USA:s presidentval öppnar för investeringsmöjligheter

3 nov. 2016
Det amerikanska presidentvalet närmar sig med stormsteg. Söderberg & Partners chefsstrateg Matthias Gietzelt har analyserat hur amerikanska presidentval historiskt har påverkat finansmarknaden, en analys som öppnar för intressanta placeringsmöjligheter.

En slutsats som Matthias Gietzelt drar är att den ekonomiska tillväxten brukar vara som högst under ett valår. Men sedan tappar tillväxten tempo.

– Under de kommande två åren brukar tillväxten falla tillbaka något.

Även börsen brukar frodas under valår. I år har den stigit med omkring 8 procent räknat i svenska kronor.

– Historiskt har USA-börserna i snitt stigit under valår, slår Matthias Gietzelt fast.

Den som ser börssvängningar som ett hot ska vara medveten om att om opinionsundersökningar visar att det är jämnt mellan kandidaterna så brukar börsen svänga mer. Men tydligast är detta på valutamarknaden, där dollarn stärks när oron tilltar.

Fed har aldrig höjt räntan
Hur den amerikanska centralbanken Fed kommer att agera är något som investerare följer med förstoringsglas. Även här finns lärdomar att dra.

– Fed har aldrig höjt räntan månaden före ett presidentval. Det är en av anledningarna till att vi tror att höjningen kommer i december.

Hillary eller Trump?
Om Hillary Clinton vinner kommer stora delar av dagens ekonomiska politik att fortsätta, enligt Matthias Gietzelt. Det innebär bland annat en klassisk demokratisk politik där minimilöner höjs och även vissa skatter.

Men med Trump vid rodret kan det bli stora förändringar, givet att han får kongressen med sig i vissa frågor. Han har utlovat stora skattesänkningar för såväl företag som privatpersoner. Till exempel ska ingen privatperson betala mer än 33 procent i skatt.

– Med Trump som president kommer såväl statsskuld som budgetunderskott att öka, berättar Matthias Gietzelt och lägger till:

– Om han vinner leder det troligen initialt till oro på de finansiella marknaderna. Men han är tillväxtvänlig och på sikt är påverkan på aktiemarknaderna mer svårbedömd.

Hot mot världshandeln?
Båda kandidaterna väntas föra en mer protektionistisk politik. Men Trump vill gå hårdare fram än Clinton och han har sagt att han vill införa strafftullar mot exempelvis kinesiska varor. Han är även mot Nafta, frihandelsavtalet mellan USA, Mexico och Kanada.

– Båda vill skydda den amerikanska ekonomin. Hillary vill göra det svårare för bolag att flytta ut från USA genom en specifik skatt.

– Trump sänker skatter för att underlätta för bolag att flytta tillbaka verksamheten.

Dessutom har båda kandidaterna deklarerat att de vill gynna den inhemska ekonomin genom att öka de offentliga investeringarna inom till exempel infrastruktur.

– Därför kan det vara bra att placera i amerikanska bolag som har stor inhemsk försäljning, avslutar Matthias Gietzelt.

Låt oss hjälpa dig vidare

Vi erbjuder personlig rådgivning och kapitalförvaltning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital. Fyll i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!