Skip to main content Skip to main navigation

Söderberg & Partners Trafikljusrapport: Se upp för rött ljus!

Marknadsbrev

Söderberg & Partners Trafikljusrapport: Se upp för rött ljus!

13 mars · 2015

Rött, gult eller grönt ljus.
Enklare kan det knappast bli. Kanske är det förklaringen till att Söderberg & Partners Trafikljusrapport har fått ett sådant genomslag. Rapporten släpptes den 5 mars.

– Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla sparare att hitta rätt bland alla placeringsalternativ. Tyvärr finns det fortfarande många produkter ute på marknaden som borde förpassas till papperskorgen, berättar Walter Nuñez, produktanalyschef på Söderberg & Partners, och fortsätter:

– Genom Trafikljusrapporten hoppas vi att vi kan bidra till att spararna hittar rätt. Vi vill även sätta press på finansbranschens aktörer att förbättra sig, säger han.

Omfattande analyser bakom rapporten

Även om Trafikljusrapporten är enkel att ta till sig, ligger ett minst sagt digert analysarbete bakom rapporten. Varje kvartal utvärderar Söderberg & Partners analytiker alla produkter och marknader med hjälp av trafikljussystemet. Och en gång per år sammanfattas dessa analyser i Trafikljusrapporten som släpptes i början av mars. Rapporten finns digitalt på www.trafikljusrapport.se, klicka här för att läsa rapporten. 

Trafikljusrapporten lyfter fram de bästa aktörerna inom varje kategori, som bästa fondbolag, livbolag och fondförsäkringsbolag. I år utsågs SPP till bästa fondförsäkringsbolag, Skandia Liv till bästa livförsäkringsbolag och Vontobel Asset Managent korades till årets fondbolag. Garantum vann priset som bästa arrangör av strukturerade produkter.

Enligt Walter Nuñez är ett annat viktigt syfte med trafikljusrapporten att utvärdera om Söderberg & Partners råd med grönt, gult respektive rött ljus har medfört att spararna har fått bättre avkastning. Helt enkelt att utvärdera sina egna råd.

– Det känns bra att utifrån fakta kunna konstatera att alla som har följt våra rekommendationer också har fått bättre avkastning. Röda och gula produkter och bolag har presterat sämre än våra gröna rekommendationer, säger Walter Nuñez.

Trender på marknaden

Vissa livförsäkringsbolag har suttit i en rävsax. Fallande aktiemarknader i kombination med fallande räntor medförde att livbolagens tillgångar minskade i värde samtidigt som skulderna ökade eftersom räntan föll. Men Finansinspektionen satte stopp för denna dödsspiral genom att sätta ett golv för hur låg den långsiktiga räntan kan vara i värderingen av livbolagens skulder. 

– De senaste åren har livbolagen haft en mycket bra utveckling som drivits av stigande aktiemarknader och fallande räntor. Nu är återbäringarna rekordhöga, men fortfarande finns livbolag som vi ger rött ljus, säger Walter Nuñez. 

Bland fondförsäkringsbolagen är trenden tydlig. De bolag som erbjuder många fonder har ökat antalet fonder. Samtidigt har bolagen som arbetar med att erbjuda ett begränsat utbud blivit ännu mer selektiva.

– För spararna har det blivit ännu viktigare att hitta det bolag som passar ens preferenser, säger Walter Nuñez. 

Trafikljusanalysen av fondförsäkringar är uppdelad i tre delar: Fondselektering, fondutbud och kostnad. Det innebär till exempel att sparare som vill ha det billigaste sparandet ska titta i en kategori, medan de som vill ha kvalitetsfonder ska leta i den kategorin. Nordnet, Avanza, SPP och AMF har låga avgifter. Handelsbanken, AMF och SPP erbjuder god fondselektering, klicka här för att se exempel.

Rekordår för fondmarknaden, men se upp

Fondmarknaden hade ett rekordår 2014 med det högsta nettosparandet någonsin. Pengarna placerades främst i bland- och obligationsfonder. Enligt Walter Nuñez beror det på att spararna har blivit mer riskmedvetna, vilket han ser som positivt. Men Walter Nunez höjer ett varningen finger. Räntorna är extremt låga och på sikt kommer de att vända upp. 

– Hur mycket lägre kan räntorna egentligen falla? När de vänder upp kan det resultera i negativ avkastning i långa obligationsfonder, vilket sparare bör vara medvetna om, säger han.

Trafikljusrapporten analyserar även de globala aktiemarknaderna. Europa utsågs till årets aktiemarknad 2015, bland annat som en följd av ECB:s expansiva penningpolitik. 

– Det kraftiga tillgångsköpsprogrammet bör gynna aktieplaceringar. Vi förväntar oss även en gynnsam vinstutveckling för börsbolagen tack vare en svagare valuta och god draghjälp från den amerikanska ekonomin, säger Walter Nuñez. 

 

Fakta: Grönt, gult eller rött?

Gröna produkter innebär att Söderberg & Partners rekommenderar dessa produkter. Betyget innebär en kvalitetsstämpel och att produktens kostnader är rimliga.

Gula produkter är medelmåttiga, men kan vara intressanta för sparare med speciella önskemål.

Röda produkter har omotiverat höga kostnader eller andra egenskaper som gör att vi avråder från investering.

 

Pressmeddelande

Här är finansbranschens bästa aktörer 2018

6 mars · 2019

Länsförsäkringar, SPP, Skandia och SEB i topp i Söderberg & Partners årliga trafikljusrapport

Idag utsåg Söderberg & Partners 2018 års bäst presterande aktörer i den svenska finansbranschen. Resultatet baseras på Söderberg & Partners årliga trafikljusrapport som innehåller analyser av hela den svenska sparmarknaden och sammanställs för att hålla sparare informerade om hur leverantörerna av finansiella tjänster och produkter presterar.

Priset delas ut i kategorierna ”Årets Fondbolag”, ”Årets Livförsäkringsbolag”, ”Årets Fondförsäkringsbolag” och ”Årets Hållbara aktör”. Vinnarna är:

Årets Fondbolag 2018

SPP utses till Årets fondbolag 2018. Bolaget har en stor andel gröna fondbetyg, och ett flertal av dess fonder har valts till Top Picks under året. SPP tar dessutom god hänsyn till hållbarhet i sina investeringsbeslut och en stor andel av bolagets fonder har belönats med ett grönt hållbarhetsbetyg.

Årets Livförsäkringsbolag 2018

Skandia utses till årets livförsäkringsbolag då de under 2018 har levererat en relativt god avkastning på sina tillgångar i ett svårt marknadsklimat. Bolaget har genomgående belönats med grönt betyg under året tack vare sin finansiella styrka och diversifierade portfölj.

Årets Fondförsäkringsbolag 2018

Länsförsäkringar har utsetts till Årets fondförsäkringsbolag 2018. Bolaget fick höga betyg inom fondselektering under året och förstärkte sin position relativt de andra fondförsäkringsbolagen trots ett svårt marknadsklimat. Länsförsäkringar fick även grönt hållbarhetsbetyg under året. Utöver de gröna betygen bidrar bolagets transparenta förhållningssätt till att Länsförsäkringar får priset som Årets fondförsäkringsbolag 2018.

Årets Hållbara aktör 2018

SEB utses till årets hållbara aktör. Vinnaren har under 2018 engagerat kunden i hållbarhetsarbetet och använt Globala målen som verktyg att konkretisera begreppet hållbarhet. Genom att ta hänsyn till kundens vilja finns goda möjligheter att öka spararnas förtroende och intresse för hållbart sparande. 

- Vi fick ett stökigt avslut på börsen 2018, och flera aktörer visade svagare avkastning för helåret än vad vi sett under de senaste åren. Men 2018 var också ett år med nya framsteg inom hållbart sparande, fortsatta avgiftssänkningar och många bra produkter som erbjuds till olika typer av sparare. Det blir spännande att se hur detta fortsätter 2019, säger Kajsa Brundin, chef för produktanalys på Söderberg & Partners.

Du hittar hela Trafikljusrapporten här.

Blogg

Hur stor risk tar du i ditt räntesparande?

Risk är ett centralt begrepp när det kommer till att bestämma sig för hur man ska placera sitt sparande, och kopplingen mellan risk och avkastningen känner de flesta till. Den stora frågan brukar då oftast bli ”hur stor andel aktier ska jag våga mig på i mitt sparande?”.

Att aktier kan erbjuda hög avkastning men till en hög risk tror jag de flesta av oss känner till. Men hur är det med risken i ditt räntesparande? Har du koll på den?

Sedan finanskrisen 2008 har vi levt i en lågräntemiljö där vi i vissa länder som Sverige till och med har minusränta. Avkastningen på vårt räntesparande har förstås gått samma väg. Sparkonton, räntefonder och obligationer har gett väldigt lite i avkastning de senaste åren och mycket talar för att de kommer fortsätta med det.

I och med att bankkonton, statsobligationer och andra säkra placeringar i bästa fall gett noll i avkastning så har många sökt sig till andra ränteinvesteringar. Företagsobligationer, preferensaktier och företagsobligationsfonder är några alternativ som snabbt blivit populära placeringar där man i alla fall fått någon avkastning. Men hur riskfyllda är de här placeringarna och kan man likställa en obligationsfond som placerar i statspapper med en som även placerar i företagsobligationer?

Nej, skillnaderna är stora här och jag tror att det finns en risk i att man underskattar den skillnad i risk som man tar när man jagar de där extra procenten i avkastning. Kanske har de senaste årens goda ekonomi gjort att vi tagit lite för lätt på risken i vårt räntesparande? Kom ihåg att det är räntedelen i portföljen som ska stabilisera portföljen framför allt om det skulle börja storma på finansmarknaderna.

Det behöver absolut inte vara fel på vare sig företagsobligationer eller preferensaktier men har risken i ditt räntesparande gått upp kan det vara läge att se över det. Gör en stresstest över din portfölj eller slå en signal till din rådgivare och stäm av att du ligger på rätt risknivå i ditt sparande.

Att hoppas på det bästa men förbereda sig på det värsta brukar vara en bra regel när det kommer till placeringar.

 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med dina placeringar? 

 

Press Release

Söderberg & Partners Welcomes KKR As A Significant Shareholder

8 februari · 2019

Market leader in pensions advice, wealth management and non-life insurance receives investment from KKR to further develop its product portfolio and support international expansion.

Söderberg & Partners together with TA Associates and certain other selling shareholders have today reached an agreement on the terms of an investment from KKR, a leading global investment firm. KKR will acquire a substantial minority shareholding in the founder-led business, with Per-Olof Söderberg (Chairman and co-founder), Gustaf Rentzhog (CEO and co-founder) and other key founding members remaining as long-term shareholders.

 

The transaction is subject to ordinary conditions precedent including regulatory approval, and is expected to be completed during the second quarter of 2019.

 

Söderberg & Partners is a leading non-bank provider of wealth management and corporate pension and insurance services in the Nordic region and the Netherlands. Founded in 2004, the business has seen consistent growth in AUM and is the clear market leader in Sweden, and began its expansion across the Nordic region in 2014, entering the Norwegian, Danish and Finnish markets, and expanding its pension advisory service into the Netherlands.

 

KKR will continue to support and assist Söderberg & Partners on its strategy of rolling out its successful platform across the Nordic region and internationally, developing its product portfolio and services proposition, and enhancing its capabilities across investment management and research. The transaction builds on KKR’s successful track record in the Nordic region and globally of working with founder-entrepreneurs to support their growth objectives and further scale their businesses.

 

Per-Olof Söderberg, Chairman and co-founder, said: “I am extremely pleased to welcome KKR as a significant shareholder to help us deliver the next growth phase of Söderberg & Partners. We thank at the same time TA Associates for their strong support and partnership over the years that has enabled the company to become a leading player in the Nordic region.”

 

Gustaf Rentzhog, CEO and co-founder, said: “I look forward to working together with KKR to continue delivering our successful platform to companies and individuals both in existing and new markets. This enhances not only the position of, and possibilities for, Söderberg & Partners, but I also believe it will significantly enhance the products and services we are able to deliver to our customers. KKR brings investment and intellectual capital, a global network of financial and industrial experts, and an unrivalled understanding of global markets and macro-economic trends to Söderberg & Partners.”

 

Daan Knottenbelt, Member and Head of EMEA Financial Services at KKR, said: “We are delighted to be working with Per-Olof, Gustaf and the team at Söderberg & Partners. KKR has an exceptionally strong track record in the Nordic region and investing in founder-led businesses, and this, together with our in-depth understanding of financial intermediaries, differentiated us to the founders and management team. Söderberg & Partners benefits from an extremely strong business model and market position, as well as supportive growth dynamics, and we look forward to the next phase of the business’ development.”

 

Chris Parkin, Managing Director, TA Associates, said: “It has been our privilege to support Söderberg & Partners’ management in executing their growth strategy. Since we invested in 2014, Gustaf and team have consistently executed on their plan to create a leading independent wealth manager, pension adviser and insurance brokerage group. We confidently expect them to build on this success in the years ahead.”

 

KKR’s investment was made through its European Private Equity funds.  

 

Citigroup Global Markets Limited acted as exclusive financial adviser and PG Magnusson Advokatbyrå AB and Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB acted as legal advisors to the selling shareholders in connection with the transaction.   

 

About Söderberg & Partners

Söderberg & Partners was founded in 2004 and is today a leading non-bank provider of wealth management and corporate insurance services in the Nordic region and the Netherlands. Söderberg & Partners has in 15 years achieved a market leading position with regards to customer satisfaction and market presence within all segments in which it is active. For additional information about Söderberg & Partners, please visit Söderberg & Partners’ website at www.soderbergpartners.se.

 

About KKR

KKR is a leading global investment firm that manages multiple alternative asset classes, including private equity, energy, infrastructure, real estate and credit, with strategic partners that manage hedge funds. KKR aims to generate attractive investment returns for its fund investors by following a patient and disciplined investment approach, employing world-class people, and driving growth and value creation with KKR portfolio companies. KKR invests its own capital alongside the capital it manages for fund investors and provides financing solutions and investment opportunities through its capital markets business. References to KKR's investments may include the activities of its sponsored funds. For additional information about KKR & Co. Inc. (NYSE:KKR), please visit KKR's website at www.kkr.com and on Twitter @KKR_Co.

 

About TA Associates

TA Associates is one of the largest and most experienced global growth private equity firms. Focused on five target industries – technology, healthcare, financial services, consumer and business services – TA invests in profitable, growing companies with opportunities for sustained growth, and has invested in more than 500 companies around the world. Investing as either a majority or minority investor, TA employs a long-term approach, utilizing its strategic resources to help management teams build lasting value in growth companies. TA has raised $24 billion in capital since its founding in 1968 and is committing to new investments at the pace of $2 billion per year. The firm’s more than 85 investment professionals are based in Boston, Menlo Park, London, Mumbai and Hong Kong. More information about TA Associates can be found at www.ta.com.

 

Media Contacts:

Söderberg & Partners

Louise Hagsten
Chief Communication & HR
louise.hagsten@soderbergpartners.se
+46 (0)76-149 50 17

 

KKR

Alastair Elwen
Finsbury
alastair.elwen@finsbury.com
+44 (0)20 7251 3801

Kontakta oss