Strategirapport Maj 2023
Mixed Emotions

Den ekonomiska statistiken är just nu otroligt spretig och marknaden är svårtolkad. Det finns tydliga svaghetstecken på vissa håll i ekonomin, medan andra visar på rekordstyrka. Det faktum att ekonomin just nu skickar signaler som tydligt pekar åt olika håll anser vi bäst sammanfattas med låten ”Mixed Emotions” av Rolling Stones från 1989.

Vi har en försiktigt positiv syn på aktiemarknaden, men även på räntemarknaden. När vi bryter ner aktiemarknaden i globala och nordiska aktier ser vi dock goda möjligheter för den nordiska marknaden att överprestera, gentemot såväl räntor som globala aktier. Vi behåller därför vår övervikt mot nordiska aktier, och vår neutrala syn på globala aktier och räntor. Överlag bedömer vi att vår allokering har goda möjligheter att fortsätta spela ut väl, och genomför därför inga förändringar.

Läs rapporten härSammanfattning & Taktisk Allokering

Kinas strävan efter herravälde

Den spända situationen mellan Kina och Taiwan har länge varit en av de mest oroande konflikterna i Asien. Kina, som länge har haft en strävan att upprätta ett herravälde i sitt närområde, betraktar Taiwan som en del av Kina, medan Taiwan, eller ”Republiken Kina” som är det officiella namnet, bedyrar sin självständighet och ser sig som det sanna Kina.

Medan Kina fortsätter att spänna musklerna och skicka hotfulla signaler till Taiwan, har denna konflikt också en stor påverkan på världsekonomin. Taiwan huserar nämligen många av de mest avancerade fabrikerna för halvledare, som används i allt från datorer och mobiltelefoner till bilar och avancerade vapensystem. Det allt mer hotfulla tonläget från Kina gör såväl investerare som geopolitiska analytiker oroade för att vi håller på att bevittna upptrappningen till ett krig mellan världens två största ekonomier. Vi tar en djupdykning i hur konflikten ser ut och vad effekterna av den kan bli ur ett svenskt perspektiv. 

Läs hela fokusdelen "Kinas strävan efter herravälde"

Tänk Globalt - Investera Regionalt

Att investera globalt är ett smart sätt att sprida sin portföljs risk och öka diversifieringen. Det vanligaste sättet att uppnå en global exponering är att investera i globalfonder där fondförvaltaren väljer aktier från hela världen. Inom förvaltningen på Söderberg & Partners har vi istället valt att investera i en kombination av regionala fonder. Denna regionala specialisering har historiskt genererat en överavkastning jämfört med globalfonder och minskar portföljrisken genom en ökad diversifiering.

Läs hela fokusdelen "Tänk Globalt - Investera Regionalt"

Få det senaste
— först

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter direkt till din inkorg.