Översvämningar och skyfall – har du koll på ert försäkringsskydd?

27 sep. 2021
En av de vanligaste naturskadorna i Sverige är översvämningar. Bara nu i somras drabbades Gävleborg och Dalarna hårt av kraftiga skyfall. Enligt SMHI regnade det upp till 160 millimeter under ett dygn medan det normala är 70–80 millimeter under hela augusti. Översvämningar som dessa medför stora skador på fastigheter och egendom, och då gäller det att vara rätt försäkrad. Hur kan man skydda sig mot översvämningar och vad täcker en företags- eller fastighetsförsäkring?

Översvämningsskador vid skyfall ingår i grundskyddet

Ersättning för översvämning vid skyfall ingår vanligen i grundskyddet för en företags- eller fastighetsförsäkring. Det innebär att du får ersättning för skador på byggnad eller däri befintlig egendom om vatten strömmat in genom dörrar, fönster, ventiler och dylikt (ej grunden) eller trängt upp ur avloppsledningen. En förutsättning är dock att skadan uppstår i samband med skyfall vilket innebär att det måste regna minst 1 mm per minut eller 50 mm per dygn.

Försäkringsbelopp och självrisk kan variera stort

Översvämningar kan medföra betydande kostnader och det är därför viktigt att man ser över försäkringsskyddets omfattning. Jämför man marknadens villkor för företags- och fastighetsförsäkringar så kan ersättningen skilja sig markant.  

En del försäkringsbolag lämnar ersättning med ett så lågt belopp som 10 prisbasbelopp (476 000 kronor) vid översvämning på grund av skyfall. Bättre villkor erbjuder däremot ersättning upp till 350 prisbasbelopp (16 660 000 kronor). Även om försäkringsskyddets utformning i övrigt inte skiljer sig kan det alltså finnas stora skillnader när det kommer till hur mycket försäkringsbolagen faktiskt betalar ut.

Eftersom översvämningsskador är vanliga naturskador och kan medföra omfattande kostnader bör du därför se till att försäkringsbeloppet är tillräckligt högt. Villkor med låga ersättningsbelopp riskerar nämligen att vara otillräckligt när skadan väl är framme. 

Självrisken mellan marknadens villkor kan också skilja sig åt. Flertalet bolag tillämpar vid dessa skador en förhöjd självrisk som kan innebära att försäkringen inte blir aktuell för mindre skador. Det kan därför vara bra att se över vilken självrisk som din nuvarande försäkring har.

Kontakta oss för mer information

Vill du veta mer om dessa försäkringar eller ta reda på hur just ditt företag står skyddat vid en översvämning? Kontakta din försäkringsförmedlare eller fyll i formuläret längst ner. Vi ser över din befintliga försäkring och säkerställer att ni har rätt skydd om olyckan är framme.

Tips – viktigt att tänka på inför en översvämning


1. Undersök översvämningsrisken

Ett tips är att kontakta din kommun som kan ha information om ditt område varit utsatt för översvämningar tidigare och vilka konsekvenserna blev då. Hos kommunen kan det dessutom finnas information om vattenläget och när en eventuell översvämning beräknas nå ditt område. I MSB:s översvämningsportal finns dessutom kartor över översvämningsrisker utmed svenska vattendrag och kuster.

2. Skaffa en vattenpump

Skaffa en vattenpump i god tid innan en eventuell översvämning och träna på att använda den.

3. Rensa källaren

I källaren är det i regel störst risk för översvämning och du bör därför förvara dyrbara ägodelar på andra ställen (vindsförråd).

4. Säkra golvbrunnar

Golvbrunnar kan skapa särskilda problem om de inte har backventiler. Se därför till att ha filtar och ett tungt föremål i närheten som du kan placera över brunnarna om du skulle behöva stoppa inflödet av vatten.

5. Undersök tak och rännor

För att minska riskerna för översvämning bör du rensa hängrännor, stuprör och dagvattenbrunnar. Du bör vidare kontrollera taket så att allt är i sin ordning.

6. Marken runt huset

Se till att marken runt ditt hus lutar bort från huset och att kantstenar på gatan inte saknas så att rännstensvattnet rinner in mot ditt hus.

Om vatten tränger in i fastigheten

  1. Bryt strömmen eftersom vatten kan vara strömförande
  2. Torka, pumpa eller ös ut vatten så fort som möjligt
  3. Försök avleda vattnet så det rinner bort från fastigheten
  4. Täta ventiler och andra öppningar där det rinner in vatten
  5. Ta bilder på översvämningen och på skadad egendom
  6. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.