Så blir du en börsförlorare i fyra steg
Det är givetvis lätt att dras med och köpa när alla är positiva, börsen bara stiger och högkonjunkturen aldrig verkar ta slut. Det är lika lätt att få panik och sälja allt när börsen rasar och domedagsprofeterna avlöser varandra i TV-sofforna.
Men ofta beror en dålig snittavkastning helt enkelt på att man inte tänkt till i förväg, att man saknar en plan.
Här är fyra sätt att agera på som ökar risken att du blir en riktig börsförlorare – samt tips till er andra som vill undvika att bli en av dem:
1. Du orkar inte med din risk och agerar känslomässigt
Det är lätt att i goda tider glatt ta för hög risk i sin portfölj. Det är ju som bekant ett sätt att också få en hög avkastning. Även om du klarar av risken ekonomiskt har du inte funderat över hur du klarar risken rent känslomässigt.
För sen kommer börsfallet. Och det känns inte alls bra. Det gick både fortare och var större än du räknat med. Efter ett antal oroliga och sömnlösa nätter säljer du med kraftig förlust. ”Bättre att stoppa blodflödet nu, så kan jag hoppa in billigare senare”. Problemet är bara att du är så tilltufsad att du varken vågar eller orkar återinvestera förrän börsen ”känns trygg igen”, dvs nära toppen på nästa börsuppgång.
Agera inte i panik när börsen faller
Håll fast vid din långsiktiga strategi som du satt upp tillsammans med din rådgivare och agera inte i panik. Den plan ni satt ska inte bara hålla vid goda tider utan även när det stormar. Om oron trots allt består, och du inte har samma risktolerans som du trodde, hör av dig till din rådgivare så att ni ev. kan justera risknivån.
Om du inte har någon bra person att diskutera dessa saker med, är en bra idé att skaffa det. Det känns mycket bättre att ha någon att prata med när det är svajigt. Någon som kan tala om vilka risker din portfölj faktiskt har innan det smäller. Tänk sedan igenom noga om du klarar av att sova gott även vid kraftiga börsras. Det är med andra ord viktigt att du inte bara klarar av risken ekonomiskt, utan även känslomässigt. Annars kan det hända att du hamnar fel i gungan, köper i goda tider när börsen gått upp och säljer nere på botten.
2. Börsen faller – måste stoppa mitt månadssparande
”Mitt senaste månadssparande har redan minskat kraftigt i värde. Jag måste stoppa nya avsättningar innan jag förlorar ännu mer!”
En viktig del i resonemanget kring månadssparande är att det ska fortgå både i bra och dåliga tider. Om du väljer att sluta månadsspara i oroliga tider så missar du en viktig del i poängen med sparandet, nämligen möjligheten att köpa billiga fondandelar när börsen faller. Ingen vet exakt var det bottnar eller när det vänder upp. Köper du däremot hela tiden behöver du inte fundera på det.
Låt månadssparandet fortsätta som vanligt och köp även när börsen rasar.
Strunta i att det kortsiktigt kanske innebär att dina nyinköpta fondandelar faller något i värde. När det väl vänder har du köpt billiga fondandelar som snabbt kommer att börja stiga i värde.
3. Du har belånat portföljen
”Börsen går ju alltid upp, så varför inte belåna portföljen och investera ännu mer i marknaden?”
Det är en jättebra plan ända tills den blir jättedålig. Många är de, ibland mycket förmögna personer, som förlorat allt de äger bara för att de varit belånade. Det är oftast när börsen är på sin absoluta botten som din långivare ringer och kräver att du säljer av allt för att lånet överstiger värdet på dina tillgångar.
Var försiktig med att belåna din portfölj
Belåna aldrig på ett sådant sätt att någon annan kan tvinga dig att sälja vid sämsta möjliga tidpunkt. Helst ska du undvika att belåna din portfölj överhuvudtaget.
4. Du lever på värdeökningen från dina aktier
Börsen rasar och du inser att det kan ta tid innan börsen återhämtar sig igen. Du tvingas därför byta strategi från att ha varit en kortsiktig spekulant till att bli en långsiktig investerare.
Problemet är bara att i de goda tiderna har du levt på avkastningen från din portfölj som ständigt ökade i värde. När du nu istället kanske har en rejält decimerad portfölj så betyder det att det som är kvar av portföljen förbrukas än snabbare när du dessutom måste sälja aktier för att finansiera din konsumtion.
Är det bra att ha räntefonder vid en börskrasch?
En fördel med räntefonder är att de följer med ränteläget och är inte lika känsliga mot svängningar på börsen, det kan därför vara en fördel att ha räntefonder i portföljen vid en börskrasch.
Hur ska jag tänka kring fonder när börsen faller?
Skaffa en långsiktig plan. Sätt av så mycket som du behöver konsumera för de närmaste två åren på bankkonto eller en säker korträntefond. De pengar du tänkt spendera mellan år tre och år tio sätter du av i en bred blandstrategi.
Resten, den del av dina pengar du inte har något direkt plan för just nu, låter du jobba på i aktiemarknaden. Där finns den bästa långsiktiga avkastningen men också de kortsiktigt största riskerna.
Så hjälper vi dig
Sitter du hemma och oroar dig för ditt kapital, hur du ska agera eller vill sätta en långsiktig strategi framåt? Då kan det vara läge att ta hjälp av en rådgivare som hjälper dig att sätta upp en plan utifrån dina förutsättningar och önskemål.
Även om du har en plan att luta dig mot, kan det vara skönt att kunna lyfta luren och ringa din personliga rådgivare och prata igenom befintlig strategi så att du undviker att agera i panik. På Söderberg & Partners tror vi på det personliga mötet och eftersom läget är som det är nu, så erbjuder vi även digitala face-to-face möten eller telefonmöten, beroende på vad du föredrar.
Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi till dig.