”Låt pensionsspararna styra mot hållbara investeringar”

9 jan. 2018
"Vi behöver att skapa ett system som ger pensionssparare möjligheten att framföra direktiv till de som förvaltar deras sparande. På så sätt kan vi aktivera de stora ägargrupperna bakom några av Sveriges största bolag och säkerställa att direktiven präglas av vad som gynnar samhället i ett långsiktigt perspektiv", skriver Gustaf Rentzhog i en replik på DN Debatt idag.

Gustaf Rentzhog, vd och koncernchef för Söderberg & Partners, replikerar idag Sophia Nachemson-Ekwalls artikel "Volvoaffären visar problem med svensk kapitalbildning" på DN Debatt.  

Gustaf Rentzhog menar att Sophie Nachemson-Ekwall sätter strålkastarljuset på en oerhört viktig – men alltför undanskymd – fråga: Vad händer egentligen med ägarstyrningen av de svenska bolag som lyder under den högsta avkastningens lag? De som ägs av utländska investerare, eller som rentav har fått ett antal algoritmer som huvudägare genom en intensiv robothandel?

Han delar även Sophia Nachemson-Ekwalls uppfattning om att vi behöver se på svensk kapitalbildning och kapitalförvaltning med nya perspektiv, men tillägger att den enskilt enklaste och mest effektiva lösningen på utmaningen kring ägardirektiven för stora bolag som är viktiga för svenskt välstånd – åtminstone när det gäller det institutionella kapitalet – är att skapa ett system som ger de faktiska ägarna av kapitalet – pensionsspararna – möjligheten att samla och framföra direktiven till de som förvaltar det. På så sätt kan vi aktiva de stora ägargrupperna bakom några av Sveriges största bolag och säkerställa att direktiven präglas av vad som gynnar samhället i ett långsiktigt perspektiv.

Läs hela repliken här.

Här kan du även läsa mer om vår rapport "Pensionsmakt" som refereras till i repliken.