Ålandsbanken, ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners och Borgo startar hypoteksbolag tillsammans

20 sep. 2019
Ålandsbanken, ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners och Borgo har tecknats avtal angående att etablera ett gemensamt hypoteksbolag på den svenska marknaden.

- Att lansera ett nytt hypoteksbolag tillsammans med så starka och etablerade partners som ICA Banken, Söderberg & Partners och Ikano Bank säkerställer långsiktighet och stabilitet och ger bra förutsättningar att erbjuda bolån till bra villkor. Detta gynnar oss och våra samarbetspartners men naturligtvis även svenska bolånekunder i slutändan, säger Peter Wiklöf, vd på Ålandsbanken.

Ålandsbanken och deras dotterbolag Crosskey kommer att tillhandahålla plattformslösningar för det nya hypoteksbolaget liksom bidra med befintlig kunskap om bolånehantering.

- Genom att etablera ett nytt hypoteksbolag kan vi konkurrera på bolånemarknaden på ett helt nytt sätt och flytta fram våra positioner ytterligare. Att vi gör detta tillsammans med så stabila och starka partners innebär en rad fördelar som i slutändan gynnar våra kunder. ICA Banken ska erbjuda en smart och enkel helhetslösning för vardagsekonomin och i detta ingår självklart ett konkurrenskraftigt bolåneerbjudande, säger Marie Halling, vd ICA Banken.

Den nya hypoteksbolaget kommer ansöka om tillstånd enligt samma regelverk som övriga hypoteksbolag på den svenska marknaden. Finansieringen kommer bland annat att ske via säkerställda obligationer vilket ger tillgång till en beprövad och likvid finansieringskälla som ska göra plattformens bolån konkurrenskraftiga på den svenska marknaden.

- Att tillhandahålla bolån till schyssta villkor ser vi på Ikano Bank som en naturlig del av vårt erbjudande. Med detta på plats får vi möjligheter att påverka utformningen av vårt bolåneerbjudande vilket kommer gynna våra kunder och stärka vårt erbjudande ytterligare. Vi är därför glada över att tillsammans med Ålandsbanken, ICA Banken, Söderberg & Partners och Borgo nu etablera ett nytt starkt bolåneinstitut på den svenska bolånemarknaden, säger Patrik Hankers, Sverigechef på Ikano Bank.

Det nya hypoteksbolaget kommer på sikt erbjuda en komplett plattform av bolåneprodukter för svenska konsumenter med fokus på långsiktighet, trygghet och kvalité, samt med en vision om att kunna bidra till förändring på marknaden.

- Vi är en grupp på sammanlagt fem bolag i detta samarbete med delvis olika bakgrunder och verksamheter, men som alla delar den entreprenöriella drivkraften att vilja göra bra saker ännu bättre. Med allas individuella erfarenheter kombinerat med vår gemensamma vision är jag övertygad om att vi kommer att kunna etablera ett attraktivt alternativ på den svenska bolånemarknaden, säger Gustaf Rentzhog, vd och koncernchef, Söderberg & Partners.

Den femte partnern i samarbetet är bostadskreditinstitutet Borgo. I samband med skapandet av den nya bolåneplattformen förvärvas majoriteten av aktierna i Borgo AB av Ålandsbanken, ICA Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners. Borgos ledning kommer vara operativt ansvariga för samordning och etablering av det nya hypoteksbolaget.

- Det är fantastiskt kul och ett erkännande för oss på Borgo att genom transaktionen bli del av det här projektet men framförallt att ha fått förtroende att vara med och bygga en ny bolåneplattform med denna unika grupp starka ägare. Med stöd och resurser från dem och vår bolånefond som komplement, finns goda förutsättningar att skapa en bred, modern och nytänkande plattform för bolån på marknaden, något som alltid varit en del av vår vision och som kommer gagna såväl konsumenter som investerare, säger Gustav Berggren, vd, Borgo.

Skapandet av det nya bolaget och transaktionen med Borgo är villkorade av genomförda tillståndsprocesser hos Finansinspektionen, varefter vidare information kring det nya bolaget kan kommuniceras.

 

För ytterligare information:

Ålandsbanken                                                                                         

Peter Wiklöf

VD och koncernchef Ålandsbanken Abp                            

E-post: peter.wiklof@alandsbanken.fi                 

Tel: +358 40 512 7505                                                                             

 

ICA Banken

ICAs presstjänst

E-post: press@ica.se

Tel: +46 10 - 422 52 52

 

Ikano Bank

Katarina Erichs Emilson

Head of Communications

E-post: Katarina.ErichsEmilson@ikano.se

Tel: +46 10 - 330 00 03

 

Söderberg & Partners                                                                            

Rasmus Löwenmo Buckhöj, 

informationschef Söderberg & Partners   

E-post: Rasmus Löwenmo Buckhöj

Tel: +46 761 49 50 05

 

Borgo

Gustav Berggren

VD Borgo

E-post: gustav.berggren@borgogroup.se

Tel: +46 707 61 80 18