Strategirapport September 2022
”Everybody Hurts”

Finans, Analyser, Strategirapport
29 sep. 2022
Vår vana trogen har vi sökt oss till musikens värld för att hitta en lämplig titel till vår strategirapport. Så även denna gång då titeln för höstens strategirapport pryds av rockbandet R.E.M.s låt från deras åttonde album Automatic for the People (1992). Vi tycker titeln väl sammanfattar dagens situation där krig, energikris, historiskt hög inflation och kraftigt stigande räntor lämnat få oberörda. Såväl på ett personligt som ekonomiskt plan.

Vi befinner oss mitt i en svår period, särskilt här i Europa där energikrisen gräver extra djupa hål hos såväl konsumenter som statskassor. Den ukrainska befolkningens situation är förstås flera nivåer värre. Västvärldens konsumenter upplever dagens situation som den värsta på många år, långt mycket värre än under till exempel finanskrisen. Givet de stora utmaningarna framför oss så hade allt annat nog förvånat de flesta.

Stockholmsbörsen har utvecklats uselt och kraftigt stigande räntor har medfört de största förlusterna från räntemarknaderna på mycket länge. Den amerikanska dollarn skenar vilket skapar visst andrum för oss svenska investerare i globala aktier. Centralbankerna hotar om flera räntehöjningar till, så vad ska man nu göra som investerare?

Att det är som mörkast innan det ljusnar kan kännas som en klen tröst, men det finns trots allt ljuspunkter när vi blickar framåt. För oss konsumenter kommer det dock bli värre innan det blir bättre, läs mer i årets tredje strategirapport.

Få det senaste
— först

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter direkt till din inkorg.