Familjerätt
På Söderberg & Partners har vi erfarna jurister som är specialiserade inom ekonomisk familjerätt, arvsrätt och förmögenhetsrätt. Tillsammans med dig går vi igenom din familjesituation och eventuella behov av juridiska dokument i syfte att ge dig ett långsiktigt skydd och därmed ett tryggare liv.

Juridisk rådgivning för livets alla händelser
Under livets gång kommer det hända många spännande saker, till exempel att du flyttar hemifrån, köper din första lägenhet, flyttar ihop med din partner och blir sambos. Ni gifter er eventuellt och skaffar kanske barn eller ett företag ihop. Livet kan också innebära att oförutsedda händelser inträffar såsom en skilsmässa, sjukdom eller dödsfall.
Alla dessa olika händelser får juridiska konsekvenser som du bör vara medveten om. Visste du till exempel att du och din partner inte alltid ärver varandra, trots att ni är gifta? Eller att ditt företag eller ärvda sommarhus kan ingå i en bodelning om det inte har reglerats juridiskt?
Oavsett var i livet du befinner dig i är det viktigt att känna till vad konsekvenserna blir vid till exempel en separation eller dödsfall. Vi på Söderberg & Partners erbjuder dig personlig juridisk rådgivning där vi även upprättar de juridiska dokument som du har behov av.
Så kan vi hjälpa dig
Kristina Myhre presenterar Söderberg & Partners erbjudande inom familjejuridik.
Juridiska handlingar
Vi upprättar ett flertal juridiska dokument, se exempel nedan. Om du önskar rådgivning kring och hjälp med upprättande av juridiska dokument är du välkommen att kontakta oss via formuläret nedan.
Oavsett om du har familj eller inte bör du skriva ett testamente för att säkerställa att kvarlåtenskapen efter dig tillfaller den du önskar. Detta behöver inte vara en person utan kan likväl vara en organisation som ligger dig varmt om hjärtat. Utan ett testamente fördelas arvet enligt lag, dvs är du gift är huvudregeln att din make ärver dig och därefter era gemensamma barn. Har ni barn på varsina håll (särkullbarn) ärver ni dock inte varandra utan arvet tillfaller barnen.
Ytterligare en anledning till att skriva testamente är att säkerställa att kvarlåtenskapen blir arvtagarens enskilda egendom i äktenskap och i samboförhållande och därmed inte delas lika vid en framtida separation eller skilsmässa.
Du kan även uppställa en rad villkor i ditt testamente såsom till exempel att svensk lag ska tillämpas vid bouppteckning och arvskifte efter dig, att hembud ska gälla om dina arvtagare ska samäga en fritidsfastighet eller om du vill förordna om särskild förvaltning. Att villkora ett arv med särskild förvaltning kan vara lämpligt med tanke på att många barn inte uppnår ekonomisk mognad förrän de uppnår exempelvis 25 års ålder. Det kan också vara en lämplig lösning för frånskilda eller ensamstående föräldrar.
Om du önskar rådgivning kring och hjälp med upprättande av ett testamente är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att kontakta er för inbokning av ett första möte.
Om du och din partner bestämmer er för att gifta er med varandra kommer detta att få juridiska konsekvenser. Nu börjar äktenskapsbalken att gälla. Detta innebär bland annat att samtliga tillgångar utgör giftorättsgods, med vissa undantag, och kommer att delas lika vid en eventuell skilsmässa eller dödsfall. Vill ni inte dela lika måste ni skriva ett äktenskapsförord.
Tänk på att huvudregeln är att ni som äkta makar ärver allt från varandra, även den enskilda egendomen. Vill ni hellre att era barn ska ärva hela eller delar av den enskilda egendomen måste ni skriva ett testamente.
Ett äktenskapsförord kan upprättas när som helst under äktenskapets gång och inte bara omfatta den egendom du har vid äktenskapets ingående utan även egendom du kan komma att erhålla i framtiden såsom förvärvsinkomster, gåvor och arv.
Om du önskar rådgivning kring och hjälp med upprättande av ett äktenskapsförord är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att kontakta er för inbokning av ett första möte.
Om du och din partner bestämmer er för att flytta ihop och bli sambos kommer detta att få juridiska konsekvenser. Nu börjar Sambolagen att gälla. Detta innebär bland annat att gemensamt införskaffad bostad och bohag kommer att delas lika vid en eventuell separation, oavsett vem som står på kontraktet eller har finansierat bostaden. Vill ni inte dela lika måste ni skriva ett samboavtal.
Däremot kommer ni som sambos inte att ärva varandra, vilket kan komma som en chock för många. Om ni vill ärva varandra måste ni skriva ett testamente.
Om du önskar rådgivning kring och hjälp med upprättande av ett samboavtal är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att kontakta er för inbokning av ett första möte.
Vill du hjälpa ditt barn med kontantinsatsen till första bostaden, eller köpa bostad med en partner där ni går in med olika kontantinsatser? Kanske har du en vän eller pålitlig kollega som du vill hjälpa med ett privat lån? Oavsett lånets storlek och hur mycket du litar på personen bör du alltid skriva en revers, även kallat skuldebrev.
Vid upprättandet av en revers bör man ta ställning till en rad olika frågor, såsom exempelvis om ränta ska utgå, om skulden ska amorteras löpande eller betalas tillbaka i samband med en försäljning av bostad. Det är även intressant att beakta vad som ska ske med skulden om långivare eller låntagare separerar eller avlider. I vissa fall kan det vara klokt för långivaren att pantsätta låntagarens fastighet eller bostadsrätt som säkerhet för skulden, om pengar har lånats ut när någon exempelvis anskaffar en bostad.
Det finns en hel del fallgropar du bör se upp med, såsom att du ibland behöver komplettera reversen med andra avtal exempelvis äktenskapsförord eller samboavtal. Tänk även på att en privat fordran upphör att gälla efter 10 år om inte vissa åtgärder vidtas.
Om du önskar rådgivning kring och hjälp med upprättande av en revers är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att kontakta er för inbokning av ett första möte.
Om du samäger en fastighet med exempelvis dina släktingar eller om du och din sambo köper en bil eller båt tillsammans men där endast en av er kan stå som registrerad ägare, kan det vara bra att upprätta ett samäganderättsavtal.
Genom att skriva ett samäganderättsavtal kan ni förebygga tvister och skapa trygghet i ert samägande samt reglera rättigheter och skyldigheter er emellan. I samäganderättsavtalet kan ni exempelvis reglera hur ni ska nyttja fastigheten samt vem som ska ansvara för skötsel och kostnader kopplade till fastigheten. Det är även viktigt att reglera vad som gäller om någon delägare vill sälja sin andel och vilken värderingsprincip som i sådant fall ska gälla.
Om du önskar rådgivning kring och hjälp med upprättande av ett samäganderättsavtal är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att kontakta er för inbokning av ett första möte.
Vill du hjälpa ditt barn eller barnbarn med kontantinsatsen till första bostaden, ge en gåva till en god vän eller kanske ge bort en del av fritidshuset till ett av dina barn? Oavsett gåvans storlek och vem som är gåvotagaren bör du alltid skriva ett gåvobrev.
Vid upprättandet av ett gåvobrev bör du beakta huruvida en gåva till dina barn ska avräknas såsom förskott på arv eller inte, detta för att uppnå rättvisa mellan dina barn. Om du vill skydda gåvotagaren från att behöva dela med sig av gåvan vid en skilsmässa eller separation bör du förordna om enskild egendom. Ett gåvobrev kan även innehålla en rad andra villkor, såsom exempelvis nyttjanderätt och särskild förvaltning. Att en penninggåva villkoras med särskild förvaltning är väldigt vanligt vid gåva till minderåriga, främst för att gåvogivaren vill förhindra att barnet spenderar pengarna fritt i ung ålder eller att pengarna hamnar hos en mindre lämplig förälder. Du kan bestämma hur länge den särskilda förvaltningen ska fortlöpa, exempelvis fram till dess att gåvotagaren fyller 25 år.
Tänk på att en gåva av fastighet eller bostadsrätt kan ge skattemässiga konsekvenser samt att det uppställs särskilda krav på myndighetshantering och formkrav, varför du alltid bör anlita en jurist vid upprättande av gåvobrev.
Om du önskar rådgivning kring och hjälp med upprättande av ett gåvobrev är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att kontakta er för inbokning av ett första möte.
När en person avlider ska en bouppteckning upprättas och inom 4 månader ges in till Skatteverket för registrering. En bouppteckning ska innefatta den avlidnes samtliga tillgångar och skulder samt uppgift om vilka som är den avlidnes arvtagare, s.k. dödsbodelägare. Även kopior på äktenskapsförord, samboavtal, testamente m.m. ska bifogas bouppteckningen.
För det fall det finns fler än en arvtagare som ska ärva ska även en arvskifteshandling upprättas där det ska framgå hur arvet ska fördelas mellan arvtagarna. Arvskiftet upprättas efter det att bouppteckningen registrerats hos Skatteverket men det finns inte någon tidsfrist för när handlingen ska vara färdigställd utan det är upp till dödsbodelägarna att gemensamt avgöra när man väljer att gå vidare med denna fördelning.
En bouppteckning och arvskifteshandling kan vara omfattande dokument som kan beröra svåra juridiska frågor varför många väljer att ta juridisk hjälp. Vi hjälper er att gå igenom er situation och se vilken lösning som passar för er och er specifika situation. Hör av er till oss genom att fylla i formuläret nedan så kommer vi kontakta er för inbokning av ett första möte.
En bodelning mellan makar kan ske antingen under bestående äktenskap eller i samband med att äktenskapet upphör på grund av äktenskapsskillnad eller dödsfall. Vid bodelning ska som utgångspunkt samtliga tillgångar och skulder vilka inte utgör makes enskild egendom redovisas och värderas. I detta ingår bostad, bankmedel, fordon, bohag etc. Vardera make har sedan rätt att erhålla en hälftendel av makarnas totala egendomsvärde efter det att samtliga skulder räknats bort. En make kan ha enskild egendom som därmed är undantagen från bodelning genom äktenskapsförord, gåva eller testamente.
En bodelning mellan sambor är mer begränsad än den mellan makar då endast samboegendom blir föremål för bodelning och upprättas endast om någon av samborna inom ett år från separationen begär det. Samboegendom är sådan bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. All övrig egendom såsom bankmedel, fordon, fritidshus etc. ingår därmed inte i bodelning mellan sambor. Det är även möjligt för sambor att avtala bort bodelningsreglerna i Sambolagen genom att mellan sig upprätta ett samboavtal vilket medför att någon likadelning inte ska ske.
Ett bodelningsavtal kan vara omfattande dokument som kan beröra svåra juridiska frågor varför många väljer att ta juridisk hjälp. Vi hjälper er att gå igenom er situation och ser vilken lösning som passar för er och er specifika situation. Hör av er till oss genom att fylla i formuläret nedan så kommer vi kontakta er för inbokning av ett första möte.
Vem tar hand om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du i framtiden förlorar din beslutsförmåga? En framtidsfullmakt är ett alternativ till god man och förvaltare och innebär att du själv kan bestämma vem som ska hjälpa dig om du t.ex. blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut.
Framtidsfullmakten är en fullmakt som blir giltig vid en framtida tidpunkt då du inte längre kan överblicka följderna av dina beslut. Det är en relativt ny form av ställföreträdarskap för vuxna och har funnits i Sverige sedan 2017.
Innan lagen om framtidsfullmakter trädde i kraft har det inte varit möjligt att själv bestämma vem som ska ha rätt att i framtiden sköta dina rättsliga, ekonomiska och personliga angelägenheter om du hamnar i ett läge då du förlorar din beslutsförmåga, t.ex. till följd av stroke, koma, demens eller nedsatt hälsotillstånd. Överförmyndaren har då haft ansvaret att utse en god man till dig.
Mot bakgrund av att vi har en demografisk utveckling där allt fler blir allt äldre i kombination med en brist på gode män antog riksdagen därför lagen om framtidsfullmakter som ger dig möjlighet att själv utse någon som kan ha hand om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du senare i livet inte själv kan det.
Boka tid för ett rådgivningsmöte hos oss så går vi tillsammans igenom förutsättningarna för att upprätta en framtidsfullmakt och du får en skräddarsydd handling som är anpassad efter just din situation och dina behov.
Vi hjälper våra kunder till toppen
Vi har utnämnts till Sveriges främsta Private Banking-aktör i Kantar Sifo Prosperas årliga undersökning. En utmärkelse som bygger på betyg från de svenska private banking-aktörernas egna kunder.

Vi placerades på första plats inom kategorierna: Personliga kontakter, Nyheter & marknadsinformation, IM-kompetens, Löpande råd, Serviceinriktad, Rapportering, PB lösning set-up och Etniska normer.