Skiner solen över aktiemarknaden?

15 juni 2021
I maj släppte vi på Söderberg & Partners vår andra strategirapport där vi ger vår marknadssyn, belyser aktuella risker, drar lärdomar av historiska samband och redogör för våra rekommendationer. Hur ser marknaden ut och vad kommer hända framöver? Söderberg & Partners investeringsstrateg Linda Lyth sammanfattar det viktigaste från rapporten.

Utanför fönstret har solen och värmen äntligen gjort entré och snart är sommaren här. Smittspridningen är fortfarande omfattande, men på många håll i en nedåtgående trend och tack vare stora stimulanser och en allt bredare vaccindistribution är den ekonomiska återhämtningen i världen robust.

Titeln på årets andra Strategirapport ”Here Comes the Sun” fångar just ovan. Den antågande ljusa årstiden, möjligheterna i vaccinens spår och en fortsatt god miljö för tillgångsslaget aktier. Det är också titeln på en Beatles-låt, skriven av George Harrison sittandes under ett träd i Eric Claptons trädgård, utgiven på albumet Abbey Road 1969. Många kritiker anser att låten mycket väl fångar känslan av en annalkande vår.

Stark ekonomisk aktivitet

Successivt mildare restriktioner står nu för dörren och med det också förutsättningar för ekonomisk normalisering. Köpstarka hushåll med uppdämda behov och välkapitaliserade bolag med ökad investeringsbenägenhet i takt med större tillförsikt till framtiden, bygger en bra grogrund för fortsatt ekonomisk tillväxt.

Den starka ekonomiska aktiviteten skulle förstås kunna tippa över och bli till överhettning, med ett mer varaktigt pristryck uppåt. Idag finns väldigt lite som pekar på det, men mot bakgrund av att inflation och i synnerhet prisstabilitet utgör en grundbult i centralbankernas räntepolitik spelar prisökningstakten förstås en huvudroll även för finansiella marknader. Därför blir nyckelfrågor framöver en potentiellt fortsatt ränteuppgång och högre inflation liksom centralbankernas mycket delikata balansgång mellan penningpolitisk stimulans och risk för överhettning.

Fortsatt gynnsamt klimat för aktier

Börsåret har inletts starkt, men har enligt vår bedömning mer att ge under den tidshorisont vi sätter våra betyg på (upp till ett år). I tidiga skeden av ekonomisk återhämtning och i synnerhet globalt synkroniserad sådan tenderar marknaden att underskatta styrkan av att många krafter drar åt samma håll. Det ser vi även idag då marknadens vinstprognoser successivt skruvas upp och gång på gång överträffas av verkligheten.

I och med de kraftigt uppskruvade vinstprognoserna har faktiskt också värderingen kommit ner något, trots de kursuppgångar som varit. Den är visserligen fortsatt hög, men inte i relation till räntemarknaden, och oavsett är värderingar inte ett bra verktyg för att tajma marknaden. Dyrt kan bli dyrare och billigt kan förbli billigt om osäkerheten är tillräckligt stor. Däremot är det klart att eftersom aktuell värdering till stor del bygger på att räntan förblir låg är marknaden känslig för signaler som skulle kunna tyda på ett förändrat läge.

De senaste veckorna har uppgången kommit av sig till följd av just det. I grund och botten är det dock en positiv konjunktursignal om centralbankerna så småningom ser på ekonomin som tillräckligt stark för att växa utan stöd. Dessutom gäller det att komma ihåg att andhämtningspauser och mindre nedgångar om upp till tio procent hör till normalt årsmönster.

I vanlig ordning handlar det om att se till hela bilden och givet vårt huvudscenario om en stark och synkroniserad ekonomisk tillväxt, understödd av stimulanser, ser det fortsatt ljust ut för aktiemarknaden. Ska börsuppgången knäckas mer allvarligt eller långtgående krävs i teorin något som radikalt förändrar de ekonomiska utsikterna. När alla krafter som idag drar åt samma håll är det osannolikt.

Regioner vi gillar är sådana som både erbjuder exponering mot bolag med starkt strukturell tillväxt och bolag med god hävstång på konjunkturen, som Nordamerika och tillväxtmarknader. Vi är mer försiktigt inställda till regioner med sämre vinsttillväxtförutsättningar, som Europa.

Begränsade förutsättningar till avkastning inom tillgångsslaget räntor

Vi lever i en lågräntemiljö och kommer med stor sannolikhet att fortsätta göra det under en överskådlig framtid. I första hand handlar centralbankernas möjliga åtstramningar om minskade tillgångsköp och inte höjda räntor, även om den amerikanska centralbanken Federal Reserve sannolikt kommer att bli först ut med att indikera räntehöjning inom en inte alltför avlägsen framtid.

Kreditspreadarna, det vill säga den extra kompensation för ytterligare risktagande du får som ägare av företagsobligationer jämfört med statsobligationer, är nedtryckta och i många fall avsevärt lägre än historiskt. Eftersom senast gällande nivåer tenderar att ha ett nära och positivt samband med framtida avkastning bör också avkastningsförväntningarna idag vara ganska låga ställda.

Sammantaget förespråkar vi ett balanserat risktagande i ränteportföljen, men håller i relation till aktier ett orange betyg för tillgångsslaget. Vi förordar fortsatt kreditrisk framför ränterisk.

Vill du läsa hela strategirapporten hittar du den här

Låt oss hjälpa dig vidare

Vi erbjuder personlig rådgivning och kapitalförvaltning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital. Fyll i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!

Valfritt