Så påverkas du av den nya EU-lagen om skilsmässor och bodelning

16 sep. 2019
Den 1 juni trädde en ny EU-lag i kraft som kan påverka bodelningar och äktenskapsförord i Sverige och utomlands. Vart man väljer att bosätta sig när man gifter sig är därför av stor betydelse för vilka regler som gäller vid en skilsmässa och bodelning.

Vad innebär den nya EU-lagen?

En nyhet är att det nu krävs att äktenskapsförord och bodelningsavtal dateras vid underskriften för att handlingarna ska vara giltiga. De nya internationella reglerna påverkar också makar som exempelvis gifter sig och bosätter sig i ett land och därefter flyttar till ett annat land. Fram tills nu har lagen i det land du varit bosatt i de senaste två åren blivit tillämplig gällande bodelning. Från den 1 juni i år tillämpas lagen istället i det land där man bodde när man gifte sig, oavsett hur länge makarna bott i det nya landet. Detta innebär t.ex. att ett iranskt par som gifter sig i Iran för att därefter flytta till Sverige och lever här i 25 år omfattas av den iranska Sharialagen när de ska bodela till följd av skilsmässa. Samma sak om ett svenskt par bor utomlands några år och gifter sig där så omfattas de av det landets lag trots att de sedan flyttar hem till Sverige och bor här resten av sina liv. Förordningen berör EU-medborgare oavsett var i världen de väljer att gifta sig samt icke-EU-medborgare som har sin hemvist (bor) i något av de EU-länder som skrivit under förordningen.

Denna princip går tvärtemot de nya europeiska arvsreglerna, som stadgar att det är hemvistlandets lag som ska tillämpas vid dödsfall, oavsett var den döde är medborgare. Det finns dock en möjlighet för makar och sambor att genom ett lagvalsavtal, äktenskapsförord eller testamente avtala om vilket lands lag som ska tillämpas vid bodelning till följd av separation eller dödsfall.

Det är således viktigt att innan giftermål ta reda på vilka regler som gäller just i det landet. Vill du läsa mer om vilka lagar och regler som gäller för äktenskap och skilsmässa inom EU så läs gärna vår Chefsjurist Kristina Myhres blogginlägg.

Ta hjälp av en jurist

Då de internationella arvs- och bodelningsreglerna är komplicerade rekommenderar vi att du tar hjälp av en kunnig jurist. På Söderberg & Partners har vi jurister specialiserade på ekonomisk- och internationell familjerätt, arvsrätt och förmögenhetsrätt. Kontakta din kapitalförvaltare på Söderberg & Partners om du önskar komma i kontakt med våra jurister.

Kontakta oss

Valfritt