Totalförstördes av stormen Hans – nu doftar byn av crêpes igen

I augusti 2023 totalförstördes restaurangen Åre Crêperie & Logi av översvämningar som orsakades av stormen Hans. Förödelsen blev en chock för Patrik Jonsson, Emelie Issa och alla medarbetare som kämpade hårt för att rädda verksamheten. Men tack vare rätt försäkringsskydd, smidig skadehantering och handlingskraftig restaurangpersonal, kunde verksamheten öppnas upp igen efter bara ett halvår.

Brandstationen fylls med Crêpes, galettes och fransk cider

Åre Crêperie & Logi är beläget i hjärtat av byn. Närmare bestämt i den gamla brandstationen, där det sedan 2015 serveras crêpes och galettes tillsammans med ett stort utbud av fransk cider.

Vår rådgivare var proaktiv och arbetade fram en ny produkt som passade vår restaurang bra. Han kunde även erbjuda oss ett lägre pris och bättre villkor.

Restaurangen är en del av en kedja som även driver restauranger i Visby, Stockholm och Borgholm. Åre Crêperie & Logi har varit kund till Söderberg & Partners sedan 2015 när det nya bolaget skulle bildas.

”Vi hade redan Söderberg & Partners i vårt andra bolag och behövde hjälp när vi bildade det nya bolaget. Eftersom det hade fungerat bra tidigare, så ville vi utöka samarbetet och bygga vidare på den relationen”, säger Patrik Jonsson som äger restaurangen Åre Crêperie & Logi och tillägger:

”Vår rådgivare var proaktiv och arbetade fram en ny produkt som passade vår restaurang bra. Han kunde även erbjuda oss ett lägre pris och bättre villkor genom Söderberg & Partners upphandlade försäkringslösning, så vi valde att teckna det”, berättar Patrik.

Stora drömmar kräver rätt skydd 

För ett nystartat bolag krävs ett antal försäkringar för att ge verksamheten ett tryggt skydd. Vilka försäkringar som behövs varierar och beror på företagets unika riskprofil.

”Jag tycker att det kan vara svårt att veta vad jag ska säga till försäkringsbolaget och vad jag vill ha försäkrat. Speciellt eftersom jag har många verksamheter. Det är därför tacksamt för en i övrigt aktiv företagare att få hjälp att se över behovet och få en försäkringslösning som inte bara innebär ett bättre i pris, utan även är flexibel med försäkringsbelopp och ger ett bredare skydd. Det kändes tryggt”, säger Patrik.

Det kan vara svårt att på egen hand jämföra villkor och försäkringsgivare. Om du inte är väl insatt i marknaden, alla undantag och vilka villkor som är viktiga att granska, är det kanske först när olyckan är ett faktum som du får uppleva om försäkringen håller vad den lovar. Det kan därför kännas tryggt att få hjälp att se över skyddet av en rådgivare.

”Försäkringen ska fungera och jag vill att min rådgivare ska vara drivande och säkerställa att mina verksamheter har det försäkringsskydd som de behöver, varken mer eller mindre. Särskilt viktigt är proaktiviteten”, menar Patrik.

Vi började genast arbetet med att rädda allt som räddas kan. Sedan ringde vi till Söderberg & Partners för att fråga hur vi skulle agera nu när olyckan var ett faktum. Vår rådgivare hjälpte oss att få kontakt med rätt personer och försäkringsbolaget agerade snabbt

Olyckan är ett faktum när Hans drar in över Åre 

I augusti 2023 drog ovädret Hans in över Sverige. Hans lämnade efter sig stor förödelse med stormfälld skog, höga vattenflöden och översvämningar. En av de städer som drabbades hårt var Åre, vars centrala delar raserades när Susabäcken och Mörviksån svämmade över. Vatten och lera vällde in över staden. Parkeringsplatser och källare fylldes med mängder av vatten, vägar och tågtrafik stängdes av och räddningstjänsten tvingades rycka in. På flera platser gav dessutom asfalten vika och marken sjönk ihop.

Åre Crêperie & Logi drabbades hårt av översvämningen. Mycket av det som Patrik, Emelie och deras kollegor hade byggt upp sedan 2015 totalförstördes.

”Natten mot tisdagen den 8:e augusti, svämmade Åre by över och vi hade fullt med vatten och lera i restaurangen. Kraften i flödet var så stark att den flyttade hela husets konstruktion. Det gick inte att känna igen platsen från den ena dagen till den andra och vi hade plötsligt ingen lokal att bedriva verksamhet i. Dessutom en hel del av den egendom som fanns i restaurangen skadad”, berättar Emelie.

Hon menar att det är svårt att veta vad som ska göras när olyckan väl är framme. Då var rådgivaren från Söderberg & Partners ett stöd för att snabbt kunna koppla in försäkringsskyddet.

”Vi började genast arbetet med att rädda allt som räddas kan. Sedan ringde vi till Söderberg & Partners för att fråga hur vi skulle agera nu när olyckan var ett faktum. Vi hade aldrig varit med om något liknande tidigare. Vår rådgivare hjälpte oss att få kontakt med rätt personer och försäkringsbolaget agerade snabbt. Vi fick tag i en container för att kunna förvara all egendom som skulle räddas från restaurangen”, säger Emelie och tillägger:

”Vår personal gjorde ett otroligt jobb med att försöka rädda så mycket som möjligt. Tack vare tydliga instruktioner från försäkringsbolaget, kunde vi jobba effektivt och fokuserat, det kändes tryggt.”

Vägen tillbaka gick över förväntan

Vägen tillbaka gick över förväntan, menar Patrik som först hade svårt att se hur verksamheten skulle kunna komma på fötter igen efter förödelsen:

”Vi fick stöttning i många svåra frågor och lyckades mot alla odds komma på fötter kort efter årsskiftet. Detta trots att vi knappt hade en lokal kvar i augusti.”

Förutom egendomen som förstördes, berättar Patrik att det fanns flera orosmoln på himlen. Det oplanerade och kostsamma driftstoppet var en sak. Utöver det fanns en oro för hur de skulle agera som arbetsgivare och hantera sina medarbetare när restaurangen tvingades stänga.

Vi fick stöttning i många svåra frågor och lyckades mot alla odds komma på fötter kort efter årsskiftet. Detta trots att vi knappt hade en lokal kvar i augusti.

”Vi hade en jättebra dialog med alla inblandade. Försäkringsbolaget var tillmötesgående och vi fick stöttning längs vägen från Söderberg & Partners gällande hur vi skulle uttrycka oss och hur vi skulle tolka olika försäkringsvillkor. Allt för att säkerställa att vi fick den ersättning som vi hade rätt till”, säger Patrik.

Tanken på vad som hade kunnat hända om restaurangen inte hade haft rätt försäkringsskydd, är något som Patrik helst inte vill tänka på.

”Bolaget hade haft svårt att klara sig. Tyvärr hade nog det värsta skett och vi hade behövt sätta verksamheten i konkurs. En restaurangverksamhet utan restaurang är inte mycket till företag”, avslutar Patrik.

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.