 kr per månad 

Räkna på din boendekostnad

Beroende på vilken typ av bostad du köper, kommer boendekostnaderna att vara uppbyggda på lite olika sätt. Vi hjälper dig att räkna på din boendekostnad.

Köper du en bostadsrätt tillkommer exempelvis en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Detta är ett sätt att vara med och betala för föreningens gemensamma kostnader för lån, driftskostnader och underhåll av byggnaden.  

Köper du en villa betalar du inte en månadsavgift på samma sätt utan du är själv ansvarig för att betala för de drifts- och underhållskostnader som uppstår i huset.

Vi reder ut hur du räknar på din boendekostnad på bästa sätt.

Kostnader vid köp av bostadsrätt  

Utöver bolånet, tillkommer en del kostnader vid köp av bostadsrätt. Nedan har vi listat de vanligaste kostnaderna vid köp av bostadsrätt:

  • Månadsavgift – en avgift som betalas till bostadsrättsföreningen för att finansiera föreningens kostnader för drift och underhåll av huset.
  • Hemförsäkring – du behöver teckna en hemförsäkring för din bostadsrätt – glöm inte att välja till bostadsrättstillägg om inte föreningen har upphandlat det kollektivt till sina medlemmar.
  • Elkostnader – i vissa föreningar är upphandling av el gjord centralt, men i de flesta fall väljer du själv vilket elbolag du vill ha.

Kostnader för din villa

Som villaägare finns det andra löpande kostnader som du behöver känna till. Nedan följer några vanliga kostnader för villa:

  • Kostnader för uppvärmning – beroende på val av hus finns olika uppvärmningssystem där kostnaderna kan variera kraftigt.
  • Elkostnader – elförbrukningen för ett småhus är i regel högre än för en lägenhet. Räkna därför med en högre elkostnad om du köper en villa.
  • Vatten och avfall – kostnader för sophämtning och vattenförbrukning betalas till kommunen.
  • Tomträttsavgäld – vissa fastigheter är så kallade tomträtter, vilket innebär att huset inte är friköpt. Om det gäller din villa, behöver du betala en årlig kostnad till kommunen för att få nyttja tomten.
  • Villa- och hemförsäkring – som villaägare bör du teckna försäkringar som täcker både lösöre och skador på byggnaden.

4 tips till dig som vill köpa ny bostad

Det är mycket att hålla reda på när du står inför en bostadsaffär. För att underlätta för dig har Eva listat 4 tips som kan göra ditt bostadsköp smidigare:

  1. Prata med en långivare så tidigt som möjligt för att förbereda ett lånelöftet i god tid. Be om ett lånelöfte som täcker alla de typer av bostäder och priser som du är intresserad av för att slippa uppdatera lånelöftet under processen.
  2. Välj en långivare som du får förtroende för och säkerställ att du får det stöd som du förtjänar under hela köpprocessen.
  3. Be din långivare om boendeutgiftskalkyler för olika scenarion och räntebindningar. På så vis är helt förberedd på vad ditt nya boende kan kosta dig varje månad.
  4. Meddela alltid din långivare innan du skriver på ett kontrakt för en bostad, för att säkerställa att lånelöftet är giltigt för den specifika bostaden.

Vill du få hjälp att skapa en bolånekalkyl och ansöka om lånelöfte?

Fyll i formuläret nedan, så hjälper vi dig vidare. 

Fyll i formuläret eller ring oss

Vi vill hjälpa dig med ditt bolån! Fyll i dina uppgifter så ringer vi inom några timmar. Du kan även nå oss på telefon 08-466 80 40. Öppettider: Måndag-torsdag kl 9-18 Fredag kl 9-17

Valfritt