5 råd i oroliga börstider

16 feb. 2016
Ofta är intresset för sparande högre när börsen gått bra och mindre när börsen gått dåligt. En del lockas av att köpa när det gått bra men säljer av rädsla när man förlorat en del. Trots att börsen har gått upp under en längre tid kommer det att komma en dag när den vänder nedåt. 
Olof Lindqvist
Olof Lindqvist 
Chef Kapitalrådgivning

Här kommer 5 råd som kan hjälpa dig att tänka rätt oavsett hur börsen går just nu:

  1. Låt inte känslorna styra ditt sparande och bli inte skrämd av kraschrubriker på löpsedlarna. Förluster i ditt sparande kan skapa negativ energi som i värsta fall gör att du säljer av rädsla, missar uppgången och lockas att köpa igen efter en uppgång.

  2. Håll fast vid din långsiktiga plan som du förmodligen tagit beslut om tidigare. Har du ingen långsiktig plan, sätt upp en plan! Men tänk på att du omedvetet kan vara präglad av en tidigare nedgång och därför tar en alltför låg risk. Låt inte rädsla avgöra dina val av långsiktiga investeringar.

  3. Har du pengar som ska användas på kort sikt? Ta bort dem från risk. Kortsiktiga pengar ska inte finnas på börsen oavsett om det pekar uppåt eller nedåt.

  4. Har du pengar på bankkontot som är långsiktiga efter att börsen nyligen gått ned? Ta chansen och investera. Gör det gärna en dag då börsen fallit mycket och satsa på att investera i omgångar.

  5. Månadsspara! Oavsett om du har små eller stora besparingar. Får du pengar över i slutet av månaden, spara månadsvis. Det finns två mycket bra anledningar till att göra det. För det första minskar risken att lockas till att konsumera pengar du investerat. Och för det andra är det både smartare och enklare att investera ofta, exempelvis varje månad, istället för att göra större investeringar vid få tillfällen.

Idag finns det rekordmycket pengar på bankkonton och jag tror faktiskt att en stor del av dessa pengar är långsiktigt sparande som inte blivit investerade. Dessa pengar ligger tyvärr där helt utan avkastning då storbankerna inte ger någon ränta på kontot. Jag tror istället på att investera dessa pengar mot börsen. Men viktigt att ha i åtanke: ta inga beslut baserade på känslor, handla bara med långsiktiga pengar och investera gärna dina pengar i omgångar.

Bör man köpa fonder när börsen går dåligt?

Om du sparar långsiktigt bör du alltid ha fonder i din portfölj. De flesta fonder går ner när börsen går ner och det ger dig ett utmärkt tillfälle att köpa fonder billigare. När börsen sedan går upp igen, kommer fonderna att följa efter och värdet på dem går upp. 

Ska man sälja fonder nu?

Vid en nedgång är det vanligt att man låter känslorna bestämma och agerar lite på impuls och säljer sina fonder av rädsla för att de ska gå ned ytterligare. Det som händer då är att du får en lägre avkastning. Ha hellre is i magen och avvakta, särskilt om du sparar på lång sikt. När börsen går upp igen kommer värdet på dina fonder att öka igen. 

Så hjälper vi dig

Sitter du hemma och oroar dig för ditt kapital eller vill sätta en långsiktig strategi framåt? Även om du har en plan att luta dig mot, kan det vara skönt att kunna lyfta luren och ringa din personliga rådgivare. På Söderberg & Partners tror vi på det personliga mötet och eftersom läget är som det är nu, så erbjuder vi även digitala face-to-face möten eller telefonmöten, beroende på vad du föredrar.

Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi till dig.

Låt oss hjälpa dig vidare

Vi erbjuder personlig rådgivning och kapitalförvaltning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital. Fyll i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!