Handlingskraft belönar din ekonomi

21 apr. 2015

Handlingskraft är många framgångsrika människors starkaste egenskap. Fina planer är ofta inget annat än fina planer om man inte adderar handlingskraft. Oavsett om vi pratar träning eller arbetsliv så blir den som agerar och gör slag i saken ofta vinnaren. Hur man tränar, hur försöker nå sitt mål är faktiskt ofta sekundärt, det viktiga är att man agerar och får saker och ting att hända. ”Att” är så mycket viktigare än ”hur”. När du agerar blir du också engagerad på köpet och det löser ofta ”hur”.

De flesta av oss vet innerst inne att vi borde engagera oss mer i vår ekonomi. Det har skett en rad förändringar de senaste åren som tyvärr många svenskar inte uppmärksammat (läs om tex ISK, bolån och det förändrade pensionssparandet i mina tidigare bloggar). Eller rättare sagt de flesta har nog inte undgått dessa möjligheter utan det brister i handlingskraft och förmågan applicera möjligheterna i sin ekonomi.

Med facit i hand har de som läst mina tidigare blogginlägg säkert blivit lite klokare men de som agerat har förbättrat sin ekonomi.

Jag tror att många tänker ”ja men jag vill leva idag också” som en ursäkt för att man inte tar sig tid till sin ekonomi samtidigt lånen ökar och sparandet inte är så stort som det borde vara. Det motsägelsefulla är att när vi konsumerar så tänker vi faktiskt mindre på dagen och vad som faktiskt är viktigt i livet. Prylar har faktiskt inget med att leva i nuet. Att leva i nuet, att leva idag handlar inte om konsumtion utan att uppskatta dagen och ha kul. Konsumtion är bara som knark för själen och ett rätt falskt sätt att leva i nuet.

Jag tror att vi behöver leva lite mindre för dagen när det gäller konsumtion och tänka mer på framtiden för vår ekonomi. Dagens räntor kommer bli högre och en dag behöver du säkert renovera ditt hus. Börsen kan inte stiga upp över molnen och en vacker dag går du i pension och lönen halveras från en dag till en annan.

Hur du tar hand om din ekonomi är faktiskt inte lika viktigt som ”att” du verkligen gör det. Du behöver inte följa börsen varje dag, du behöver bara sätta av någon timma ett par gånger per år. Planera din ekonomiska framtid men lev i nuet och framförallt agera. Din handlingskraft är din bästa vän om du vill nå dina mål oavsett om det handlar om träning, jobb eller privatekonomi.

Vad är ditt bästa tips för att få en bättre ekonomi?