Det förstärkta laglottsskyddet vid gåva

3 feb. 2020
Under sin livstid kan man önska ge gåvor till närstående eller anställda som en del i ett generationsskifte eller för att omfördela tillgångar mellan makar under äktenskapet. I ett gåvobrev kan du ställa upp vilka villkor som ska gälla. Det du dock bör tänka på är att om gåvan kränker bröstarvinges laglott så kan det förstärkta laglottskyddet komma att tillämpas, vilket innebär att del av eller hela gåvan kan komma att återgå.

Hur stor är laglotten?

Laglott är en lagstadgad rätt för bröstarvinge att ärva hälften av sin arvslott. Arvslotten motsvarar hela den avlidne förälderns kvarlåtenskap. Om det är tre syskon är vardera syskons arvslott 1/3 och deras laglott blir därmed 1/6.

Vad innebär det förstärkta laglottsskyddet?

Det förstärkta laglottsskyddet tillkom redan år 1928 med syfte att förhindra att arvlåtaren kringgår reglerna om laglottskydd genom att ge gåvor som är att likställa med testamente. Den som erhållit en gåva kan därför bli tvungen att ge tillbaka del av eller hela gåvan till övriga bröstarvingar. Om egendomen inte finns kvar kan gåvotagaren behöva utge ersättning till övriga bröstarvingar. Det kan handla om gåvor långt tillbaka i tiden. Om givaren t.ex. givit en gåva 1970 och avlider 2020 kan gåvan bli föremål för tillämpning av det förstärkta laglottskyddet. Det finns alltså ingen tidsbegränsning.

Vad krävs för att bestämmelsen ska tillämpas?

  • Gåvan ska vara att likställa med testamente där gåvogivaren förbereder sin succession, samt att

  • Gåvan kränker bröstarvinges rätt till sin laglott, det vill säga utgör mer än hälften av den avlidnes kvarlåtenskap

I vilka situationer kan det förstärkta laglottsskyddet tillämpas?

Ett vanligt exempel är om gåvogivaren på dödsbädden ger en gåva som överstiger mer än hälften av sin nettoförmögenhet. Detta kan innebära att bröstarvingarnas rätt till laglott kränks eftersom gåvan ges med anledning av dödsfall och för att förberedda sin succession.

Det kan även vara på det viset att det vid gåvotillfället uppställts villkor såsom livslång nyttjanderätt för givaren eller överlåtelseförbud. Villkor som helt enkelt ger givaren fortsatt inflytande över egendomen fram till dennes död.

Andra exempel på situationer som kan falla under bestämmelsen är en fordran som efterskänks eller en försäljning till ett pris som understiger aktuellt marknadsvärde. Vanligt förekommande bland innehavare av jordbruksfastigheter är att inför sin bortgång genomföra ett generationsskifte där fastigheten exempelvis tas över av ett barn. Vid generationsskifte av gods, gårdar och jordbruksfastighet sker överlåtelsen i många fall till ett värde understigande taxeringsvärdet, motiverat av skatteskäl. Detta innebär att bröstarvingens betalning till gåvogivaren ofta är långt under det aktuella marknadsvärdet.

Det förstärkta laglottsskyddet kan aktualiseras även vid fördelning av tillgångar vid bodelning om makarna vid fördelningen går längre än vad giftorätten kräver. Exempelvis om en maka för över alla sina tillgångar på sin make genom bodelning under pågående äktenskap och avsikten är att hennes barn från tidigare förhållande (s.k. särkullbarnen) inte ska få något arv.

Finns det några undantag?

Ja, om man exempelvis av affärsmässiga skäl ger bort bolag, jordbruksfastigheter och dylikt.

Beräkning av laglott och återbäring av gåva, hur går det egentligen till?

För att beräkna laglotten läggs gåvans värde till kvarlåtenskapen (efter eventuell bodelning) såsom den är på givaren/arvlåtarens dödsdag och inte enligt huvudregeln som är värdet vid gåvotillfället.

Avslutande råd till dig som ska ge eller ta emot en gåva

Om du planerar att ge en gåva till make/sambo eller någon av dina barn/barnbarn bör du fundera igenom vad avsikten är och skriva in det i gåvobrevet samt se över vilka villkor som är lämpliga att ha med i ett gåvobrev. Om ett generationsskifte har genomförts av bolag eller fastighet bör du i de fall där det finns andra skäl än affärsmässiga, informera den bröstarvinge som erhållit egendomen att det finns risk att det förstärkta laglottsskyddet kan komma att tillämpas.

Om du vet med dig att en förälder gett bort sin egendom i gåva till något av dina syskon eller make/sambo bör du begära att få se gåvobreven när föräldern avlider. Om du som bröstarvinge önskar påtala det förstärkta laglottsskyddet ska detta ske inom ett år från det att bouppteckningen är avslutad.

Som kund inom Söderberg & Partners Wealth Management får du utöver förmögenhetsrådgivning tillgång till erfarna familjerätts- och skattejurister som dagligen arbetar med generationsskiften, gåvor och testamenten och mycket mer. Vill du veta mer om Wealth Management och vårt erbjudande? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi till dig.

Kontakta oss

Valfritt