Skip to main content Skip to main navigation
Familjerätt

Gåvobrev

Vill du hjälpa ditt barn eller barnbarn med kontantinsatsen till första bostaden, ge en gåva till en god vän eller kanske ge bort en del av fritidshuset till ett av dina barn? Oavsett gåvans storlek och vem som är gåvotagaren bör du alltid skriva ett gåvobrev.

Vid upprättandet av ett gåvobrev bör du beakta huruvida en gåva till dina barn ska avräknas såsom förskott på arv eller inte, detta för att uppnå rättvisa mellan dina barn. Om du vill skydda gåvotagaren från att behöva dela med sig av gåvan vid en skilsmässa eller separation bör du förordna om enskild egendom. Ett gåvobrev kan även innehålla en rad andra villkor, såsom exempelvis nyttjanderätt och särskild förvaltning. Att en penninggåva villkoras med särskild förvaltning är väldigt vanligt vid gåva till minderåriga, främst för att gåvogivaren vill förhindra att barnet spenderar pengarna fritt i ung ålder eller att pengarna hamnar hos en mindre lämplig förälder. Du kan bestämma hur länge den särskilda förvaltningen ska fortlöpa, exempelvis fram till dess att gåvotagaren fyller 25 år.

Tänk på att en gåva av fastighet eller bostadsrätt kan ge skattemässiga konsekvenser samt att det uppställs särskilda krav på myndighetshantering och formkrav, varför du alltid bör anlita en jurist vid upprättande av gåvobrev.

Om du önskar rådgivning kring och hjälp med upprättande av ett gåvobrev är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att kontakta er för inbokning av ett första möte.

 

Kontakta oss

Kontakta oss