Fond i fond- en allt vanligare företeelse på sparmarknaden

20 jan. 2015
Olof Lindqvist
Olof Lindqvist 
Chef Kapitalrådgivning

Fond i fond är precis som det låter, en fond som investerar i andra fonder. Idag är utbudet av fonder enormt och väldigt svårt att överblicka. Det finns också många olika typer av fonder/fondbolag på en mängd olika marknader och med många olika inriktningar. Fond i fond förvaltarens uppgift blir att försöka hitta de fonder hen tror passar bäst utifrån avkastning, risk och fondens inriktning. Riskspridning och möjligheten att på ett enkelt sätt få en bred portfölj med många olika fonder är en av fördelarna med att investera i en fond i fond. Kostnaden i alla typer av sparande är också en viktigt parameter och en seriös fond i fond förvaltare lägger därför ner stor vikt vid att förhandla fram rabatter i de underliggande fonderna för att undvika onödiga kostnader. Detta innebär att du kan köpa de underliggande fonderna betydligt billigare via en seriös fond i fond aktör än en oseriös. En liknande effekt får man faktiskt också vid fondbyten och är något många inte tänker på. När du till exempel byter en fond hos banken eller nätmäklaren tar de ut en avgift så kallad spread om fonden handlas i utländsk valuta. Idag investerar vi stora delar av vårt kapital utomlands och kostnaderna för valutaväxlingar är nog mycket större än du tror speciellt om du är en aktiv sparare. En duktig och seriös fond i fond förvaltare försöker därför alltid handla valutan så billigt som möjligt och detta kommer då också spararna tillgodo jämfört om du själv handlar hos banken eller på nätet.

 

Jag tror att sparandet i fond i fonder kommer att öka kraftigt på grund av dess enkelhet men det gäller att vara noggrann och välja rätt aktör som både lyckas med kvalitén och kostnaderna.

/ Olof

Låt oss hjälpa dig vidare

Vi erbjuder personlig rådgivning och kapitalförvaltning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital. Fyll i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!