Värdera om din bostad och sänk räntekostnaden

16 nov. 2021
Bostadspriserna har generellt gått upp i hela landet de senaste åren. Det kan därför vara värt att värdera om din bostad för att se om din belåningsgrad minskat. Det kan resultera i både lägre räntekostnad och lindrigare amorteringskrav – så att du får mer pengar över till annat.

Bostadsprisernas utveckling

Bostadspriserna har generellt ökat de senaste åren. Prisutvecklingen skiljer sig i olika delar av Sverige och mellan olika typer av bostäder, men enligt Svensk mäklarstatistik kan man se att bostadspriserna ökat i snitt med 25 % de senaste fem åren.

– En stark ekonomi och extremt låga bolåneräntor har gjort att bostadspriserna kunnat öka så pass mycket. Vi på Erik Olsson räknar med att bostadspriserna stabiliseras runt dagens nivå så länge det inte uppstår oro för ränteökningar, säger Johan Nordenfelt, informationschef Erik Olsson.

En omvärdering kan förändra din belåningsgrad

Genom att göra en omvärdering av din bostad kan du få en betydligt lägre belåningsgrad, och därmed med lägre månadskostnad, om din bostad ökat i värde.

En bostad som köptes för 5.000.000 kr för ungefär fem år sedan och som belånas med 3.750.000 kr får en belåningsgrad på 75 %. Det innebär att man måste amortera 2 % enligt den del av amorteringskravet som bygger på belåningsgrad. Om bostadens värde har ökat med ungefär 25 % de senaste fem åren är bostaden värd ca 6.250.000 kr idag. Den värdeökningen, förutom amorteringarna som har gjorts under tiden, gör att belåningsgraden på bostaden minskat från 75 % till 60 %. När man kommer under 70 % i belåningsgrad behöver man bara amortera 1 % av lånet. En lägre belåningsgrad ger också stora möjligheter att sänka bolåneräntan i förhandling med banken.

– Låga belåningsgrader är billigare att finansiera för banker och kreditinstitut, jämfört med de högre. Har man därför förändrat sin belåningsgrad från exempelvis 85 % ner till 70 %, kan det vara en god idé att prata med sin långivare för att säkerställa att de satt räntan utifrån aktuell belåningsgrad – eller om en ny diskussion kan hållas. Det kan då också vara ett bra läge att se över vad som gäller för amorteringskravet, och om det är möjligt utifrån gällande regelverk att förändra amorteringen, säger Eva Holmlund, vd på Söderberg & Partners Bolån.

En omvärdering av bostaden får generellt inte göras oftare än vart femte år för att lindra amorteringskravet. Om det har skett någonting som gör att bostaden har ökat mycket mer i värde än den allmänna prisutvecklingen kan man ha möjlighet att göra en ny värdering som ligger till grund för amorteringskravet. Det kan till exempel handla om att man har gjort en om- eller tillbyggnad, eller att man genomfört en omfattande renovering av bostaden. För att förhandla bolåneränta med banken kan man alltid värdera om bostaden om den har ökat i värde så belåningsgraden blir lägre.

– Färsk statistik från SCB visar att den bundna räntan ofta är lägre än den rörliga på nya bostadslån. Du som vill dra fördel av detta ovanliga läge genom att binda räntan bör göra en ny värdering inför samtalet med banken. Särskilt om du funderar på att binda räntan i flera år, då kan du få en sänkt ränta under hela lånets löptid innan du binder, säger Johan Nordenfelt, informationschef Erik Olsson.

Behöver du hjälp att se över dina bolån? Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig!

Fyll i formuläret eller ring oss

Vi vill hjälpa dig med ditt bolån! Fyll i dina uppgifter så ringer vi inom några timmar. Du kan även nå oss på telefon 08-466 80 40. Öppettider: Måndag-torsdag kl 9-18 Fredag kl 9-17

Valfritt