5 smarta tips – så hanterar du börsen just nu

Är du mer motiverad att spara när börsen går bra? Då är du långt ifrån ensam. Många lockas av att köpa i uppgång och säljer sedan av rädsla när förlusten blir smärtsam. Börsen kan vara svår att förutse och det enda vi vet säkert, är att den kommer att svänga. Därför behöver du en strategi för ditt långsiktiga sparande, oavsett hur läget ser ut på börsen idag.

Börsen väcker känslor i såväl uppgång som nedgång. Samtidigt kräver framgångsrik börshandel ett logiskt och rationellt tänkande. Så vad bör du tänka på för att lyckas bättre när du vill få pengarna att växa på aktiemarknaden?

5 smarta börstips till dig som ska köpa och sälja aktier

  1. Låt inte känslorna styra dina investeringar och bli inte rädd när rubriker om börskrasch pryder löpsedlarna. Förluster i ditt sparande kan dra igång kraftfulla negativa känslor som i värsta fall kan leda till att du säljer av rädsla – och sedan helt missar uppgången. När uppgången väl kommer kanske du dessutom lockas till att köpa tillbaka dina investeringar men då till ett högre pris.

  2. Håll fast vid din långsiktiga plan. Saknar du en plan? Då är det dags att skapa en! Tänk på att du omedvetet kan vara präglad av en tidigare nedgång, vilket kan resultera i att du tar en alltför låg risk. Låt inte rädslan styra dina val av långsiktiga investeringar, försök istället landa i en rimlig risknivå.

  3. Kortsiktiga pengar hör inte hemma på börsen, oavsett om du förutspår en uppgång eller nedgång. Har du pengar som ska användas inom en snar framtid? Placera dem i så fall inte på börsen.

  4. Låt inte ditt långsiktiga sparande ligga kvar i ett bankkonto. Ta istället chansen att investera dem på börsen istället. Välj en dag då börsen har fallit rejält och satsa sedan på att investera ditt sparande i flera omgångar.

  5. Börja månadsspara, oavsett om du har små eller stora besparingar. På så sätt kan du succesivt öka ditt aktiesparande. Det är både smartare och enklare att investera ofta, exempelvis varje månad, istället för att göra större investeringar vid få tillfällen. Då sprider du riskerna samtidigt som du slipper leta efter det optimala köpläget, vilket kan vara väldigt svårt att förutse. Den negativa effekten av att köpa på toppen, kommer på sikt att motverkas av regelbundna köp på botten. 

Idag finns det rekordmycket pengar placerade i bankkonton. En stor del är förmodligen långsiktiga sparanden som inte har blivit investerade. Dessa sparanden har större chans att växa om de investeras mot börsen med en rimlig risknivå.

Behöver du hjälp?

Känns det svårt att ta tag i ditt sparande på egen hand? Då kan en personlig rådgivare vara till stor hjälp. Tillsammans skapar ni då en långsiktig strategi och därefter finns din rådgivare tillgänglig som stöd vid frågor och funderingar.

På Söderberg & Partners tror vi på det personliga mötet. Oavsett om det sker fysiskt eller digitalt – vi anpassar oss efter dig.

Kontakta oss via formuläret nedan, så berättar vi mer.

Låt oss hjälpa dig vidare

Vi erbjuder personlig rådgivning och kapitalförvaltning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital. Fyll i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!