Osäkra tider för sparandet – vad bör du tänka på?

1 nov. 2022
Krig, inflation, stigande räntor och energikris. Vi lever minst sagt i en osäker tid. De vardagliga inköpen har blivit dyrare samtidigt som värdet på det långsiktiga pensionssparandet sjunker. Det får många att vilja agera för att skydda sitt sparande. Är det dags att minska risken?

Vad har du att luta dig mot?

I oroliga tider är det viktigare än någonsin att ha en strategi för ditt sparande. En strategi som du kan luta dig mot i både med- och motvind. Det kan vara lättare sagt än gjort, att hålla sig till sin strategi när värdet på sparandet sjunker. Det naturliga är istället att bli känslostyrd och ta beslut som inte gynnar dina långsiktiga mål.

Med en rådgivares stöd blir det lättare att sitta still i båten. I oroliga tider är det viktigt att påminna dig själv om vad du egentligen vill uppnå med din strategi – och varför den ser ut som den gör. Fråga dig själv: 

  • Hur ser mitt pensionsmål ut? 
  • Hur ligger jag till i förhållande till målet?
  • Vad krävs för att jag ska nå mitt mål? 

Om du inte kan svara på dessa frågor själv, kan du med fördel ta hjälp av en rådgivare. Du kan då få hjälp att fastställa ditt pensionsmål och sätta en långsiktig strategi. En rådgivare kan hjälpa dig att fastställa en placeringsstrategi utifrån din riskpreferens, riskkapacitet och placeringshorisont. Dina personliga preferenser kring hållbarhet är också något som du behöver ta hänsyn till. Är det viktigt att ditt sparande bidrar till miljömässig och social hållbarhet?

3 tips att hålla fast vid när det blåser

Söderberg & Partners rådgivare Mattias Koch har många års erfarenhet av att hjälpa kunder ta välgrundade beslut kring sitt pensionssparande. Här sammanfattar Mattias tre tips som har hjälpt många av hans kunder: 

  1. Håll fast vid din långsiktiga strategi. Det är mitt viktigaste tips. Om du låter dig styras av dina känslor, kommer det att skada ditt sparande på lång sikt. Behåll istället lugnet och tänk efter innan du agerar. Om du sparar regelbundet i en portfölj med en god riskspridning, ger det oftast en god avkastning på lång sikt.
  2. Kriser ger köplägen. Kriser gör att de flesta blir mer försiktiga med sina placeringar. Men det är viktigt att komma ihåg att det ofta är vid kriser som de bästa köptillfällena skapas.
  3. Ta hjälp av din rådgivare. Det oerhört svårt att på egen hand sätta sig in i allt som kan påverka marknaderna. Det kräver ett starkt finansiellt intresse och mycket tid. Om din arbetsgivare har avtal med Söderberg & Partners kan du istället med fördel dra nytta av kunskapen hos våra rådgivare.

Känns tröskeln hög?

Du är inte ensam om att känna så. För att fastställa en väl genomtänkt strategi, krävs en hel del kunskap. Kunskap som blir ännu viktigare i oroliga tider. Därför är det en bra idé att ta hjälp av en rådgivare när du sätter upp ditt mål och skapar din investeringsstrategi.

Hos oss kan du få hjälp av en personlig rådgivare som lär känna dig och sätter sig in i din unika situation. Någon som förstår ditt mål och känner till dina behov. Din rådgivare hjälper dig inte bara att fastställa strategin – utan även att hålla fast vid den.

Utöka sparandet – utan att öka dina kostnader

I tider som dessa kan det vara svårt att hitta utrymme att utöka ditt sparande. Men det finns andra sätt att optimera sparandet, om du har tappat bort vägen mot ditt pensionsmål. Ett sätt är att minska andra kostnader och på så sätt skapa utrymme för ett utökat sparande.

Många gånger innebär minskade kostnader, även en försämring av din levnadsstandard. Men det finns kostnader som du kan se över, som inte behöver påverka din vardag.

Genom att förhandla om avtal, kan du minska kostnader för exempelvis bolån, försäkringar och el. Din rådgivare kan hjälpa dig med detta. En tjänst som har blivit ett populärt tillägg till vår rådgivningstjänst.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?

Fyll i formuläret så blir du kontaktad.

Valfritt