Viktigt att tänka på inför årsskiftet

10 dec. 2020
Nu börjar det bli dags att planera inför deklarationen 2021 – beskattningsår 2020. Det finns en hel del att tänka på vad gäller inkomst av tjänst, kapital och näringsverksamhet. I inkomstslaget tjänst och kapital gäller kontantprincipen vilket innebär att inkomster skall beskattas det år de uppkommer. Därför ska fysiska personer som vill planera sin skatt göra det före årsskiftet.

Kvittning av vinster och förluster

Ett av de effektivaste sätten är att se över sin aktiedepå är att realisera eventuella vinster och/eller förluster i syfte att på bästa möjliga sätt jämna ut resultatet av årets värdepappersförsäljningar. Alla vinster och förluster är inte fullt kvittningsbara mot varandra så det gäller att välja rätt värdepapper att avyttra. Förluster som inte kan kvittas kvoteras till 70 procent innan avdrag får göras i inkomstslaget kapital. Kvittning får ske mellan vinster och förluster på både onoterade och marknadsnoterade aktier, men tänk på att det först sker en kvotering till 5/6 på en förlust på onoterade aktier innan den kvittas.

Vill du behålla en aktie med en orealiserad vinst eller förlust kan du först sälja aktien för att sedan köpa tillbaka den igen. Ett annat alternativ är att föra över innehavet till sitt eget investeringssparkonto (ISK), då en sådan överföring skattemässigt hanteras som en försäljning.

Även eventuella vinster och förluster på fastigheter och bostadsrätter bör ingå i årsskiftesplaneringen. Vinster på försäljning av privatbostadsfastighet och privatbostadsrätt kvoteras till 22/30 innan de kan kvittas mot övriga förluster. Förluster på försäljning av privatbostadsfastighet och privatbostadsrätt är bara kvittningsbara till 50 procent mot andra kapitalvinster.

Uppskov

Det finns primärt två typer av uppskov som man kan använda sig av när man planerar sin skatt. Det vanligaste är uppskov med vinsten vid en tidigare fastighet- eller bostadsrättsförsäljning. Det uppskovet framgår oftast i specifikationen till inkomstdeklarationen och man kan när som helst återföra det uppskovet till beskattning om man t.ex. har förluster på aktier m.m. som inte kan kvittas mot några andra vinster. Minsta belopp som kan återföras till beskattning är 20 000 kr per år. Från och med den 1/1 2021 är uppskovet dock räntefritt vilket innebär att det inte längre finns någon direkt anledning att återföra det. Uppskovet kvoteras till 22/30 och kvittas mot t.ex. 70 procent av förlust på marknadsnoterade aktier. Uppskovet återförs i inkomstdeklarationen som lämnas in våren 2021.

Man kan även ha kvar gamla uppskov på vissa aktiebyten som skedde mellan 1999 och 2001. De vanligaste aktiebytena var AstraZeneca, Pharmacia och ABB. Även dessa uppskov kan man när som helst återföra frivilligt om man behöver ta fram vinster för att kvitta bort förluster.

Skattereduktion vid underskott av kapital

Om det efter all kvittning ändå finns kvar ett totalt underskott i inkomstslaget kapital ger detta en reduktion mot kommunal och statlig inkomstskatt samt mot kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt. Kapitalunderskott som understiger 100 000 kr ger en reduktion med 30 procent medan den del som överstiger 100 000 kr endast ger en reduktion med 21 procent. OBS. Tänk på att man måste ha betalat skatt för att erhålla skattereduktion.

Fåmansföretagare

Att ta ut rätt lön från ett fåmansföretag är viktigt. Det styr inte bara inkomstskatten och de sociala förmånerna, utan löneuttaget har också betydelse för hur stor kapitalbeskattad utdelning man kan ta ut nästa år till en lägre skattesats (20 %) på sina kvalificerade andelar. För att få använda det s.k. lönebaserade utrymmet för utdelning skall den som äger kvalificerade andelar ta ut en lön under 2020 som inte understiger det lägsta av;

400 800 kr ökat med 5 procent av den kontanta lönesumman i företaget eller 641 280 kr.

Det räcker att en person i närståendekretsen uppfyller kravet för löneuttag för att kunna använda det lönebaserade utrymmet.

Det finns även andra inkomstnivåer som man bör ta hänsyn till om man själv har möjlighet att styra storleken på sin inkomst. Det rör sig dels om brytpunkterna för statlig skatt och dels om de inkomstnivåer som ger maximala pensionsrätter eller maximal sjukpenning. Från och med beskattningsåret 2020 är värnskatten slopad vilket innebär att det numera bara finns en brytpunkt. Tabellen nedan visar några av de viktigaste nivåerna;

Inkomstnivåer 2020

Skattefri inkomst 20 100 kr Maximal pensionsrätt 539 076 kr
Maximal sjukpenning 378 400 kr Statlig skatt - brytpunkt 523 300 kr
Maximal föräldrapenning 473 000 kr Brytpunkt , 65 år och äldre 575 500 kr

Viktigt att tänka på: På grund av årets pandemi ser förutsättningarna lite annorlunda ut. Enligt Tillväxtverket är det inte okej att höja sin lön nu i december om man har en pågående korttidsersättning. Har man dock ett anställningsavtal som säger att lönen ska höjas med exempelvis 3 % är okej att höja lönen, även om man har korttidsersättning. Tillväxtverket ser inte heller positivt på bonus, om det inte är inskrivet i anställningsavtalet.

Skatt på investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring

Statslåneräntan per den 30 november 2019 fastställdes till -0,09 %. Det innebär att skatten för sparformerna ISK och kapitalförsäkring blir 0,375 % för beskattningsåret 2020.

Statslåneräntan per den 30 november 2020 fastställdes till -0,10 %. Det innebär att skatten för sparformerna ISK och kapitalförsäkring blir 0,375 % även för beskattningsåret 2021.

Rot- & rut-avdrag

För att få skattereduktion för beskattningsår 2020 för rot- och rutarbete krävs det att arbetet är utfört och betalat under 2020. Om arbetet är utfört kan man alltså styra, med hjälp av betalningen, vilket år underlaget för skattereduktion skall hänföra sig till. Rot- och rutavdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 50 000 kronor per person och år. Du kan få rotavdrag med som mest 30 procent av arbetskostnaden och rutavdrag med som mest 50 procent av arbetskostnaden. Från och med 1 januari 2020 är det krav på elektronisk betalning för att ha rätt till rot- och rutavdrag. Enligt samma princip som ovan så måste man ha betalat skatt för att erhålla skattereduktion. Man kan alltså hamna i en situation där det är fördelaktigt att realisera vinster i syfte att ”rädda” sina rot- och rutavdrag. Om det ändå saknas inkomster för att erhålla rot- eller rutavdrag kan avdraget flyttas mellan t.ex. makar om båda är ägare till fastigheten/bostaden ifråga.

Nyheter på skatteområdet – 2021

Den 21 september 2020 överlämnade regeringen budgetpropositionen för 2021 till Riksdagen. I den presenterades flera nyheter på skatteområdet. Mycket av innehållet i budgeten har kommunicerats tidigare och var därför inte någon överraskning. Några av de viktigaste nyheterna är;

  • Skatten för personer över 65 år sänks ytterligare genom ett förstärkt grundavdrag för att eliminera skillnaden i beskattning mellan lön och pension. 

  • En skattereduktion för förvärvsinkomster bör införas om 1 500 kr per person och år. Regeringen avser att återkomma under 2020 med ett förslag som kan träda ikraft 1 januari 2021.

  • En tillfällig skattereduktion för arbetsinkomster för att hantera ökade arbetskostnader till följd av pandemin bör införas och gälla 2021 och 2022. Regeringen avser att återkomma med ett förslag som kan träda ikraft under 2021.

  • En skattereduktion för installation av grön teknik, bland annat solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddare till elbil, införs om maximalt 50 000 kr.

  • Rutavdraget utvidgas till att gälla bland annat kemtvätt, vissa flytt- och transporttjänster samt enklare tillsyn av bostad. Det sammanlagda taket för rot- och rutavdrag höjs även från 50 000 kr till 75 000 kr per person varav rotavdraget maximalt får uppgå till 50 000 kr. 

  • Schablonintäkten på uppskovsbelopp från bostadsförsäljningar avskaffas från 1 januari 2021.

  • En tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna för personer mellan 19 och 23 år, från 31,42 % till 19,73 %, upp till en lön om 25 000 kronor per månad bör införas från 1 april 2021 till 31 mars 2023.

Vid förra årsskiftet ersattes radio- och tv-avgiften av en public service-avgift som idag betalas via skatten. Alla som har fyllt 18 år och som har en beskattningsbar inkomst ska betala en public service-avgift, även de som inte har en TV. Avgiften blir 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak på cirka 1 300 kronor per person och år. Hur mycket var och en har betalat i public service-avgift varje år kommer att synas på slutskattebeskedet.

Kontakta oss

Kontakta gärna oss, din rådgivare eller vår Skatteavdelning för ett ett möte om du har frågor eller funderingar kring olika typer av skattefrågor. Vi har stor erfarenhet av alla typer av värdepappersrelaterade transaktioner samt har en djupgående kunskap kring fastighetsaffärer och hantering av utdelningar från fåmansföretag m.m.

Söderberg & Partners Family Office – Skatt

Pernilla Ask Nordström
Pernilla Ask Nordström
Deklarationsspecialist
pernilla.nordstrom@soderbergpartners.se

Kontakta oss

T.ex. +46 7X-XXX XX XX

Valfritt