Skip to main content Skip to main navigation

FAQ | Bolån

 

Bolån hos Söderberg & Partners

Det är enkelt att ansöka om ett bolån hos oss. Du behöver bara kontakta en av våra kundansvariga så kommer de hjälpa dig med personlig service genom hela låneprocessen.

För att säkerställa exakt vad du har möjlighet att låna behöver vi göra en låneansökan för den bostad som du är intresserad av. När du har kontaktat oss kommer en av våra kundsvariga återkomma till dig med besked inom en arbetsdag.

Om du har bolån i en annan bank idag kan vi undersöka möjligheten att utöka ditt lån, för exempelvis renovering, i samband med att vi flyttar över hela ditt bolån. Kontakta oss så diskuterar vi dina behov och försöker hitta en lösning!

Vi vet att det kan gå snabbt på bostadsmarknaden och vi strävar därför efter att lämna ett svar på din låneansökan inom en arbetsdag. Det förutsätter dock att vi har fått kompletta uppgifter om dig och bostaden du är intresserad av. Du kan skicka in en ansökan här.

Ett lånebesked från oss innebär att du kan lägga bud och skriva på kontrakt för en specifik bostad. Om du inte har hittat en specifik bostad som du är intresserad av vid ditt ansökningstillfälle kan du få ett preliminärt lånebesked som ger dig möjligheten att lägga bud på bostäder. För att kunna få ett lånebesked av oss behöver du skicka in en låneansökan

Räntan du får av oss baseras på hur mycket du önskar låna samt bostadens värde. Kontakta oss om du vill veta vilken vi kan erbjuda dig. 

Kontakta din kundansvarig om du är intresserad av en annan bostad än den du har ansökt för. Bostadens pris, storlek och avgift kan nämligen påverka ditt lånebelopp.

Vi gör individuella bedömningar och tittar på flera olika anställningsformer. Vårt krav är att en låntagare ska ha en stadigvarande inkomst.

Ja, vi erbjuder lån till dig som är egenföretagare. 

Vi gör alltid individuella bedömningar och har möjlighet att titta på inkomst som även består av bonusar.

Nej, vi godkänner i dagsläget ingen annan valuta än SEK.

Nej, vi kan tyvärr inte räkna på CSN som inkomst. Om du däremot har ett extrajobb utöver CSN kan vi räkna på den inkomsten.

Ja, vi godkänner föräldrar som medlåntagare. Vi gör en samlad kreditbedömning för samtliga sökande till ett bolån.

 

Om bolån och köpa bostad

Genom ett samtal med en kundansvarig får du all information du behöver. Vi hjälper dig med personlig service genom hela processen – från att räkna på vilket bolån du klarar av tills att du skrivit på kontraktet.

Det är två faktorer som avgör hur mycket du kan köpa en bostad för:

  • Hur mycket du får låna
  • Hur mycket du kan betala själv i kontantinsats

Kontakta oss om du vill veta hur mycket du klarar av att låna.

Viktigt att tänka på när du ansöker om bolån är:

  • Du måste kunna betala en kontantinsats på minst 15 % på bostaden du önskar köpa.
  • Ta fram uppgifter kring vilka inkomster samt tillgångar ni har i hushållet.
  • Fundera på om du vill ha rörlig eller bunden ränta.
  • Vid en hög belåning kan du behöva amortera upp till 3 % årligen på lånebeloppet.

Kontantinsatsen är den del du själv betalar vid ett bostadsköp. Kontantinsatsen behöver vara minst 15 % av bostadens pris.

 

Om amortering och amorteringskravet

En amortering är avbetalning på ett lån. Amorteringen på ett lån sker vanligtvis genom förutbestämd avbetalningsplan.

Sedan 1 juni 2016 finns ett lagstadgat amorteringskrav i Sverige. Det innebär att du behöver amortera 0-3% av lånebeloppet per år, beroende på din belåningsgrad samt din skuldkvot (ditt totala bolån i förhållande till din årsinkomst). Läs mer under frågan ”Vad innebär amorteringskravet?”

Amorteringskravet innebär följande:

  1. Bolån med en belåningsgrad som överstiger 50 %, men inte 70 %, ska amorteras med 1 % av lånebeloppet årligen.

  2. Bolån med belåningsgrad som överstiger 70 % ska amorteras med 2 % av lånebeloppet årligen.

  3. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst tillkommer ytterligare amortering om 1 % av lånebeloppet årligen.

 

Den årliga amorteringen kan maximalt uppgå till 3 % per år på ditt lånebelopp.

Det innebär att du som låntagare som tar ett nytt bolån och får ett lånebelopp som överstiger 4,5 gånger din eller er gemensamma bruttoårsinkomst (årsinkomst före skatt) måste amortera 1 procent per år på ditt/ert bolån utöver det ni eventuellt redan amorterar enligt amorteringskravet från 1 juni 2016.

Vi genomför alltid en individuell bedömning som baseras på dig som låntagare, men om utrymme i kalkylen finnes har vi möjlighet att erbjuda lånebelopp som överstiger 4,5 av din årsinkomst.

 

Om Söderberg & Partners Bolån

Söderberg & Partners Bolån är en del av Söderberg & Partners - en av Sveriges och Nordens ledande aktörer inom finansiell rådgivning, försäkringsrådgivning och tjänstepensionsrådgivning.

Bolåneverksamheten lanserades 2020 och följer Söderberg & Partners devis om att tänka annorlunda och ständigt ifrågasätta, förändra, och utveckla det traditionella arbetssättet i de branscher som vi verkar inom.

När såväl banker som andra förmedlare går mot mer och mer digitaliserade lösningar där kunderna tvingas göra mer och mer själva väljer Söderberg & Partners Bolån därför att satsa på personlig service med ett helhetsperspektiv på din ekonomiska situation och din bostadskarriär och hjälper dig med den bästa lösningen för dina behov.

Kontakta oss