Varför ska du pensionsspara privat - och hur mycket?

5 juni 2024
Att planera inför framtiden kan kännas avlägset, men när det gäller pension är det aldrig för tidigt att börja tänka på framtiden. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen utgör förmodligen den största delen av din framtida pension, så varför är det viktigt att pensionsspara privat? Låt oss ta reda på det.

Vikten av att pensionsspara privat 

Det svenska pensionssystemet består i regel av tre delar: den allmänna pensionen från staten, tjänstepension från arbetsgivaren och ditt eget privata pensionssparande – om du har ett.

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension, vilka baseras på din livsinkomst. Den allmänna pensionen utgör vanligtvis den största delen av din framtida inkomst, men tjänstepensionen utgör också en stor del. Om du har tjänstepension, vill säga. Alla arbetsgivare erbjuder inte tjänstepension, så är du osäker är det viktigt att du tar reda hur det ser ut för dig.

För många räcker inte dessa två delar för att nå en pensionsnivå som möjliggör det liv som de önskar leva som pensionär. Genom att pensionsspara kan du minska inkomsttappet som oftast uppstår, när det är dags att gå i pension. Vi ska titta närmare på varför det är viktigt att pensionsspara och besvara frågan: hur mycket ska man pensionsspara i månaden?

Många har missat varför de bör pensionsspara privat

Kan man välja att inte pensionsspara? Det är såklart helt upp till dig att avgöra om du behöver pensionsspara eller inte. Dock är det få som klarar av att leva det pensionärsliv som de önskar utan ett privat sparande. Trots detta visar Söderberg & Partners rapport, Pensionssprickan, att cirka 30 procent helt saknar ett privat sparande och förlitar sig på de två andra delarna i pensionssystemet. En siffra som oroar Söderberg & Partners pensionsexpert.

”Det finns flera anledningar till varför många inte har börjat pensionsspara privat. Ofta beror det på att de inte har förstått hur viktigt det är med ett privat sparande. Då är det viktigt att komma ihåg att det aldrig är för sent att börja – så länge det finns tid kvar innan pension, finns det hopp. Det kan vara bra att ta hjälp av en rådgivare för att se över hur du kan optimera ditt pensionssparande för att få ut så mycket som möjligt av de pengar som du lägger undan. Sedan finns det såklart personer som låter bli att pensionsspara för att de inte vill tänka på ålderdomen, men även dem som har ett större kapital från exempelvis ett arv och därför inte behöver spara”, säger Mattias Koch, pensionsrådgivare på Söderberg & Partners.

Hur mycket ska man pensionsspara i månaden?

Många ställer sig frågan: hur mycket ska man pensionsspara privat egentligen? För att svara på det behöver vi ta hänsyn till flera faktorer som din nuvarande ålder, inkomst, hur länge du planerar att arbeta och vilka utgifter du förväntar dig ha när du går i pension.

En vanlig riktlinje är dock att ditt privata sparande, tillsammans med allmän pension och tjänstepension, bör ge dig en inkomst motsvarande 70-80 procent av din nuvarande lön. Hur mycket du behöver, beror på hur stora omkostnader som du beräknas ha som pensionär för att kunna leva det liv som du vill leva.

Så hur mycket ska man då pensionsspara i månaden? Som en generell rekommendation, för de som har möjligheten, kan det vara bra att pensionsspara minst 5-10 procent av din månadslön. Om du kan börjar pensionsspara tidigt kan även mindre belopp växa till en betydande summa tack vare den så kallade ränta-på-ränta-effekten.

Det är viktigt att du anpassar ditt sparande utifrån din egen ekonomiska situation och livsstil. Ta därför gärna hjälp av en pensionsrådgivare för att se över vilken väg som är rätt för dig.

3 skäl till varför du bör pensionsspara

Mattias har listat 3 skäl till varför du bör pensionsspara privat:

  1. Bibehållen livskvalitet. Genom att pensionsspara privat kan du öka dina möjligheter att fortsätta leva det liv som du är van vid även efter arbetslivet.
  2. Frihet och flexibilitet. Ett privat sparande ger dig friheten att följa dina drömmar när du väl går i pension. Kanske vill du resa oftare, gå ner i arbetstid de sista åren innan pension, utforska nya intressen eller spendera mer tid med familj och vänner.
  3. Skydd mot oförutsedda utgifter. Ett pensionssparande fungerar även som en buffert för att hantera oväntade kostnader under pensionen. Det gör att du kan känna dig trygg, trots att livet är oförutsägbart och även i det fall du kommer att leva väldigt länge.

En pensionsrådgivare kan hjälpa dig

Utan ett privat sparande måste du förlita dig enbart på allmän pension och tjänstepension: Det innebär ofta en betydligt lägre inkomst än vad du är van vid. Även om du inte har möjligheten att spara en större summa varje månad, finns det smarta sätt att optimera ditt sparande.

En pensionsrådgivare kan hjälpa dig att sätta ett realistiskt mål och se över vilka möjligheter som finns för ditt sparande. Pensionsrådgivaren kan också förklara hur du bör lägga upp ditt sparande utifrån ex skatteeffekter, önskad risknivå, hållbarhetspreferenser etc.

Vill veta mer om hur en pensionsrådgivare kan hjälpa dig? Kontakta oss via formuläret nedan, så berättar vi mer.

Kontakta oss

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.