Förmånscykel eller tjänstecykel?

11 apr. 2023
Det finns ett enkelt sätt för dig som arbetsgivare att bidra till en mer hållbar arbetsplats och omvärld. Om fler anställda skulle välja cykeln framför bilen, skulle det resultera i mer hållbara medarbetare och en minskad miljöpåverkan. En förmån med många positiva effekter – som dessutom kan vara helt kostnadsneutral för företaget. Så hur fungerar denna smarta förmån och vad bör ni satsa på – förmånscykel eller tjänstecykel?

Byt bilen mot tjänste- eller förmånscykel

Som arbetsgivare kan du göra stor skillnad för miljön och dina medarbetares hälsa, genom att erbjuda förmånscykel eller tjänstecykel som ett alternativ till tjänstebil.

Enligt folkhälsomyndigheten bör en vuxen person vara fysiskt aktiv på måttlig intensitet i minst 20-40 min per dag. Det kanske inte låter som så mycket, men med ett stillasittande kontorsjobb kan det vara svårt att få in tillräckligt mycket rörelse i vardagen. Ett smart sätt är därför att byta ut kortare bilresor mot cykelturer. Det vinner många på – medarbetaren, företaget och miljön.

Medarbetare som mår bra och rör på sig, håller längre och orkar mer. Med god hälsa ökar även produktiviteten, något som du som arbetsgivare tjänar på. Många företag väljer att erbjuda förmånscykel eller tjänstecykel som en del av sitt miljöarbete – men även för att bli mer attraktiva som arbetsgivare.

5 positiva effekter av en förmånscykel

De många fördelarna och den låga kostnaden för arbetsgivaren, har gjort förmånscykeln populär bland arbetsgivare. Det är något som Anders Borste på Personalcyklar har känt av under de senaste åren. Företagets omsättning har nämligen ökat med 255 procent mellan 2021 och 2022. Här listar Anders fem positiva effekter som gör att företagen vill erbjuda förmånscykel till sina medarbetare:

  1. Friskare och mer effektiv personal. Medarbetare som cyklar till jobbet har i genomsnitt 1,3 dagar mindre sjukfrånvaro per år i jämförelse med genomsnittet.
  2. Attraktiv förmån till minimal ansträngning. Du som arbetsgivare behöver lägga väldigt lite tid på att administrera förmånen, då Personalcyklar beräknar alla bruttolöneavdrag och förmånsvärden åt dig. Dessutom rapporterar Personalcyklar till dig på ett sådant sätt att det ska underlätta ditt arbete i den egna organisationen. 
  3. Kostnadsneutralt för arbetsgivaren. Förmånen behöver inte kosta något alls för dig som arbetsgivare. Dock väljer allt fler bolag att subventionera erbjudandet på olika sätt för att få fler att använda förmånen.
  4. En förmån som gör skillnad i plånboken. I rådande tider med hög inflation blir förmånscykeln även ett sätt att hjälpa medarbetaren att sänka sina kostnader. I och med att både bensin- och dieselpriset har stigit kraftigt och även kostnaden för att färdas kommunalt idag är kännbart i plånboken, kan förmånscykeln bli ett mer ekonomiskt alternativ.
  5. Ett hållbart sätt att resa. Alla resor som personalen kan ersätta med cykel ger en effekt på företagets klimatavtryck. På så vis kan medarbetarna bidra till att nå bolagets hållbarhetsmål genom att välja mer miljövänliga transporter.

Vad ska vi satsa på – förmånscykel eller tjänstecykel?

För dig som vill få fler medarbetare att börja cykla, finns det olika lösningar. Ni kan erbjuda en förmåncykel eller tillhandahålla en tjänstecykel. Så vad är egentligen skillnaden och hur vet du vilken lösning som är bäst för er? Det beror på vad du vill att medarbetaren ska använda cykeln till.

  • Cykeln ska användas för att få mer hållbara medarbetare och bli en mer attraktiv arbetsgivare.
    Då är det förmåncykel som ni ska satsa på. En förmånscykel hyrs av medarbetaren via företaget och hyran finansieras genom ett bruttolöneavdrag på den anställdas lön. Efter hyresperioden får medarbetaren möjligheten att köpa loss cykeln om så önskas.

    Det ger medarbetaren ett klimatsmart transportmedel och ett träningsredskap som bidrar till bättre hälsa och en renare miljö. Förmånscykeln leverans från en butik där medarbetaren får hjälp att ställa in cykeln efter sina mått och behov. I butiken har medarbetaren också möjlighet att ställa frågor och få experthjälp.

  • Cykeln ska användas för tjänsteärenden och träning under arbetstid. 
    Då är det tjänstecykel som du ska satsa på. Tjänstecyklar hyrs av arbetsgivaren och får endast användas för arbetsrelaterade syften, till skillnad från förmånscyklar som den anställde även får lov att använda på sin fritid.

    Tjänstecykeln köps in av företaget och kan användas för exempelvis kundbesök, varuleveranser, träning på arbetstid eller utlåning till kunder. Eftersom cyklarna förvaras på företaget när de inte används, finns de alltid lättillgängliga när ni behöver ge er ut på kortare ärenden.

Erbjud förmånscykel utan kostnad för företaget

Att erbjuda förmåncyklar behöver inte kosta något alls för dig som arbetsgivare. Dina medarbetare tar emot förmånen mot ett bruttolöneavdrag. Sedan 2022 har regeringen dessutom infört subventioner på förmånscyklar. Det innebär att förmåner som understiger 3.000 kr per år inte förmånsbeskattas alls.  
Men om ni vill, kan arbetsgivaren välja att subventionera delar eller hela förmånen. I och med att värdet på förmånscyklar är relativt lågt, blir arbetsgivaravgiften oförändrad eller lägre.

När det gäller tjänstecyklar, behöver de anställda inte betala förmånsskatt och arbetsgivaren slipper arbetsgivaravgifter eftersom cykeln aldrig nyttjas privat. Kostnaden blir alltså endast inköpspriset samt eventuella finansieringskostnader och servicekostnader. Cykeln blir dessutom avdragsgill för företaget.

Vill du erbjuda förmåncyklar till era medarbetare?

Kontakta oss, så hör vi av oss och berättar mer. Vi hjälper dig att se över vilket upplägg som passar bäst för ditt företag. 

Kontakta oss

Är ni intresserade av att erbjuda förmånscyklar till era medarbetare och vill veta mer? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vår samarbetspartner Personalcyklar er för vidare dialog.

Valfritt