Full fart på årets Summer Camp!

3 nov. 2016
För tredje året i rad arrangerades Summer Camp. På lägret, som gick av stapeln på Sigtuna Internatskola i augusti, deltog 100 ungdomar. Under en vecka fick de möjlighet att kombinera studier med roliga aktiviteter.

– Veckan var otroligt inspirerande och det känns verkligen som att Summer Camp gör skillnad för ungdomarna, berättar Marina Nygren som är ansvarig för Summer Camp på Söderberg & Partners.

Summer Camp är ett kostnadsfritt läger för studiemotiverade ungdomar i åldrarna 14-16 år. Under en vecka blandas undervisning med roliga aktiviteter och inspirerande föreläsningar. Undervisningen sker i ämnena biologi, engelska, fysik, kemi och matematik.

– Med Summer Camp vill vi skapa ett sammanhang där ungdomar kan få en push i skolarbetet och få inspiration till fortsatta studier, berättar Marina Nygren.

För studiemotiverade ungdomar

I vissa ungdomssammanhang kan det i bland uppfattas negativt att vara intresserad av att studera. Ett kriterium för att antas till Summer Camp är att man är studiemotiverad. Lärarna, som är unga och drivna, är ofta doktorander från olika toppuniversitet i Europa.

– Här kan ungdomarna träffa likasinnade och även få mycket inspiration från lärarna och aktivitetsledarna. Det är roligt att se hur alla tillsammans skapar en stämning av att lärande är roligt. Att nå mål blir ett självändamål, inte något som är pålagt utifrån, berättar Marina Nygren.

Med Summer Camp vill vi skapa ett sammanhang där ungdomar kan få en push i skolarbetet och få inspiration till fortsatta studier.

- Marina Nygren

Undervisning på förmiddagen, bakning på eftermiddagen

Undervisningen sker på förmiddagarna. På eftermiddagarna har ungdomarna fullt upp med att antingen gå på valfria lektioner eller vara med i aktiviteter som exempelvis fotboll, bad och bakning. Sedan Söderberg & Partners startade Summer Camp för tre år sedan har utbudet av frivilliga lektioner på eftermiddagar ökat för varje år.

– Ungdomarnas törst efter kunskap är nästan omättligt!, säger Marina Nygren glatt och berättar att lärarna skapar extralektioner inom områden som de själva brinner för, till exempel universums utveckling och interaktiv medicin.

– De lektionerna är så intressanta att jag själv gärna hade velat vara med!

Summer camp ger energi

De utvärderingar som har genomförts visar att Summer Camp ger eleverna mer energi. Dessutom blir det intresserade av nya ämnen och det har man lärarna att tacka för, berättar Marina Nygren.

– Vi står för finansieringen och planeringen. Men det är lärarna som förmedlar såväl den kunskap och det engagemang som väcker ungdomarnas studiemotivation.

Lärarna finns på skolan hela tiden och fungerar även som bollplank åt eleverna i frågor som rör allt från studieteknik till framtida studieval. Även Söderberg & Partners medarbetare finns på plats och deltar i aktiviteterna på eftermiddagarna.

Välkommen att ansöka till Summer Camp

Summer Camp tar emot 100 ungdomar och antalet ansökningar har ökat varje år. Vid urvalet prioriteras att ungdomarna ska vara studiemotiverade, men motiveringar om varför de ska vara med väger också tungt.

– Vissa kan behöva extra studiemotivation eftersom de till exempel har drabbats av sjukdom i familjen eller av andra motgångar. Sådant väger vi in i bedömningen när vi diskuterar vilka som får komma till Summer Camp.