Ska man köpa aktier till sillen och sälja till kräftorna?

14 juni 2021
Vad händer i världen just nu, och hur påverkar det börsen och dig? Vi tar tempen på Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, om ISK, inflation och börssommaren.

Det är mycket prat om skatten på ISK just nu, hur ser du på det?

– Just nu är det som en storm i ett vattenglas. Att införa ett tak för hur mycket kapital man får ha i ett ISK är i dagsläget inte ett konkret förslag, utan bara tankar från Socialdemokraterna. Det finns inget stöd för ett sådant förslag i riksdagen, och det känns osannolikt att det skulle bli av.

– Sedan ISK infördes för ca tio år sedan så har det varit en stor succé då det gjort det enklare för oss svenskar att spara i fonder. Det är otroligt tråkigt om man skulle begränsa den möjligheteten. Vill man uppmuntra till ett ökat sparande så skickar höjning av skatten på ISK fel signaler. Jag tror och hoppas att ett sådant förslag inte blir av.

Inflationsstatistiken har fått börserna att skaka till, hur orolig ska man vara för inflationsspöket?

– Det är osäkert om inflationen kommer tillbaka, och om den skulle göra det så tror jag att börsen skulle klara av det. Inflation är ju ett tecken på att ekonomin fortfarande går starkt. Det kan såklart skapa en viss turbulens på börsen, men det behöver inte innebära att den kommer att falla. Faktum är att börsen, historiskt, har kunnat gå bra under en stigande inflation.

Hur är det nu under sommaren, ska man köpa aktier till sillen och sälja till kräftorna?

– Haha, det är en vanlig fråga jag får. Med det menas att aktiemarknaden förväntas utvecklas bra under sommarmånaderna, men det finns inget historisk belägg för att sommaren skulle vara en bra period för börsen. Men i år är förutsättningarna goda, med positiva vaccinationssiffror och med en stark rapportperiod i juli, så finns det alla möjligheter för en bra börssommar.

Vill du veta mer?

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer på börsen? Lyssna på podden Veckoanalysen där Joakim Bornold och Matthias Gietzelt snabbt och enkelt förklarar vad som händer på världens finansmarknader. Nytt avsnitt släpps varje tisdag. Du hittar den där poddar finns. Har du andra frågor om börsen eller ditt sparande? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Låt oss hjälpa dig vidare

Vi erbjuder personlig rådgivning och kapitalförvaltning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital. Fyll i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!