Ny undersökning: Hur hållbara är pensionsbolagen?

Söderberg & Partners har lanserat sin andra årliga rapport om pensionsbolagens hållbarhetsarbete inom traditionellt sparande. Även om bara fyra av tolv pensionsbolag får grönt totalbetyg har många gjort framsteg. – Det är roligt att se att pensionsbolagen har genomfört så stora förbättringar i sitt hållbarhetsarbete, säger Kajsa Brundin, ansvarig för hållbarhet på Söderberg & Partners.

Förra året var det första gången som Sveriges tolv största pensionsbolag analyserades utifrån deras hållbarhetsarbete. I årets undersökning har många pensionsbolag förbättrat sitt hållbarhetsarbete. Sammanlagt förvaltar de tolv pensionsbolagen omkring 2 000 miljarder kronor.

– Pensionsbolagen hör till de enskilt största aktörerna på marknaden. De har makten att påverka företagen som de äger att bli mer hållbara, säger Kajsa Brundin, ansvarig för hållbarhet på Söderberg & Partners.

Pensionsbolagen har betygsatts efter tre parametrar: hur de arbetar som hållbara ägare, hur bolagen väljer sina innehav och hur de arbetar med att vara innovativa och driva hållbarhetsarbetet framåt. Bolagen har fått grönt, gult eller rött betyg.

I fjolårets undersökning fick AMF rött betyg, i år grönt.

– AMF har utvecklat sitt hållbarhetsarbete mest av alla. Även Skandia har genomfört stora förändringar och får grönt betyg istället för gult, säger Kajsa Brundin.

Folksam och SPP behåller sina gröna betyg från året innan. Rött totalbetyg får Alecta, Handelsbanken, Nordea, SEB Gamla Liv och SEB Pension & Försäkring.

– Självfallet finns det utrymme för pensionsbolagen att bli ännu bättre, vilket är ett mål med vår undersökning. Ett annat mål är att vi vill hjälpa vanliga privatpersoner att låta sitt sparkapital vara med och påverka samhället i rätt riktning, säger Kajsa Brundin.

Fokusera mer på hållbarhet

Söderberg & Partners analys omfattar pensionsbolagens traditionella förvaltning, det vill säga sparande där pensionsbolagen väljer investeringar och där spararna får en garanterad ränta.

– Många bolag har historiskt prioriterat hållbarhetsarbetet i sitt fondutbud, medan det traditionella sparandet har hamnat i skymundan, säger Kajsa Brundin och fortsätter:

– Mitt tips är att fler ska titta hur till exempel AMF har agerat. Bolaget tog ett strategiskt beslut att inrikta sig på hållbarhet och implementerade ett par rätt omfattande förändringar. Det visar att man menar allvar från ledningen, ett beslut som medförde grönt betyg, avslutar Kajsa Brundin.

 

Fakta: Pensionsbolagens slutbetyg

Grönt betyg:

AMF, Folksam, Skandia och SPP får grönt totalbetyg. Folksam och SPP:s otillräckliga process för hållbara investeringar, på grund av bland annat indexförvaltning, vägs upp av deras stora fokus på Påverkansarbete samt höga nivå av Hållbarhetsambition och värdeskapande.

Gult betyg:

KPA, Länsförsäkringar och Swedbank får gult totalbetyg. KPA har höga hållbarhetsambitioner men är sämre inom påverkansarbete på grund av brist på transparens. Swedbanks relativt otillräckliga process för att säkerställa att hänsyn till hållbarhet tas i pensionsbolagets förvaltning, sänker totalbetyget till gult.

Rött betyg:

Alecta, Handelsbanken, Nordea, SEB Gamla Liv och SEB Pension & Försäkring får slutbetyget rött. Alecta, Handelsbanken och Nordea har fått rött betyg i två av tre perspektiv. SEB Gamla Liv och SEB Pension & Försäkring har fått ett rött betyg i Processer för hållbara investeringar, vilket har sänkt slutbetyget.

 

 

Kontakta oss

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Valfritt