Min tjänstepension
Vårt främsta mål är att hjälpa dig att få din pension att bli så hög som möjligt. Vi vet att tjänstepensionen med största sannolikhet är din viktigaste förmån. Att det är din framtida lön som vi håller i våra händer. Det är även ett framtida skydd för din familj, ifall att något skulle hända dig. När din tjänstepension förvaltas av oss, har din arbetsgivare givit oss ett förtroende som vi kommer att förvalta väl. Tack vare den stora kundvolym som vi representerar, får vi den förhandlingskraft som krävs för att kunna erbjuda dig riktigt bra villkor.
Personlig pensionsrådgivning
Noga utvalda fondalternativ
Vi gör det svåra – enkelt
Stark förhandlingskraft
Ta kontroll över din tjänstepension
Tjänstepension som förvaltas med dina värderingar i åtanke
Sveriges nöjdaste kunder – 12 år i rad!
Vi lever för nöjda kunder! Därför är vi otroligt glada att vi, för tolfte året i rad, blivit utnämnda till aktören med Sveriges mest nöjda kunder inom förmedlarbranschen enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI) årliga undersökning.
Har du gruppförsäkring via oss?
Vanliga frågor om tjänstepension
Tjänstepensionen betalas av din arbetsgivare. De flesta har tjänstepension, men omkring 10 % av dem som är anställda, saknar det. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller för just dig.
Tjänstepensionen kan vara avtalad i ett kollektivavtal mellan arbetsgivaren eller en arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Men den kan också förhandlas om direkt med dig som anställd. Om du jobbar inom kommun, region eller statligt verksamhet, så finns tjänstepension alltid med i avtalen. Hos privata arbetsgivare är det dock inte säkert.
Om du saknar tjänstepension kommer du bara att få allmän pension från staten, utöver det som du eventuellt sparar privat förstås. Det kan innebära en låg pension för dig i framtiden och därför är tjänstepensionen troligtvis din viktigaste förmån. Dessutom innehåller tjänstepensionen viktiga ekonomiska skydd för dig och din familj om något skulle hända dig.
Ju högre lön du har – eller ju yngre du är – desto större del av din totala pension, kommer att komma från just tjänstepensionen. Om du inte redan vet hur mycket som betalas in till din tjänstepension varje månad, bör du därför se över detta.
Det kan vara lite olika eftersom en del tjänstepension styrs av ålder och betalas ut automatiskt när du fyller 65 år, medan annan tjänstepension kan behöva ansökas om. Om du inte vill att pengarna ska börja betalas ut vid 65 års ålder, så bör du därför se över om du behöver stoppa en utbetalning innan tjänstepensionen börjar betalas ut. För när tjänstepensionen väl har börjat betalas ut, går det inte att stoppa.
Det finns ibland regler som styr när du tidigast får ta ut tjänstepension. Det kan exempelvis vara så att du inte får ta ut pensionen innan 55 års ålder. Men för dig som är statligt anställd, så är det 61 års ålder som är gränsen för när du tidigast kan ta ut din tjänstepension.
I de flesta fall kan du välja att ta ut tjänstepensionen under hela ditt liv eller under en kortare period. Det skulle exempelvis kunna vara under 5, 10 eller 20 års tid. Det kan även finnas bestämmelser som gör att du inte kan välja att bara ta ut en del av din tjänstepension. I så fall behöver du ta ut hela pensionen eller avvakta helt. Tänk även på att se över vad som gäller om du arbetar samtidigt som du tar ut tjänstepension. Det kan skilja sig mellan olika avtal, därför bör du vända dig till ditt eller dina tjänstepensionsbolag för att höra vad som gäller för just dig.
Har du samlat in tjänstepension hos flera olika tjänstepensionsbolag? Då är det bra att känna till att du kommer att få pension från flera olika utbetalare.
De val som du gör kan vara svåra att ändra i efterhand. Därför bör du alltid noga tänka igenom dina beslut kring din tjänstepension. Om du har din tjänstepensionslösning via oss, kan du med fördel ta hjälp av en rådgivare.
Frågan om "hur mycket som är en bra tjänstepension” är svår att svara på med ett rakt och enkelt svar. Detta eftersom att det är högst individuellt vad som anses vara en bra tjänstepension. För att du ska få svar på hur mycket som är en bra tjänstepension för dig, behöver du först fundera över vilket liv som du vill leva som pensionär. Vilka kostnader skulle det medföra och vad skulle du behöva för inkomst för att kunna leva det liv som du önskar? Utifrån det kan du sätta ett mål för din pension och sedan räkna ut hur mycket du skulle behöva i privat pensionssparande och tjänstepension.
Vanligtvis är det tre delar som utgör hela din pension och tjänstepensionen är en av dessa. Det är en betydande del och därför är det viktigt att du har tjänstepension. Om du har det och vill veta hur mycket en arbetsgivare normalt sätter av till sina medarbetare, kan det vara en god idé att jämföra med de större kollektivavtalens procentsatser.
På pensionsmyndighetens hemsida kan du läsa mer om vilka procentsatser som är i linje med de större kollektivavtalen.
En rådgivare kan hjälpa dig att se över din pension, sätta ett mål och se över vad du kan göra för att öka dina möjligheter att nå ditt pensionsmål.
Är du en av dem som tycker att pension är krångligt och ställer dig frågan: var ser jag min tjänstepension? Då ska vi hjälpa dig att hitta rätt!
Om din arbetsgivare är kund till Söderberg & Partners kan du se din tjänstepension när du loggar in på dina sidor här på vår hemsida. Du kan även få stöd av en rådgivare som kan gå igenom den med dig, se över dina placeringar och hjälpa dig att hitta åtgärder som kan ta dig närmare ditt mål för tjänstepensionen.
Du kan även på egen hand logga in och se din samlade pension, tjänstepension och din allmänna pension, på Pensionsmyndighetens hemsida och på Minpension.se.
Om du är osäker på om arbetsgivaren betalar tjänstepension, bör du fråga din arbetsgivare. Fråga även hur mycket som sätts av till din tjänstepension. Om din arbetsplats har kollektivavtal kan du vara säker på att du har tjänstepension. Om du inte omfattas av ett kollektivavtal kan du ändå ha en bra tjänstepension som förmån, men det är inte säkert.
Det är kollektivavtalet eller ditt individuella avtal för tjänstepension som styr hur länge din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension. Om du har ett kollektivavtal på din arbetsplats, kan du läsa i det vad som gäller för dig. Om det inte finns ett kollektivavtal, behöver du säkerställa att du har tjänstepension. Om du har det, har du troligtvis ett individuellt avtal om tjänstepension med din arbetsgivare där det anges hur länge arbetsgivaren betalar in tjänstepension.
Om du har kollektivavtal och jobbar inom privat sektor samt är arbetare, omfattas du av Avtalspension SAF-LO. Om du istället är tjänsteman, så har du ITP 1 eller ITP 2. Du som har Avtalspension SAF-LO eller ITP 2 får avsättningar till din tjänstepension från din arbetsgivare fram tills att du fyller 65 år. Om du har ITP 1, får du avsättningar till tjänstepensionen tills du fyller 66 år.
När du är föräldraledig eller jobbar deltid fortsätter du att tjäna in pengar till din allmänna pension. Dock behöver du fråga din arbetsgivare vad som gäller för din tjänstepension under denna tid. Det är viktigt att ta reda på, eftersom det kan påverka din framtida pensionsnivå på ett negativt sätt. Många arbetsgivare betalar tjänstepension även när du är föräldraledig. Men det är olika och ibland behöver du ansöka om det. Fråga därför din arbetsgivare hur det ser ut hos er.
Den av föräldrarna som tjänar minst (oavsett hur ni väljer att fördela föräldraledigheten mellan er) kan även få extra pengar till den allmänna pensionen under ditt barns fyra första år. ”Pensionsrätt för barnår” heter det och det beräknas automatiskt. Du kan läsa mer om detta på Pensionsmyndighetens hemsida.
Hur din tjänstepension påverkas av föräldraledighet och deltidsarbete skiljer sig åt beroende på om du jobbar inom stat, kommun, region eller i privat sektor.
Störst påverkan kan det få om:
- du ensam tar hela föräldraledigheten och sedan arbetar deltid under många år
- om du har hög inkomst
- om du jobbar i privat sektor
- om du är hemma utan föräldrapenning.
Minst påverkan kan du få om:
- du har låg inkomst
- om du arbetar inom stat, kommun eller region.
Om din pension har drabbats hårt efter föräldraledighet eller deltidsarbete, kan du kompensera för detta genom att öka upp ditt egna privata pensionssparande. Om din arbetsgivare har avtal med Söderberg & Partners kan du få hjälp att se över hur långt du ligger efter i din pension efter föräldraledigheten. Välkommen att boka in ett möte, så kan du och din rådgivare tillsammans lägga upp en plan som gör att du kommer ikapp.