Låna för att placera genom försäkring?

20 nov. 2015
Anders Magnusson
Anders Magnusson 
Söderberg & Partners Wassum Institutionella rådgivare

Låna för att placera är som grundregel något som borde göras med stor försiktighet. Ändå är det något som många av oss gör utan att ens tänka på det genom att placera samtidigt som vi exempelvis har bolån. Denna blogg ska dock inte handla om just det utan om hur dagens, något märkliga, marknadsförutsättningar skapar möjligheter att faktiskt låna för att därefter köpa en försäkring, med positiv marginal mot lånet, och samtidigt bli av med risker. Hur är detta möjligt? Går det att äta upp marsipanrosen på prinsesstårtan, men ändå ha den kvar?

För att illustrera detta tänkte jag använda kommun- och landstingssektorn som exempel där ägarband och kopplingar till såväl lån- som försäkringsgivare gör prinsesstårtan än mer delikat.

 

Inblandade parter

I den ena ringhörnan hittar vi Kommuninvest som i korthet är en ekonomisk förening bestående av 90% av Sveriges kommuner, landsting och regioner. Idén enligt dem själva är att med samlad kraft öka förutsättningarna att få bättre gemensamma lånevillkor än om var och en agerar på egen hand. Kort och gott så är det en sammanslutning för att bidra med kostnadseffektiva lån till sektorn.

I den andra ringhörnan har vi en annan tungviktare, nämligen försäkringsbolaget KPA Pension. Bolaget tryggar pensioner för framför allt avtal inom kommun- och landstingssektorn och ägs till 60% av Folksam och till 40% av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Folksam är ett så kallat ömsesidigt bolag vilket enkelt innebär att de ägs av sina kunder medan SKL är en arbetsgivar- och intresseorganisation för landets alla kommuner, landsting och regioner som via sitt medlemskap ”äger” organisationen.

 

”Riskfria” vinster

Enligt teoriboken finns inga riskfria vinster (så kallade arbitrage) Men utanför teoriboken erbjuder KPA Pension idag en garantiränta på 1,5% innan avgifter och skatter (ca 0,92% efter) på inbetalda pengar för att trygga pensionsskulder. Denna ränta är som namnet antyder ”garanterad” och upprätthålls genom diverse mekanismer och restriktioner samt tillsyn från Finansinspektionen. Utöver det erhålls något som kan kallas återbäringsränta, vilken inte är garanterad men som betalas ut om KPA:s kapitalförvaltning har varit lyckosam. Den långsiktiga förväntade avkastningen från denna del beror på sammansättningen på KPA:s portfölj som idag består av ca 40% i aktier. Summa summarum, KPA erbjuder ca 3-3,5% i förväntad avkastning varav ca en tredjedel är att beteckna som garanterad. Detta kan ställas mot exempelvis statliga räntor på fem och tio år som ligger ca 0,17% respektive 0,85% (se även livbolagsanalys). Samtidigt tar KPA över betydande risker i pensionsskulderna vid en försäkringslösning, bland annat dödlighets- och uppräkningsrisker.

Samtidigt i en annan del av Sverige (Örebro närmare bestämt) så ger Kommuninvest sina medlemmar möjlighet att låna på tre till fem år på ca 0% eller kanske till och med på negativ ränta.

Sammantaget innebär det här att kommuner och landsting via Kommuninvest kan ta upp extremt billiga lån för närvarande och försäkra bort sina pensionsskulder hos KPA till en garanterad ränta som är nästan 1% bättre än låneräntan! Samtidigt erhålls också en relativt god förväntad avkastning från KPA:s kapitalförvaltning i kombination med att KPA tar över ett antal risker.  Eftersom kommun- och landstingssektorn äger hela eller delar av båda organisationerna skulle detta nästan kunna ses som ett enda stort tårtkalas för lånefinansierad försäkring (och placering). Ett nästan för väl sockrat upplägg, men ändå något som, enligt gällande uppochnedvända förutsättningar, också är fullständigt logiskt och rationellt ur ett finansiellt perspektiv.

Samtliga angivelser är indikativa och per 2015-11-16

 

KÄLLOR:
www.kpa.se
www.skl.se
www.folksam.se
www.kommuninvest.se