När samband inte håller

11 mars 2016
Matthias Gietzelt
Matthias Gietzelt 
Chef för Investment Management

Så har då den europeiska centralbanken släppt den förväntade stora ”bazookan” med en rad stimulativa åtgärder (mer om detta här). Naturligtvis är det extremt expansivt i ett skede där konjunkturåterhämtningen redan har tagit fart och precis som Riksbankens senaste beslut så avviker åtgärderna tydligt från skolboken. Den naturliga effekten borde hur som helst vara en svagare euro och en starkare börs. Bankers utlåning borde öka, företags räntekostnader sjunka och relativvärderingen för aktier vara än mer attraktiv. Men kursrörelserna pekade under den första handelsdagen i en helt annan riktning.

 

Denna oväntade rörelse är inte den enda på senare tid:
•    Långräntor har pressats trots att tillväxtsiffror för bland annat den amerikanska och svenska ekonomin pekar upp.
•    Den handelsviktade dollarn har redan under den senaste månaden försvagats trots att ränteskillnaderna mot omvärlden ökar och väntas öka mer framöver.
•    De långsiktiga inflationsförväntningarna har inte ökat trots att konjunkturen stärks och oljepriset har vänt upp. Tidigare har sambandet mellan inflationsförväntningar och fallande oljepris varit ganska stort.
•    Vinsttillväxten globalt väntas vara som störst för den konsumentcykliska sektorn. Aktier i sektorn har dock utvecklats svagare än den breda aktiemarknaden.
•    Samtidigt väntas vinsttillväxten vara som mest negativ för energibolagen. ”Självklart” har dessa aktier också gått bättre än aktiemarknaden.
•    Bankers vinsttillväxt i Europa har normalt ett starkt samband med låneefterfrågan, där vi nu ser en tydlig divergens.

 

Vi finner dock ändå stort värde av att analysera historiska mönster och det finns en del rörelser vi inte blir överraskade av:
•    Dollarns styrka avtar normalt när Federal Reserve inleder en räntehöjningscykel.
•    Råvaror har börjat stiga, vilket är naturligt när dollarn mattas av och aktuella inflationssiffror på några marknader överträffar förväntningarna.
•    Tillväxtmarknader brukar utvecklas väl i denna period och vi ser en god inledning på året för flertalet av dessa.

 

Det är inte helt ovanligt att samrörelser förändras när trender bryts och cykler övergår i nya faser. Dock så kan man nog skylla en del på den senaste tidens rörelser på den negativa räntan. Hur ska man allokera kapital som investerare när penningmarknaden ger negativ avkastning, obligationsmarknaden har större risker än någonsin och riskfyllda tillgångar blir allt högre värderade? Hur ska bolagen investera när allt går att räkna hem? Varför måste man som privatperson välja mellan sommar- och fjällstuga när det är så billigt att låna? Dagens ränteläge försvårar beslutsfattande, ökar risken för en ny finanskris och leder till att det är svårare att upptäcka nya trender. Räkna med att svängningarna på värdepappersmarknaderna kvarstår under denna tid och se till att din totala exponering motsvarar önskad risk, oavsett om det handlar om din aktieportfölj eller din lånesituation. Vi ska försöka göra vårt bästa även framöver för att försöka reda ut vad som är en ny trend, huruvida vi rör oss i olika faser i en cykel och vad som är ett historiskt mönster.