Skip to main content Skip to main navigation

Så blir du en börsförlorare i fyra steg

Så blir du en börsförlorare i fyra steg

20 april · 2020

De allra flesta placerare får över tid en sämre avkastning än börsen som helhet. Djupt rotade mänskliga instinkter som flock- och flyktbeteende sätter ofta krokben för en långsiktigt bra avkastning. Vi delar med oss av hur börsförlorare tänker och tips på hur du undviker att bli en av dem.

Det är givetvis lätt att dras med och köpa när alla är positiva, börsen bara stiger och högkonjunkturen aldrig verkar ta slut. Det är lika lätt att få panik och sälja allt när börsen rasar och domedagsprofeterna avlöser varandra i TV-sofforna.

Men ofta beror en dålig snittavkastning helt enkelt på att man inte tänkt till i förväg, att man saknar en plan.

 

Här är fyra sätt att agera på som ökar risken att du blir en riktig börsförlorare – samt tips till er andra som vill undvika att bli en av dem:

Du orkar inte med din risk och agerar känslomässigt

Det är lätt att i goda tider glatt ta för hög risk i sin portfölj. Det är ju som bekant ett sätt att också få en hög avkastning. Även om du klarar av risken ekonomiskt har du inte funderat över hur du klarar risken rent känslomässigt.

För sen kommer börsfallet. Och det känns inte alls bra. Det gick både fortare och var större än du räknat med. Efter ett antal oroliga och sömnlösa nätter säljer du med kraftig förlust. ”Bättre att stoppa blodflödet nu, så kan jag hoppa in billigare senare”. Problemet är bara att du är så tilltufsad att du varken vågar eller orkar återinvestera förrän börsen ”känns trygg igen”, dvs nära toppen på nästa börsuppgång.

Tips: Håll fast vid din långsiktiga strategi som du satt upp tillsammans med din rådgivare och agera inte i panik. Den plan ni satt ska inte bara hålla vid goda tider utan även när det stormar. Om oron trots allt består, och du inte har samma risktolerans som du trodde, hör av dig till din rådgivare så att ni ev. kan justera risknivån.

Om du inte har någon bra person att diskutera dessa saker med, är en bra idé att skaffa det. Det känns mycket bättre att ha någon att prata med när det är svajigt. Någon som kan tala om vilka risker din portfölj faktiskt har innan det smäller. Tänk sedan igenom noga om du klarar av att sova gott även vid kraftiga börsras. Det är med andra ord viktigt att du inte bara klarar av risken ekonomiskt, utan även känslomässigt. Annars kan det hända att du hamnar fel i gungan, köper i goda tider när börsen gått upp och säljer nere på botten.

 

Börsen faller – måste stoppa mitt månadssparande

”Mitt senaste månadssparande har redan minskat kraftigt i värde. Jag måste stoppa nya avsättningar innan jag förlorar ännu mer!”

En viktig del i resonemanget kring månadssparande är att det ska fortgå både i bra och dåliga tider. Om du väljer att sluta månadsspara i oroliga tider så missar du en viktig del i poängen med sparandet, nämligen möjligheten att köpa billiga fondandelar när börsen faller. Ingen vet exakt var det bottnar eller när det vänder upp. Köper du däremot hela tiden behöver du inte fundera på det.

Tips: Låt månadssparandet fortsätta som vanligt, strunta i att det kortsiktigt kanske innebär att dina nyinköpta fondandelar faller något i värde. När det väl vänder har du köpt billiga fondandelar som snabbt kommer att börja stiga i värde.

Du har belånat portföljen

”Börsen går ju alltid upp, så varför inte belåna portföljen och investera ännu mer i marknaden?”

Det är en jättebra plan ända tills den blir jättedålig. Många är de, ibland mycket förmögna personer, som förlorat allt de äger bara för att de varit belånade. Det är oftast när börsen är på sin absoluta botten som din långivare ringer och kräver att du säljer av allt för att lånet överstiger värdet på dina tillgångar.

Tips: Belåna aldrig på ett sådant sätt att någon annan kan tvinga dig att sälja vid sämsta möjliga tidpunkt. Helst ska du undvika att belåna din portfölj överhuvudtaget.

 

Du lever på värdeökningen från dina aktier

Börsen rasar och du inser att det kan ta tid innan börsen återhämtar sig igen. Du tvingas därför byta strategi från att ha varit en kortsiktig spekulant till att bli en långsiktig investerare. 

Problemet är bara att i de goda tiderna har du levt på avkastningen från din portfölj som ständigt ökade i värde. När du nu istället kanske har en rejält decimerad portfölj så betyder det att det som är kvar av portföljen förbrukas än snabbare när du dessutom måste sälja aktier för att finansiera din konsumtion.               

Tips: Skaffa en långsiktig plan. Sätt av så mycket som du behöver konsumera för de närmaste två åren på bankkonto eller en säker korträntefond. De pengar du tänkt spendera mellan år tre och år tio sätter du av i en bred blandstrategi.

Resten, den del av dina pengar du inte har något direkt plan för just nu, låter du jobba på i aktiemarknaden. Där finns den bästa långsiktiga avkastningen men också de kortsiktigt största riskerna.

 

Så hjälper vi dig

Sitter du hemma och oroar dig för ditt kapital, hur du ska agera eller vill sätta en långsiktig strategi framåt? Då kan det vara läge att ta hjälp av en rådgivare som hjälper dig att sätta upp en plan utifrån dina förutsättningar och önskemål.

Även om du har en plan att luta dig mot, kan det vara skönt att kunna lyfta luren och ringa din personliga rådgivare och prata igenom befintlig strategi så att du undviker att agera i panik. På Söderberg & Partners tror vi på det personliga mötet och eftersom läget är som det är nu, så erbjuder vi även digitala face-to-face möten eller telefonmöten, beroende på vad du föredrar.

Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi till dig.

 

Kontakta oss

5 råd när börsen åker berg- och dalbana

20 april · 2020

Alla pratar om coronaviruset och aktiebörsernas tvära kast där värden hoppar upp och ner 5–10 % på en dag. Det är lätt att börja fundera på vad man ska göra med sina investeringar i dessa tider. Här kommer några av mina främsta råd som jag samlat på mig under åren:

1. När ska du använda pengarna?

Hur går börsen idag? Vad ska jag köpa? Ska jag sälja nu? Kommer det gå ner mer? Alla dessa frågor som många ställer sig just nu är bra frågor, men fråga nummer 1 som du alltid behöver ha svaret på innan du tar dina investeringsbeslut är ”När ska jag använda mina pengar?”. Är det kapital som är långsiktigt, ja då kan du tänka på ett sätt. Då behöver du inte bry dig om kortsiktiga nedgångar, du kanske vågar investera och ändå riskera att åka med på en nedgång. Är det kapital som du ska använda för att köpa ett hus till hösten, då kan det vara läge att sälja och sätta slantarna på bankkontot. Innan du funderar på köp eller sälj, behöver du bestämma dig för när du ska använda dina pengar då sparhorisonten är extremt viktig.

2. Försök inte tajma marknaden

Tro inte att du kan tajma marknaden, det kan ingen. Det är jättesvårt, för att inte säga omöjligt att veta när börsen vänder på botten eller toppen. Antingen investerar du vid fel tidpunkt eller så investerar du inte alls vilket gör att du tappar värdefull avkastning över tid. Efter börsnedgångar brukar det dock vara ett fåtal dagar som står för en stor del av återhämningen när börsen går upp. Missar du dessa dagar så missar du också mycket avkastning. Skapa därför en långsiktig strategi och håll dig till den. Här kan en rådgivare hjälpa dig med att sätta upp en strategi utifrån dina behov och önskemål. Med en långsiktig strategi är det också mycket lättare att följa mitt nästa råd i punkt 3.

3. Agera inte känslomässigt

Det är väldigt lätt att vilja sälja när det går ner och vilja köpa mer när det går upp. Flera undersökningar visar att fondernas utveckling är bättre än den avkastning som den genomsnittlige spararen får på sina investeringar. Detta beror till stor del på att investeraren köper och säljer vid fel tillfällen för att man agerar känslomässigt, det vill säga säljer vid nedgång och köper vid uppgång. Effekten av att agera känslomässigt blir att den genomsnittlige investeraren får lägre avkastning över tid än fondens avkastning som man investerar i.

4. Investera i många olika fonder

En klyscha – men du ska alltid sprida dina risker! Investera i en bred portfölj med flera olika typer av tillgångar som också finns på olika geografiska marknader. Att inte lägga alla ägg i samma korg är fortfarande ett väldigt bra råd, inte minst i dessa tider.

5. Stirra dig inte blind på fonder som gått bäst senaste tiden

Detta är ett bra råd, speciellt när det gäller räntefonder. De fonder som har gått bäst det senaste året är oftast de som går sämst nu i nedgången. Bakgrunden till det är ganska enkelt, den som tog högst risk tjänade mest i uppgången men har också förlorat mest nu när marknaden gått ner. Det finns ingen ”dagsform” på fonder som det finns på hästarna på V75.

Så hjälper vi dig

Sitter du hemma och oroar dig för ditt kapital eller vill sätta en långsiktig strategi framåt? Då kan det vara läge att ta hjälp av en rådgivare som sätter upp en plan utifrån dina förutsättningar och önskemål. I dessa tider är det extra skönt att ha ett bra bollplank att kunna ringa till vid behov.

På Söderberg & Partners tror vi på det personliga mötet och eftersom läget är som det är nu, så erbjuder vi även digitala face-to-face möten eller telefonmöten, beroende på vad du föredrar.

Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi till dig.

 

Kontakta oss

Personlig rådgivning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital.

Riksbankens stödmiljarder kan göra mer nytta hos försäkringsbolagen än bankerna

30 mars · 2020

En del av de 500 miljarder som Riksbanken vill låna ut till bankerna för att hjälpa svenska företag skulle göra större nytta hos försäkringsbolagen. Då kan stödpengarna användas för att reglera de hundratusentals avbrottsförsäkringar som svenska företag tecknat för att skydda sig mot intäktsbortfall, men som försäkringsbolagen nu vägrar betala.

I veckan meddelade Riksbanken att de lånar ut upp till 500 miljarder kronor till svenska företag, kanaliserat via bankernas utlåningssystem. Syftet är att upprätthålla kreditförsörjningen till svenska företag och hjälpa dem lindra de negativa effekter som Coronavirusets spridning innebär för hela samhällsekonomin. Under torsdagen kom dock uppgifter om att flera av storbankerna tänker avvisa Riksbankens utsträckta hand – för att de helt enkelt klarar sig utan stödet.

Riksbanken har förklarat att strategin att erbjuda stödmiljarderna till just bankerna sker för att undvika att Sverige hamnar i samma situation som vi gjorde under finanskrisen 2008, när bankernas pressade ekonomiska situation ledde till att de först slutade låna ut till varandra - och i nästa steg även slutade låna ut till företag. Det finns dock en viktig skillnad mellan 2008 och dagens läge som gör att Riksbankens ensidiga kanalisering av stödmiljarderna till bankerna kan ifrågasättas, nämligen att bankernas finansiella situation idag är avsevärt mycket starkare jämfört med 2008. Uppgifterna om bankernas avvisande av stödmiljarderna bekräftar detta. Problemet idag är istället att bankernas kunder – företagen - har avbrott i sina verksamheter. Det kan i förlängningen självklart leda till problem för bankerna också, men viktigast just nu är att i första hand snabbt lösa företagens problem.  

Missförstå oss rätt här – bankerna har en nyckelroll i hanteringen av den rådande situationen. Men, om de inte planerar att utnyttja de 500 miljarder som Riksbanken avsatt så kan dessa stödpengar komma till betydligt större nytta någon annanstans. Det finns nämligen en annan bransch som kan hjälpa till att lösa företagens likviditetsproblem, men som i dagsläget valt att stå vid sidan av planen istället för att delta i matchen.

Vi talar om försäkringsbolagen, och deras gemensamma bestånd av hundratusentals avbrottsförsäkringar som i stort sett alla företag i Sverige har i sina försäkringsskydd. Försäkringar som företagen tecknat för att de ska få ersättning om deras verksamhet drabbas av en händelse som leder till uteblivna intäkter. Försäkringar som verkligen kan göra skillnad för de som tecknat dem när hela världen bromsar in och hjulen slutar rulla. Försäkringar som de svenska försäkringsbolagen nu däremot är motvilliga till att betala ut med - lite förenklat uttryckt - hänvisning till att Coronapandemin utgör så kallad force majeure. Rent tekniskt motiverar försäkringsbolagen att avbrottsförsäkringarna endast täcker situationer som uppkommit genom beslut tagna av polis och/eller räddningstjänst, ej av Folkhälsomyndigheten. För enkelhetens skull fortsätter vi dock benämna undantaget som force majeure i vårt fortsätta resonemang.

Här vill vi kort stanna upp och klargöra några saker. Vi företräder Söderberg & Partners, en Sveriges och nordens största förmedlare av försäkringar för privatpersoner och företag. Vi är inte ett försäkringsbolag, men vi hjälper våra kunder att hitta lämpliga försäkringslösningar för sina företag och sina anställda. Vi har med andra ord varit delaktiga i att förmedla flera av de försäkringar som nu är undantagna av force majeure-klausulen. Vi har på våra kunders vägnar en pågående dialog med alla stora försäkringsbolag i Sverige för att försöka hitta en lösning på deras situation, men vi representerar bara en liten del av alla företag som nu befinner sig i samma utsatta läge och kämpar med stora likviditetsutmaningar. Det är därför vi nu vänder oss till de som har möjlighet att påverka situationen för alla drabbade företag. 

Men, först ska vi återvända till begreppet force majeure.

Att alla svenska försäkringsbolag direkt eller indirekt sluter upp bakom denna formulering och den underliggande tolkningen av försäkringsvillkoren är beklagligt för alla företag som nu riskerar att inte längre kunna bedriva sin verksamhet. Deras enda alternativ är att gå till bankerna och låna pengar för att kunna hålla sig flytande och det kan dessutom vara svårt när verksamheterna förlorar sitt eget kapital.

Vi förstår däremot att försäkringsbolagen hävdar force majeure, eftersom det är en för stor risk för något enskilt bolag att bära när en stor del av deras försäkringar aktiveras på en och samma gång. Detta för oss också tillbaka till de svenska bankernas situation under finanskrisen 2008, hur de blev allt mer defensiva och egennyttiga i takt med att deras ekonomiska situation blev allt mer pressad, och hur Riksbanken nu agerar för att säkra bankernas stimulerande funktion i samhällsekonomin. Vi menar dock att Riksbanken även bör uppmärksamma dagens situation med de ekonomiskt defensiva försäkringsbolagen, och beakta vilken direktverkande stimulerande effekt de kan ha för företagens likviditetsutmaningar. Om bara en del av de 500 miljarder som bankerna nu tycks avvisa skulle vigas åt att erbjuda försäkringsbolagen tillräcklig finansiell trygghet för att de ska stryka force majeure-klausulerna och utöka tolkningen av villkoren till att även omfatta Folkhälsomyndighetens beslut, då kan de hjälpa företagen – och i förlängningen hela samhället – att hålla hjulen rullande.  

Försäkringsbolagen har skadereglering och kan bedöma skador. De skulle kunna utföra alla delar av administrationen och kanalisera statliga pengar på ett ändamålsenligt vis. Det är inte enkelt för vare sig Riksbanken eller någon annan statlig funktion att göra detta på egen hand, men försäkringsbranschen är väl rustad för att göra det. Att hjälpa försäkringsbolagen aktivera avbrottsförsäkringsskyddet för alla företag skulle med andra ord kunna rädda hundratusentals jobb, och det är en lösning som går att administrera omgående.

 

Gustaf Rentzhog

VD, Söderberg & Partners

Björn Thorstrand

Ansvarig för företagsförsäkringar, Söderberg & Partners

 

Denna artikel finns även publicerad på Dagens Industri. 

Intervju med VD Gustaf Rentzhog

"Att hjälpa våra kunder är högsta prioritet"

18 mars · 2020

- Vi behöver möta denna exceptionella situation med kraftfulla åtgärder från alla delar av samhället för att få den under kontroll. För att bidra till det fokuserar vi på tre huvudområden: Våra kunder, våra medarbetare, och samhället i stort. Det säger Söderberg & Partners VD Gustaf Rentzhog i en intervju där han berättar om vad Söderberg & Partners gör för att fortsätta vara nära kunderna trots det fysiska avståndet.

 

Vi befinner oss i en exceptionell situation med en global viruspandemi som innebär enorma påfrestningar för de finansiella marknaderna och civilsamhällena. Vad gör Söderberg & Partners i allt detta?

- Ja, det är i allra högsta grad en exceptionell situation, och vi behöver möta den med kraftfulla åtgärder från alla delar av samhället för att få den under kontroll. För att bidra till detta fokuserar Söderberg & Partners på tre huvudområden: Våra kunder, våra medarbetare, och vårt samhälle i stort.

- För våra kunder arbetar vi med att säkerställa att alla får den hjälp och det stöd som deras specifika situation kräver i dessa oroliga tider. Det rör sig om allt från stöttning i frågor kring försäkringsskydd, till att hjälpa dem att hantera den stora oron på världens börsmarknader. Alla möten och all dialog erbjuds dessutom via telefon eller videokonferens.

- Som arbetsgivare valde vi tidigt att agera för att skydda både våra medarbetare och kunder. Vi har följt utvecklingen inom Europa och löpande tillhandahållit våra medarbetare aktuella rekommendationer från myndigheter. Vi var tidigt ute med självkarantän och virtuella möten istället för fysiska möten även i interna sammanhang för att minska eventuell smittspridning.

- För att stötta samhället har vi inlett dialog med flera myndighetsfunktioner och erbjudit vår hjälp och stöd i de frågor där vi har produkter, resurser eller expertis som kan underlätta för myndigheterna. Vi har bland annat erbjudit att skänka vår digitala läroportal Learnster till myndigheter och hjälpa dem skapa och rulla ut digitala utbildningar kring Coronahantering för personal inom vård och omsorg.

 

Hur påverkas kunder av de stora svängningarna på världens börser?

- Vi är just nu i ett läge där alla i samhället – oavsett exponering mot aktiemarknader – kommer att känna av den stora osäkerheten i världsekonomin på något sätt. Vårt huvudfokus i dialogen med våra kunder är att finnas tillgängliga och hjälpa dem förstå vad som händer just nu, vilka potentiella följder det får för framtiden, och hur det påverkar deras individuella situation och sparande.

- För att öka vår tillgänglighet och hjälpa våra kunder att känna sig trygga öppnade vi en telefonjour i samband med det stora börsfallet den 9 mars, dit alla våra kunder kan vända sig mellan 8-21 för att få prata direkt med sakkunniga experter om deras sparande.

 

img-gustaf.jpgHar ni några tips till andra företag hur de kan tänka kring att arbeta hemifrån?

- Vår rekommendation till våra anställda är att alla som kan arbeta hemma gör det – oavsett vilken del av landet de befinner sig i. För de kritiska arbetsuppgifter som kan inte utföras från hemmet har vi skiftvis bemanning, vilket innebär att dessa medarbetare arbetar inne på kontoret olika dagar med extra städning mellan tillfällena.

- Givet den stora andelen medarbetare som sitter hemma och arbetar så har vi på våra kontor nu möjlighet att glesa ut avståndet mellan arbetsstationer så att de som arbetar med samma sak inte sitter i närheten av varandra. Vi utvärderar dagligen hur det går att arbeta hemma men för de allra flesta så går det utmärkt, viktigt att tänka på är att slå på videofunktionen i konferenser, då de sociala träffarna inte längre sker varje dag.

 

Hur tror du att situationen kommer att se ut om ett år från idag?

- Det är omöjligt att förutspå hur den nuvarande situationen kommer att utvecklas. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv är vårt huvudscenario att ekonomin kommer att återhämta sig, men risken för en lågkonjunktur är uppenbar och återhämtningen kommer att ta längre tid ju fler länder som stängs ner och ju längre tid dessa länder är nedstängda. Lägre oljepris och lägre räntor är dock på sikt stimulativa för ekonomin.

- Vi fokuserar på att hantera nuläget efter bästa förmåga genom att säkerställa att våra kunder får den hjälp och det stöd som de behöver, samt att våra anställda är trygga och friska och har rätt förutsättningar att fortsätta hjälpa våra kunder - oavsett om det sker från kontoret eller hemmet.

 

 

Kontakta oss