3 tips för att spara hållbart

Hållbara investeringar har den senaste tiden fått allt större uppmärksamhet av lagstiftarna, fondförvaltarna och inte minst spararna själva. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att klimatförändringarna är ett ständigt aktuellt ämne som engagerar allt fler. För att vi ska kunna säkra en hållbar framtid och en planet som går att leva på behöver alla ta sitt ansvar. Både sett till vilken livsstil vi har och hur vi investerar våra pengar. Att placera sina pengar på ett hållbart sätt kan göra en stor skillnad, men hur går man tillväga och vad ska man tänka på? Här kommer mina tre bästa tips:

1. Välj etiska aktiefonder utifrån dina värderingar

Idag finns det många etiska aktiefonder, både indexfonder och aktivt förvaltade fonder, som väljer bort exempelvis oljebolag, tobak, spel och djurförsök, eller som investerar i bolag med en omställningsbana bort från de områden som exkluderas. Men, vad som är etiskt för dig behöver inte vara det för en annan, så kolla upp att den fond du vill investera i exkluderar det du önskar. 

2. Investera i greentech-fonder

Vill man inte bara välja bort bolag utan i stället aktivt styra sina investeringar mot bolag som jobbar för att lösa jordens problem så finns det en uppsjö av fonder att välja på. Det är dock viktigt att vara medveten om att risken ofta är hög i den här typen av bolag och aktiekurserna svänger ofta kraftigt. Många gånger är de här bolagens lösningar fantastiska och deras framtida marknad gigantisk, men vägen dit är ofta lång och det är få som når fram till målet. Med rätt förväntningar kan det med andra ord vara en bra investering, men borde inte utgöra för stor del av din portfölj.

3. Glöm inte räntefonderna

När man pratar hållbart sparande så är det ofta aktier man tänker på, men det är på räntesidan man kan göra störst skillnad! När man styr om sitt räntesparande från bolag som sysslar med exempelvis fossila bränslen eller tobak så påverkar det i mycket högre grad de bolagens möjlighet att finansiera sig. Ju färre som är beredda att köpa de här bolagens obligationer desto dyrare blir det för dem. Effekten här blir mycket större än om man väljer bort bolagets aktier.

 

Önskar du hjälp med att få till ett hållbart sparande?

Söderberg & Partners kan hjälpa till med allt från att sätta upp ett hållbart sparande för dig som individ, till att hållbarhetsanpassa hela företagets tjänstepensioner.

Låt oss hjälpa dig vidare

Vi erbjuder personlig rådgivning och kapitalförvaltning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital. Fyll i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!