Erbjuds du att löneväxla pension?

Vill du utöka din pension på ett smart sätt? Kanske vill du spara mer för att kunna gå i pension tidigare? Då bör du fråga din arbetsgivare hur de ställer sig till löneväxling. Det är nämligen ett smart sätt att få ut mer pengar till din framtida lön, utan att det behöver kännas för mycket i plånboken idag. Men det lönar sig inte för alla – vi reder ut hur det fungerar.

Få ut mer av lönen

Du kan få en pensionspremie som är nästan sex procent större än den lön som du avstår.

Möjlighet till skattevinst

Du kan göra en besparing vid beskattning när utbetalning sker om du betalar en lägre inkomstskatt den dagen det är dags att lyfta din pension.

Chans att sluta arbeta tidigare

Med en förstärkt pension får du mer flexibilitet och därmed en möjlighet att kunna sluta arbeta tidigare.

Löneväxla eller spara själv?

I takt med att vi lever längre, blir behovet av ett eget pensionssparande allt viktigare. Paradoxalt nog, börjar många pensionsspara allt senare i livet. För en tid sedan försvann dessutom avdragsrätten på privat pensionssparande, något som har gjort det svårare för dig som pensionssparar att nå ditt pensionsmål. Men det finns en smart lösning – att löneväxla.

Löneväxling är en form av pensionssparande där din arbetsgivare låter dig växla en del av din bruttolön till ett pensionssparande. Det löneväxlade beloppet inkomstbeskattas inte direkt när inbetalningen sker, utan först när pensionen ska betalas ut, något som kan ge dig en skattevinst eftersom du kan göra en besparing vid beskattning i samband med utbetalning, om du får betala en lägre inkomstskatt den dagen det är dags att lyfta din pension.

Löneväxling är dessutom mer förmånligt för din arbetsgivare, än att betala ut summan i lön. Det innebär att din arbetsgivare kan betala in ytterligare cirka 5,8 procent till din tjänstepensionsförsäkring, utan att det kostar företaget mer. Det gynnar både dig och din arbetsgivare. Du får mer i tjänstepension samtidigt som din arbetsgivare kan ge förmåner som gör dem mer attraktiva – utan att det kostar mer än kostnaden hade varit för din lön.

Många arbetsgivare låter medarbetaren välja om premierna ska placeras i traditionell förvaltning, fondförvaltning eller i depåförvaltning. Men det beror på hur din arbetsgivares pensionspolicy ser ut.

Det är alltså med stor sannolikhet mer förmånligt att löneväxla än att spara själv, om din arbetsgivare även betalar in de ytterligare 5,8 procenten. Men för att det ska löna sig behöver du ha en relativt hög lön.

När är det lönsamt att löneväxla?

Det lönar sig att löneväxla om din årsinkomst överstiger 8,07 inkomstbasbelopp efter löneväxling. På Skatteverkets hemsida hittar du information om vad inkomstbasbeloppet motsvarar just i år.  

Om du tjänar under 8,07 inkomstbasbelopp efter löneväxling, förlorar du inbetalningar till den allmänna pensionen om du löneväxlar. Dessutom kan exempelvis föräldrapenning, sjukpenning och a-kassa påverkas negativt. 

Hur fungerar löneväxling på min arbetsplats?

Löneväxling är en förmån, det är därmed inte något som alla arbetsgivare erbjuder. Om du är intresserad av att löneväxla behöver du först höra dig för om det erbjuds på din arbetsplats. Om så är fallet, blir nästa steg att du sätter dig in i hur policyn för löneväxling ser ut på företaget där du jobbar.

Det finns några saker som du bör tänka på om du är intresserad av att löneväxla pension:

  • Villkoren för löneväxling kan skilja lite mellan olika arbetsgivare, därför behöver du se över erbjudandet i detalj.
  • Om du väljer att löneväxla är det viktigt att din arbetsgivare upprättar ett tillägg till anställningsavtalet, vilket reglerar löneväxlingen.
  • Välj inte en högre summa än att du kan avvara den fram till din pension. Pengarna är nämligen låsta till 55 års ålder.
  • Säkerställ att de skattepengar som arbetsgivaren tjänar på att löneväxla sätts in till din pension. Med andra ord, de 5,8 procent som nämndes tidigare.
  • Stäm även av med din arbetsgivare att de utgår från din bruttolön före löneväxlingen i lönerevision och förhandling.

Pensionen kan betalas ut som tidigast från 55 års ålder och den kortaste utbetalningstiden är fem år.  Du kan få hjälp att se över punkterna ovan tillsammans med en rådgivare från oss på Söderberg & Partners.

Funderar du på att löneväxla?

Vill du veta mer om löneväxling och hur vi kan hjälpa dig? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.  

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?

Fyll i formuläret så blir du kontaktad.

Valfritt