Skyddar försäkringen under semestern?

Sommaren är här. Det betyder att det äntligen är dags att få njuta av en välförtjänt ledighet. Men innan du släpper jobbet och tar semester, behöver du säkerställa att försäkringen skyddar dig och företaget när du är borta. Vi reder ut vilka risker som ökar under sommaren – och hur du kan skydda dig genom att ligga steget före.

Sommar på distans – täcker försäkringen en datorstöld?

Semestern till trots, så är det många som behöver vara tillgängliga med sin laptop och mobiltelefon på distans. Många vill även passa på att arbeta från landstället eller ett annat land.

”En vanlig fråga under sommaren, är huruvida en försäkring täcker skador eller stölder på distans eller resande fot. Det är viktigt att tänka på är att jobbdatorn och mobilen är företagets egendom, vilket innebär att det främst är din företagsförsäkring som skyddar dessa. Men eftersom företagsförsäkringen normalt endast skyddar egendom på arbetsplatsen, finns det en risk att det kan bli ett försäkringsärende som hamnar mellan de anställdas hemförsäkring och företagets försäkring”, säger Andreas Otterling analytiker på Söderberg & Partners och fortsätter:

”Om du eller dina medarbetare tar hem företagets laptop eller mobil under semestern, är det därför viktigt att kontrollera om er företagsförsäkring kan utvidgas till att även skydda egendom i de anställdas bostäder.”

Ett liknande glapp kan uppstå om du tar med din arbetsgivares dator på resan i sommar. Vid resor skyddas sådan egendom normalt av företagets tjänstereseförsäkring – om sådant skydd finns.  

Den försäkringen gäller dock inte om du reser från hemmet på en privat semester. Din hemförsäkrings reseskydd ger inte heller någon ersättning eftersom det inte är din försäkrade egendom. I Söderberg & Partners försäkringslösning, PlusTjänsteresa, finns dock ett unikt skydd för företagets egendom som medarbetare tar med på en privat resa.

”Kom ihåg att den privata hemförsäkringen i regel inte omfattar företagets egendom under semestern, oavsett om du är hemma eller på resande fot. Ta därför reda på om er företags- och tjänstereseförsäkring behöver kompletteras för att ge skydd om din jobbmobil eller laptop skulle bli skadad eller stulen under semestern”, säger Andreas.

Låst bil räcker inte för att få ersättning vid stöld

Under semestertider ökar användningen av bil. Vana och mindre vana bilister samsas på vägarna, vilket ökar riskerna i trafiken.

När du använder bilen mer, ökar även risken att glömma kvar värdesaker i bilen. I bilförsäkringar finns det en stöldförsäkring om du har en halv- eller helförsäkring. Den ersätter stölder vid inbrott i bilen under förutsättning att bilen är låst. Värt att tänka på är att bilförsäkringens stöldskydd främst skyddar bilen och dess utrustning såsom däck, bilradio och GPS. Om det handlar om andra personliga tillhörigheter som stjäls finns det oftast ett skydd för det i hemförsäkringen.

Tänk på att det en del egendom ofta undantas från försäkringsskyddet, trots att försäkringen i allmänhet täcker stöld och inbrott i bilen. Det handlar då om så kallad stöldbegärlig egendom som exempelvis datorer och mobiltelefoner. Sådana föremål ersätts ofta inte om den förvaras i bilen – även om bilen är låst.

Står golf på agendan i sommar? Som golfare känner du säkert igen att många lämnar sin golfutrustning i bilen efter en runda. Gör inte det misstaget. Golfutrustning räknas nämligen ofta också som stöldbegärlig egendom. Ta därför ut din golfutrustning och ta för vana att ta en titt i bilen efter avslutad åktur för att säkerställa att inga värdesaker lämnas kvar.

Cyberbrottslingar passar på under sommaren

Utöver de fysiska risker som du utsätts för när du använder jobbutrustningen i sommarstugan, ökar även cyberriskerna. Under semestern är det vanligt att medarbetare går igenom företagsmejlen i mobilen och använder fler öppna nätverk.

På språng är det lättare att missa de varningssignaler som upptäcks enklare på en dator med större skärm. Det kan handla om stavfel, konstig disposition eller märkliga uppmaningar. Cyberbrottslingar slår ofta till genom att skicka ett mail med länkar som de vill att du ska klicka på. Om du gör det, hjälper du dem att ta sig in i företagets datorsystem. Var därför vaksam och klicka aldrig på länkar som du inte vet är säkra.

Undvik även att koppla upp dig mot öppna WiFi-anslutningar som inte har tillräckligt bra säkerhet. Dessa finns ofta på kaféer eller i hotellobbys. Om du ändå måste koppla upp dig, bör du undvika att öppna bankappar eller hantera känslig information.  

Under sommarmånaderna har många företag sommarvikarier som inte känner till den dagliga verksamheten och bolagets vanliga rutiner. Detta utnyttjar cyberbrottslingar genom att exempelvis skicka bluffakturor där de tar betalt för produkter som ditt företag aldrig har beställt eller nyttjat.

Bristande kunskaper inom cybersäkerhet är många gånger företagets svagaste punkt. Men detta kan undvikas om du är proaktiv och låter alla nya medarbetare – och sommarvikarier – få en grundläggande utbildning i cybersäkerhet.

Vad händer hemma – när du är borta?

Många lämnar sitt hem under semestern för att åka iväg en längre tid. En del åker utomlands, andra åker till sommarstugan eller ger sig av på road trip. Om ingen tittar till din bostad när du är borta, bör du göra vad du kan för att minska riskerna för skador. Detsamma gäller om någon av företagets lokaler skulle stå tomma under semestertid. Andreas listar 3 vanliga försäkringsrisker när huset står tomt – och ger dig tips på hur du kan minska dem:

  1. Vattenskador är en av de vanligaste skadetyperna i försäkringsärenden. Ofta blir skadorna omfattande, kostsamma och tidskrävande att åtgärda. Inte sällan uppstår de även ljudlöst, eftersom vattnet absorberas av andra material runt vattenläckan. När det väl upptäcks är olyckan redan ett faktum. Ett användbart knep som kan hjälpa dig att upptäcka en vattenläcka i tid är att installera ett vattenlarm. Det kan du enkelt installera under vattenledningar vid vitvaror eller under diskbänken. 
  2. Diskmaskinen är en hjälte i vardagen men den kan även vara en stor bov när det gäller vattenskador. En stor andel av alla försäkringsärenden med vattenskador, är kopplade till just diskmaskinen. När du åker iväg en längre tid, finns ofta vattentrycket kvar i ledningarna och trycker på packningarna. Se därför till att din diskmaskin är kopplad till en blandare som innefattar en avstängningskran. På så sätt kan du enkelt att stänga av trycket genom att vrida på kranen och på så vis minimera risken för läckage.
  3. Högsäsong för inbrott. Att många åker bort under sommarmånaderna är ingen hemlighet. Det gör att många bostäder och andra lokaler blir potentiella mål för inbrott. För att minska risken är det bra att tänka på följande:
    1. Se till att du har en bra dörr och lås. Det är en investering som verkligen lönar sig i längden. Välj en dörr som är säkerhetsklassad och ett lås som inte går att öppna inifrån utan nyckel, till exempel ett tillhållarlås. Detta gäller även din balkongdörr så att den inte med enkelhet kan öppnas inifrån genom att krossa ett fönster intill dörren.
    2. Förstärk fönster. Se till att fönsterlåsen är starka och i gott skick. Du kan även använda säkerhetsfilm på fönsterrutorna för att förhindra att de krossas lätt.
    3. Be någon att hålla ett öga på bostaden. Be en granne eller vän att se efter din bostad när du inte är hemma. Det är bra om någon kan hämta posten, dra för gardinerna på kvällen och parkera en bil på uppfarten för att ge intrycket av att någon är hemma.
    4. Använd belysning med tidsinställning. Installera tidsinställda eller rörelseaktiverade ljus både inomhus och utomhus. Detta kan avskräcka potentiella tjuvar, eftersom det ger intrycket av att någon är hemma.

Fint väder ökar risken för brand

En varm sommar är vad många av oss har längtat efter under hela vinterhalvåret. Men det är samtidigt förenat med risker – både privat och för företaget. En av dessa risker är att antalet bränder ökar när det är varmt och torrt.

För att skydda dig mot brand som uppstår utanför byggnaden, är det en bra idé att rensa bort brännbart material och sly som finns i direkt anslutning till byggnaden. På så sätt dämpas eldens framfart, vilket gör att du vinner tid om olyckan skulle vara framme. 

”Du bör även se till att du har vatten nära till hands och att brandutrustningen är i bra skick. Kom ihåg att den bör ses över med jämna mellanrum. Se över att du har tillräckligt med brandsläckare och att brandlarmet fungerar som det ska”, säger Andreas.

Ofta kan du minska risken för skador som orsakas av brand med relativt enkla medel, om du är proaktiv.

Vill du få hjälp att se över företagets försäkringsskydd? 

Vi hjälper dig att analysera försäkringsmarknaden och jämföra försäkringsbolag och villkor. Kontakta oss, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig att hitta rätt försäkringar till rätt pris. 

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.