Löneväxling

Löneväxling är en förmån som kan göra stor skillnad för era medarbetare – utan att det behöver leda till en merkostnad för företaget. Genom att erbjuda löneväxling, ger ni medarbetaren möjligheten att på ett enkelt sätt få en högre pension. Detta genom sparande i en upphandlad pensionsplan med konkurrenskraftiga villkor. Ett kostnadseffektivt sätt att bli en mer attraktiv arbetsgivare helt enkelt. Men hur fungerar löneväxling egentligen och när lönar det sig? Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Uppskattad förmån

Genom att erbjuda löneväxling blir ni mer attraktiv som arbetsgivare. Det innebär att det blir enklare att behålla viktig kompetens i bolaget och att rekrytera nya medarbetare.

Opåverkad lönekostnad

Med löneväxling kan ni hjälpa medarbetaren till en bättre framtida lön – utan att det påverkar företagets lönekostnader.

Administrativt stöd

Administrationen för löneväxlingen kan vi på Söderberg & Partners hantera för att underlätta arbetet för ert företag.

Boka ett digitalt möte

Välkommen att boka ett kostnadsfritt möte med oss och jämföra företagets tjänstepensionslösning. Mötet är 30 min och sker digitalt. Välj den tid som passar dig!
Hitta en tid som passar!

Vad är löneväxling?

Vi lever allt längre. För att kunna uppnå en bra pensionsnivå som räcker livet ut, blir det privata sparandet avgörande. På senare år har det dock blivit dyrare att pensionsspara privat, efter att avdragsrätten på privat pensionssparande upphörde. Men du som arbetsgivare kan göra skillnad. Du har möjligheten att hjälpa dina medarbetare att nå sina pensionsmål – genom att erbjuda löneväxling.

Löneväxling är en form av pensionssparande där medarbetarna får chansen att växla en del av sin bruttolön till ett pensionssparande. Medarbetaren sparar alltså en summa till pensionen, i stället för att ta ut allt som lön. Det löneväxlade beloppet inkomstbeskattas inte direkt när inbetalningen sker, utan först när pensionen betalas ut.

Löneväxlingen innebär dessutom att ni kan betala in ytterligare cirka 5,8 procent till medarbetarens tjänstepensionsförsäkring – utan att det behöver kosta företaget något extra.

När lönar sig löneväxling?

Löneväxling är förmånligt för alla medarbetare som har en relativt hög lön. För att vara exakt, behöver årsinkomsten överstiga 8,07 inkomstbasbelopp. På Skatteverkets hemsida hittar ni information om vad inkomstbasbeloppet motsvarar i år.  

Om medarbetarens lön efter löneväxlingen är lägre än 8,07 inkomstbasbelopp, bör ni inte låta medarbetaren löneväxla. Det skulle nämligen innebära att medarbetaren förlorar inbetalningar till den allmänna pensionen. Dessutom kan det påverka exempelvis föräldrapenning, sjukpenning, inkomstförsäkring och a-kassa negativt.

Vad innebär löneväxling?

Om era medarbetare väljer att avstå en del av sin lön för att löneväxla, betalar ni som arbetsgivare en särskild löneskatt istället för sociala avgifter på det växlade beloppet. Som vi nämnde tidigare är den särskilda löneskatten lägre, vilket gör att ni kan betala in nästan sex procent extra till medarbetarens pension.

Kontakta er rådgivare hos oss på Söderberg & Partners eller fyll i kontaktformuläret nedan så hjälper vi dig att skapa en process och policy för löneväxlingen. Tillsammans med våra rådgivare kan vi ta fram information specifikt för era medarbetare.

Kontakta oss

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.