Veckoanalys | Vecka 31


Teknisk recession ett faktum i USA

Semestertider i Europa hindrade inte veckan som gick från att vara en av de mest händelserika på länge, både ur ett marknads- och ett makroperspektiv. Fed genomförde ytterligare en trippelhöjning, USA nåddes av nyheten om att de befinner sig i en teknisk recession, och techjättarna visade hur man handskas med en rekordhög inflationstakt och kraftiga räntehöjningar. Den närmsta tiden kommer både marknaden och makrostatistiken bli mycket intressant att följa.

 

MARKNAD & MAKRO | Föregående vecka


Finansiella marknader

En tredjedel av bolagen på det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 öppnade sina böcker under veckan, och vi bjöds på mycket intressanta insikter. I skrivande stund har 53 procent av bolagen på indexet rapporterat, varav 77 procent av dessa har slagit vinstestimaten, 4 procent har kommit in i linje med estimaten och 19 procent har underpresterat. Vi fick till exempel se Walmart rapportera sämre än väntat och flagga för kommande prissänkningar, medan exempelvis Apple slog förväntningarna och levererade sina högsta intäkter någonsin. Det här visar på hur den höga inflationen slår hårdast mot de som redan har det tufft då kunderna till en lågpriskedja som Walmart måste minska sina köp, medan försäljningen av premiumprodukter inte drabbas lika hårt. Alphabet, Amazon och Microsoft kom alla in under sina respektive vinstestimat, men togs trots detta emot mycket väl av marknaden då rapporterna överlag var starka. Viktigt att poängtera är även att tech-börsen Nasdaq såg med glädje på att Fed var något mer duvaktiga i sin kommunikation, och steg med över 4 procent i onsdags. I Sverige rapporterade bland andra Hexagon och AstraZeneca som både slog förväntningarna, även om AstraZeneca mottogs ljummet.

Nasdaq fick en bra studs under veckan
Duvaktigt Fed gav stöd åt techaktierna



Makrostatistik

En mycket händelserik vecka vad gäller makrostatistik inleddes med att indexet över det tyska affärsklimatet, IFO, presenterades. Detta sjönk mer än väntat på alla fronter, vilket bland annat beror på de mycket höga gaspriserna och en oro för vad ett totalt stopp i gasflödet från Ryssland kan innebära för ekonomin. Detta följdes upp med ett FOMC-möte under tisdagen och onsdagen, som kulminerade i en räntehöjning med 75 punkter från Fed, samt i sedvanlig ordning en presskonferens med Feds ordförande Powell. I och med denna höjning ligger den amerikanska styrräntan nu i intervallet 2,25 – 2,5 procent, vilket Powell under sitt tal konstaterade är att betrakta som en neutral nivå. Vidare kommunicerade Powell att kommande räntehöjningar kommer bero på utfallen i kommande statistik, och åsyftar då främst inflations- samt arbetsmarknadsdata. Marknaden förväntar sig nu att Fed är så pass framtung i sin räntehöjningscykel att man kommer genomföra sin första räntesänkning redan maj nästa år. Under torsdagen bjöds vi på preliminär svensk BNP-statistik, som visade på en mycket god tillväxttakt om 1,4 procent från Q1 till Q2 i år. Dystrare var det i USA, där BNP uppräknat till årstakt sjönk med 0,9 procent under Q2, vilket markerar det andra kvartalet i rad med sjunkande BNP och därmed en teknisk recession. Det råder delade meningar om hur en recession ska definieras, då Financial Times deklarerade att USA de facto befinner sig i recession, medan NBER som officiellt deklarerar recessioner i USA inte gör detta så länge arbetsmarknaden fortsätter vara lika stark som den är idag.

Feds och marknadens estimat för styrräntan i USA
Marknaden väntar sig räntesänkningar under nästan år

 

MARKNAD & MAKRO | Innevarande vecka


Finansiella marknader

När vi nu är ungefär halvvägs genom rapportsäsongen tycks bolagens resultat och guidning inför framtiden ge ett större utslag än under rapportsäsongen för Q1, även om makroekonomiska faktorer fortsatt får ett stort genomslag på marknaden. Det framgår också att resultatet kontra estimaten i innevarande kvartal inte är allt, utan att framtidssynen som bolagen kommunicerar är minst lika viktig. Amazon steg exempelvis över 10 procent i fredags efter att de släppt sin rapport torsdag kväll, trots att de gjorde en oväntad förlust under kvartalet. I deras fall berodde en stor del av förlusten på att  elbilstillverkaren Rivian som Amazon äger en stor del av sett sin aktie falla kraftigt, men det visar ändå på att marknaden tar in en mer komplett syn av hur bolagen mår. Därför blir det fortsatt intressant att höra hur företagen själva bedömer att de mår i rådande marknadsklimat, och hur de bedömer att de kan prestera framgent. Samtidigt kan man konstatera att när marknadens prissättning på kommande höjningar från Fed nu faller tillbaka något så är det många bolag som gynnas av detta. Det blir därför även intressant att se hur kommande makrostatistik, bland annat i form av nästa veckas arbetsmarknadsdata, påverkar marknaden. 

Inte bara nuvarande kvartal som påverkar aktiekursen
Amazon, Alphabet och Microsoft missade alla sina vinstestimat, men steg ändå kraftigt



Makrostatistik

Efter att föregående vecka var hektisk på makrofronten så rivstartar denna vecka med slutgiltiga inköpschefsindex för tillverkningssektorn från stora delar av världen idag under måndagen. ISM för den amerikanska tillverkningssektorn väntas hålla uppe över 50 och landa på 52,9, medan exempelvis indexet för tillverkningssektorn i Eurozonen väntas landa på 49,6, och således indikera kontraktion. Måndagen bjuder även på tysk detaljhandelsstatistik, där detaljhandeln i reala termer väntas ha fallit med hela 8 procent i juni i år jämfört med föregående år. Detta beror såklart till stor del på den höga inflationstakten, men är inget gott tecken för den tyska ekonomin. Därefter bjuder tisdagen på statistik i form av JOLTS, som mäter antalet lediga jobb i USA. Då allt fler bolag antingen börjat minska sin personalstyrka eller minska antalet tjänster som de ämnar tillsätta skulle en minskning från föregående månads 11,25 miljoner lediga jobb inte förvåna. Givet att antalet arbetssökande ligger kring 6 miljoner så vore det dock inget stort problem för arbetsmarknaden om antalet lediga jobb minskade något. På onsdag får vi ta del av slutgiltiga inköpschefsindex för tjänstesektorn och de aggregerade indexen, för att komplettera bilden från måndagen. Torsdagen är relativt händelselös bortsett från att Bank of England väntas höja räntan med ytterligare 25 punkter, men fredagen avslutar veckan med ytterligare intressant statistik i form av amerikansk arbetslöshet samt non-farm payrolls.

Mycket stram arbetsmarknad i USA
Antalet lediga tjänster överstiger antalet arbetssökande med över 5 miljoner
x1000




BÖRS- & BOLAGSHÄNDELSER

 

Måndag

Rapporter

Akelius

Utl. rapporter

Activision Blizzard (prel datum), Arconic (prel datum), HSBC

Övrigt

Börs: Torontobörsen stängd

Tisdag

Rapporter

IPC (kl 7.30), Acast, Coinshares, Paradox

Utl. rapporter

AMD (efter USA-börsernas stängning), BP, Caterpillar (före USA-börsernas öppning), Cummins, Electronic Arts (efter USA-börsernas stängning), Kennametal (före USA-börsernas öppning), Paypal (efter USA-börsernas stängning), Pfeiffer Vacuum, Starbucks (efter USA-börsernas stängning)

Onsdag

Utl. rapporter

BMW, Commerzbank, Ingersoll-Rand (efter USA-börsernas stängning), Klöckner, Moderna (före USA-börsernas öppning), Nintendo, Société Générale

Torsdag

Rapporter

Active Biotech (kl 8.30)

Utl. rapporter

Alibaba (före USA-börsernas öppning), Amgen, Bayer, Block (efter USA-börsernas stängning), Credit Agricole, Eli Lilly (före USA-börsernas öppning), Lufthansa, Marathon Oil, Mondi, Next (operativ uppdatering), Nippon Steel (efter Torontobörsens stängning), Sappi, Schaeffler, Toyota, Twilio (efter USA-börsernas stängning), Voestalpine, Zalando

Övrigt

Exklusive utdelning: Akelius (0:025 EUR), Volati (10:00 SEK i preferensaktie)

Fredag

Rapporter

Orrön Energy (kl 7.30), Synact Pharma, Xspray

Utl. rapporter

Aurubis, Canopy Growth (före Torontobörsens öppning), Draftkings (före USA-börsernas öppning), Goodyear (före USA-börsernas öppning)

 

AKTIEINDEX

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor. Visa tabellen.

ÖVRIGA TILLGÅNGSSLAG

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden. Visa tabellen.

ALLOKERING

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator. Visa indikatorn.

 

Analytikerna bakom veckoanalysen