Expertens 5 tips för att lyckas med årets deklaration

7 feb. 2024
Våren närmar sig – och med den även årets deklaration. För att deklarera på ett smart sätt, finns det några saker som du bör känna till. Söderberg & Partners skattejurist Pernilla Ask Nordström hjälper dig att reda ut vad som är viktigt att ha koll på inför deklaration 2024.

Granska årets deklaration – det kan löna sig

Den 19 mars 2024 öppnar Skatteverkets e-tjänst för årets deklaration. Om du har en digital brevlåda – som exempelvis Kivra - kommer du att få dina deklarationsblanketter redan mellan den 4-8 mars. Om du är en av dem som hellre vill göra din deklaration på papper, får du vänta tills att deklarationen skickas ut fysiskt. Det sker mellan den 15 mars–15 april.  

På deklarationsblanketten är många uppgifter redan ifyllda av Skatteverket som har hämtat in information från din arbetsgivare, bank och försäkringskassa. Om du tycker att det är besvärligt att deklarera kan det vara lockande att godkänna den direkt utan granskning. Men tänk på att du då kan missa avdrag i din deklaration som du har rätt att göra. Det är därför en bra idé att ta dig tid att se över detta och granska de förifyllda siffrorna. 

– Det kan löna sig att ägna någon minut åt att granska det förifyllda och inte frestas av att godkänna deklarationen direkt. Tänk igenom om det finns något som kan påverka din deklaration? Godkända avdrag kan ge dig pengar tillbaka eller mindre kvarskatt, därför bör du alltid gå igenom deklarationen innan du godkänner den. Om du är osäker på vilka avdrag som du har rätt att göra, kan det vara en god idé att ta hjälp av en skattejurist, säger Pernilla Ask Nordström, skattejurist på Söderberg & Partners.

Hur ska ditt ISK-konto beskattas i din deklaration?

Om du har ett investeringssparkonto (ISK) och sparar i aktier och fonder, betalar du en årlig schablonskatt på värdet av sparandet. Schablonintäkten rapporteras till Skatteverket och blir förifyllt i din deklaration. 

Det kan vara bra att känna till att det kan resultera i en oförutsedd restskatt på grund av att skatten betalas i efterhand. Men du kan även se det som ett uppskov med skattebetalningen. 

5 tips inför deklaration 2024

Finns det avdrag som du har rätt att göra i din deklaration? Eller har du möjlighet att kvitta en förlust mot ett tidigare uppskov? Pernilla Ask Nordström listar några smarta åtgärder som kan ge dig en mer lönsam deklaration:

 1. Har du köpt tjänster som du kan få rut- eller rotavdrag för?
  I deklarationen för 2023 räknas rot- och rutavdraget ihop och som högst kan du få 75 000 kronor i avdrag per person och år. Rotavdraget i sig själv får dock högst vara 50 000 kronor per år. Rut- och rotavdraget gäller endast kostnaden för arbetet inklusive moms. Material, verktyg, parkeringsavgifter och resekostnader till och från arbetsplatsen får inte räknas med. 

  Regeringen aviserade i budget­proposi­tionen att taket för rotavdrag under 2024 tillfälligt höjs till 75 000 kr från och med 1 juli 2024. Samtidigt separeras dom båda avdragen vilket innebär taket för rot- och rutavdrag kommer uppgå till 75 000 kr vardera under 2024.

  Äger du och din partner en fastighet tillsammans? Då kan ni fördela rotavdraget sinsemellan, vilket kan vara till fördel om en av er har för låg skattepliktig inkomst för att beviljas rotavdrag. Om du vill göra en omfördelning, gör du det i deklarationen genom att kryssa i en ruta under ”Övriga upplysningar”.
 2. Har du och din partner ett gemensamt lån?
  Om du och din partner har ett gemensamt lån kan det löna sig att omfördela räntekostnaderna i syfte att få bättre effekt av ränteavdraget. Omfördelningen gör du direkt i deklarationen genom att stryka de förtryckta beloppen och ersätta dem med nya belopp.
 3. Har du sålt din bostad och vill ansöka om uppskov? 
  Vid försäljning av bostad ska du deklarera försäljningen. Det gäller alla sorters bostäder. Har du gjort en vinst på bostadsförsäljningen kommer du att bli beskattad med 22 procent av vinsten. 

  Du kan dock ansöka om uppskov med reavinstskatten om du har sålt din permanentbostad med vinst och därefter köpt en ersättningsbostad i rätt tid. Du måste betala skatten tids nog, men kan skjuta upp hela eller delar av den. Tidigare behövde du betala ränta på uppskovet men från den 1 januari 2021 är uppskovet räntefritt. De nya reglerna gäller för både gamla och nya bostadsuppskov. 
 4. Har du gjort en förlust under deklarationsåret och har ett tidigare uppskov? 
  Då kan du återföra hela eller delar av uppskovsbeloppet i förtid. Det innebär att du återför vinsten från en tidigare försäljning till beskattning, vilket kan vara en fördel om du vill kvitta vinsten mot en förlust. 

  Det kan också vara en god idé att återföra hela eller delar av ditt uppskovsbelopp till beskattning om din skattepliktiga inkomst är för låg för att du ska kunna utnyttja rotavdraget.
 5. Undvik kostnadsränta på kvarskatt genom extrainbetalning.
  Om du vet att du kommer få ett underskott på skattekontot (kvarskatt) kan du göra en extra inbetalning för att slippa ränta. Kvarskatt kan du få när du har sålt en bostad eller värdepapper med vinst, men även om du har hyrt ut en bostad eller om din arbetsgivare har dragit för lite i skatt.

  Din eventuella kvarskatt framgår i slutskattebeskedet som du får efter att du deklarerat. Men redan innan du deklarerar kan du göra en så kallad extra inbetalning, för att undvika kostnadsränta.

  Sedan den 1 augusti 2023 är räntan på skattekontot höjd till hela 5 procent. Det är därför extra viktigt att fundera på om du bör göra en förskottsinbetalning. Om du helt vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mer än 30 000 kronor bör en inbetalning göras senast den 12 februari 2024. 

Deklaration 2024 – viktiga datum du bör känna till

I likhet med föregående år så kommer de allra flesta att få sitt slutskattebesked i juni istället för i augusti som tidigare år. Eftersom skatten ska betalas inom 90 dagar efter beslutet, innebär det även att betalningen ska ske tidigare. I de flesta fall ska inbetalningen ske den 12 september, något som är viktigt att ha koll på om du väntar kvarskatt. 

Pernilla har listat några datum som är kopplade till deklarationen 2024 som du bör ha koll på:

 • 4-8 mars   Årets deklaration kommer till din digitala brevlåda.
 • 19 mars      Skatteverket öppnar sin e-tjänst för deklaration, under samma period börjar deklarationsblanketter på papper att skickas ut.
 • 3 april         Den sista dagen att godkänna din deklaration digitalt för att få skatteåterbäring i april.
 • 9-12 april   Skatteåterbäring betalas ut till dig som har deklarerat senast den 3 april.
 • 2 maj          Den sista dagen att deklarera.
 • 4-7 juni      Skatteåterbäring betalas ut till dig som har deklarerat senast den 2 maj.
 • 12 sep         Den sista dagen att betala kvarskatt för dig som får slutskattebesked i juni.

Vill du få hjälp att se över årets deklaration eller din ekonomi i stort?

Då kan du få hjälp av våra erfarna skattejurister och rådgivare.  

Vi hjälper dig med alla frågor kring årets deklaration. Vi hart experter inom olika finansiella områden vilket innebär att vi kan hjälpa dig med hela din eller ditt bolags ekonomi. Kontakta oss så berättar vi mer.

Låt oss hjälpa dig vidare

Vi erbjuder personlig rådgivning och kapitalförvaltning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital. Fyll i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!