Slopat amorteringskrav utgör en farlig situation på bostadsmarknaden

23 apr. 2015

Dagens uttalande från FI om ett slopat införande av amorteringskrav i augusti kan liknas med att köra på ett fartgupp på en smal grusväg när bilen skenar. Att FI stöter på patrull och inte får införa ett amorteringskrav är oerhört olyckligt. Syftet med amorteringskravet är att kyla av bostadspriserna som ökat kraftigt till följd av utbud är mindre än efterfrågan och räntor som gör kalkylerna fina. Ett stort problem som borde hanterats långt tidigare skjuts nu på framtiden.

Riskerna är nu överhängande att många som sett amorteringskravet som ett problem med att köpa en ny bostad nu börjar räkna på sina kalkyler igen. Med den obefintliga räntan kan bostadens pris öka väldigt mycket innan månadskostnaden blir för dyr. Bankerna drar sig inte för att låna ut pengar då det är lätt att skapa fina marginaler på bolån. Karusellen kommer fortsätta snurra än fortare om inte politikerna börjar leta efter stoppknappen. Samtidigt måste inbromsningen göra med kirurgisk precision då fastighetspriserna lätt kan börja falla och skapa en negativ spiral om förutsättningarna förändras för bryskt och för snabbt.

Nu bollas frågan tillbaka till våra politiker och som behöver agera för att hitta lösningen på denna extremt svåra fråga.

Läs min tidigare blogg, fastighetsbubbla eller inte.

Fyll i formuläret eller ring oss

Vi vill hjälpa dig med ditt bolån! Fyll i dina uppgifter så ringer vi inom några timmar. Du kan även nå oss på telefon 08-466 80 40. Öppettider: Måndag-torsdag kl 9-17 Fredag kl 9-16