Vad ska man investera i 2025?

9 maj 2025
När omvärlden känns osäker och politiska utspel har blivit vardag, kan många ställa sig frågan: vad ska man investera i nu? Vi delar med oss av vår syn på vilka möjligheter och risker som uppstår i kölvattnet av den geopolitiska oron.

Lyft blicken när omvärlden känns osäker

April blev ytterligare en månad som har präglats av stora rörelser på marknaden, i såväl positiv som negativ riktning. Den 2 april inträffade nämligen dagen som Donald Trump benämnt som ”Liberation Day” eller Befrielsedagen. Då införde han höga tullsatser på nästan alla länder och territorier i världen. 

Tullarna visade sig vara oväntat höga och omfattande, vilket fick marknaden att falla kraftigt. De varade dock bara fram till den 9 april, då han valde att pausa de flesta av de så kallade ”reciproka” tullarna. Det innebär att USA nu har 10-procentiga tullar på importer från de flesta länder. Beslutet blev en lättnad för marknaden som därefter har stigit kraftigt. 

Som investerare är det dock viktigt att lyfta blicken, och inte fastna allt för mycket vid kortsiktiga detaljer. Därför ska vi nu fokusera mer på hur vi bedömer att de kommande månaderna kan komma att se ut, och försöka svara på frågan: vad ska man investera i under 2025?

Vad ska man investera i nu?

I stora drag behåller vi en försiktigt positiv syn på marknaden, men inte utan ett visst mått av försiktighetsåtgärder i portföljen. Så vad ska man investera i under 2025? Vi ser möjligheter i följande tillgångsslag, räntesegment och regioner som vi har valt att övervikta i vår allokering:

  • nordiska aktier
  • räntor, där vi just nu föredrar det säkrare segmentet av företagsobligationer som kallas Investment Grade
  • Amerikanska aktier, vi är neutralt inställda till globala aktier som tillgångsslag men föredrar USA framför Europa inom globala aktier

Och om vi vänder på det, vad ska man då vara försiktig med att investera i under 2025? I vår allokering har vi valt att ha en undervikt mot:

  • en del globala aktier, så som europeiska aktier
  • alternativa investeringar.

Sammanfattningsvis, om vi tittar på den övergripande nivån på tillgångsslagen, så har vi på Söderberg & Partners för närvarande en neutral allokering mot globala aktier, en övervikt mot såväl nordiska aktier som mot räntor, och en undervikt mot alternativa tillgångar.

Inom räntesegmentet – vad ska man välja att investera i nu?

På tillgångsslagsnivå är övervikten mot räntor är lika stor som övervikten mot aktier. I många fall när aktiemarknaden faller har räntemarknaden motsatt utveckling. Detta då centralbanker ofta sänker räntan i tider då konjunkturen sviktar, och fallande räntor leder till en positiv avkastning på ränteinvesteringar. 

Det finns dock vissa undantag, exempelvis när inflationen stiger långt över målet och centralbankerna måste bemöta detta med att höja räntorna. Detta tenderar att vara negativt för både aktier och obligationer. 

Övervikten mot nordiska aktier, bygger på att vi har en försiktigt optimistisk syn på den nordiska marknaden. Detta samtidigt som vi tar hänsyn till att konjunkturen kan försämras oväntat mycket, genom att även ha en övervikt mot räntor.

Inom räntesegmentet har vi nyligen genomfört en förändring. I och med riskerna för en försämrad konjunktur som följde med Trumps tullar, valde vi under månaden att sänka betyget på det mer riskabla ränteslaget High Yield till förmån för den säkraste delen inom räntesegmentet, Stats- och bostadsobligationer. Vi landar där i en neutral syn på High Yield från att tidigare ha varit positiva, vi är något mindre negativa på Stats- och bostadsobligationer än tidigare, men vi ser fortsatt bäst förutsättningar inom Investment Grade.

Vi håller oss borta från alternativa investeringar

Inom alternativa investeringar i våra portföljer hittar vi bland annat trendföljande strategier, som tenderar att prestera relativt bra när du kan se en tydlig trend i makroekonomin. Ett exempel på detta såg vi 2022, när inflationen steg kraftigt. 

Vår bedömning nu för 2025 är dock att denna typ av trend kommer vara svårare att greppa tag i under de närmaste månaderna, vilket är anledningen till att vi håller oss borta från alternativa investeringar.

Vad ska man investera i nu på börsen?

Inom aktiesegmentet fortsätter vi föredra USA och samtidigt rekommendera en viss undervikt mot Europa. Det här kan tyckas konstigt med anledning av det som rapporteras i media, men där vi står idag så mår de amerikanska bolagen betydligt bättre än de europeiska. 

De amerikanska bolagens lönsamhet är högre och deras vinster växer snabbare. Det är något som vi har sett historiskt och något som vi analytiker bedömer kommer att bestå under det kommande året.

Samtidigt var USA:s bolag bland de hårdast drabbade av börsfallen som vi har sett under de senaste månaderna, vilket gjorde att de höga värderingarna föll. Vinsterna som har rapporterats hittills under rapportsäsongen har dessutom överträffat förväntningarna med större marginal än på länge. Sammantaget ser alltså förutsättningarna trots allt relativt goda ut på den amerikanska marknaden.

Samtidigt som vi inom den globala aktieexponeringen är underviktade mot Europa har vi en övervikt mot nordiska aktier på tillgångsslagsnivå. Stockholmsbörsen är lågt värderad i jämförelse med sitt historiska snitt och likt USA har vi en betydligt högre vinsttillväxt i Sverige än i övriga Europa. Vi anser därför att övervikten inom Norden väger upp för undervikten i Europa.

Trumps nyckfullhet kräver bred exponering

Det är viktigt att vara ödmjuk inför är att Trump agerar väldigt oberäkneligt – och att hans agerande har stor påverkan på marknaden. Tullarna som presenterades var långt mycket mer omfattande än vad många hade väntat sig vilket ledde till den negativa marknadsreaktionen.

Detta är bara ett exempel på hur hans politiska agenda, kan påverka om våra förväntningar på 2025 kommer att infrias.

Detta är också anledningen till att vi har den breda exponeringen som vi har idag. Vi bedömer att det finns förutsättningar för en uppgång på marknaden, särskilt om Trumps ekonomiskpolitiska fokus skiftar från tullar till skattesänkningar och avregleringar. Samtidigt ser vi vikten av att ha exponering mot räntor som bidrar med stabilitet om politiska utspel skulle få negativa makroekonomiska effekter.

Vill du få hjälp att se över din investeringsstrategi?

Fyll i formuläret nedan, så återkommer vi till dig.

Låt oss hjälpa dig vidare

Vi erbjuder personlig rådgivning och kapitalförvaltning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital. Fyll i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!