”Hope for the best, prepare for the worst” – Har du rätt buffert?
Oförutsedda händelser är oförutsägbara
När man tidigare pratat om oförutsedda händelser så kanske man tänkt på att frysen gått sönder, att man fått en vattenskada i badrummet eller att man blivit tvungen att byta ut bilmotorn. Inte tänkte man på ordet pandemi. Och det är saken med oförutsedda händelser – de är oförutsägbara. Vi kommer att råka ut för en mängd oförutsedda händelser i framtiden. Även om vi inte vet vad, så kan vi skapa oss bättre förutsättningar för att hantera dem.
Alla behöver ställa sig frågan ”Vad är en tillräcklig buffert för mig?”. För vissa personer är det en årslön på banken som Anne Wibble rekommenderade efter krisen på 90-talet. För andra är det helt enkelt inte möjligt. Det viktiga är att ta sig en ordentlig funderare på hur man bäst rustar sig för svåra tider.
Sätt dig ned vid köksbordet och gå igenom hur din ekonomi skulle kunna förändras om det oförutsedda händer – till exempel om du blir arbetslös eller om någon i familjen blir sjuk eller går bort. Frågor att ställa sig och gå igenom:
Skydd vid arbetslöshet
- Arbetar jag i en sårbar bransch?
- Vilket humankapital har jag? Har jag lätt för att få ett nytt arbete?
- Behöver jag vässa sågen, vidareutbilda mig?
- Vilket försäkringsskydd har jag från fackliga försäkringar (A-kassa)?
- Har jag någon kompletterande inkomstförstärkning som förlänger mitt skydd vid arbetslöshet?
- Hur långt räcker min privata buffert?
Skydd vid sjukdom inom familjen
I många fall finns det skydd via arbetsgivarnas pensionsplaner eller via privata försäkringar. Men det finns fall då skyddet generellt är lågt, till exempel när du behöver vårda barn som är äldre än 16 år eller andra närstående. Gå igenom om du har rätt skydd genom att se över;
- Sjukförsäkring
- Sjukvårdsförsäkring, rehabiliteringsstöd och samtalsstöd
- Sjuk - & olycksfallsskydd
- Barnförsäkring
Skydd vid dödsfall
Om det värsta tänkbara händer, har du;
- Koll på era livförsäkringar, familjepension och återbetalningsskydd?
- Koll på vilka förmånstagare du har idag?
- Skrivit testamente, framtidsfullmakt och övriga juridiska handlingar?
Köpa sig en trygghet
Ett bra alternativ, framförallt om man känner att ens buffert inte är tillräckligt stor, är att teckna en försäkring. För en mindre premie kan man då köpa sig en slags buffert och trygghet. Ett tips är dock att fortsätta bygga upp en buffert vid sidan av. Är du lyckosam blir din buffert oanvänd och du kan skörda den som en förstärkt pension istället.
Behöver du hjälp att se över ditt sparande och försäkringsskydd?
Du är alltid välkommen att kontakta oss på Söderberg & Partners för en diskussion och eventuella åtgärder. Ring din rådgivare eller fyll i formuläret nedan.