Arbetsmarknadens parter eller en maktgalen kartell?

16 mars 2015
Walter Nuñez
Walter Nuñez 
Produktutvecklingschef

Tänk dig att det finns massor av värdefull information spridd på olika ställen. Tänk dig att varenda svensk arbetstagare skulle ha det bättre om hon fick tillgång till allt detta i ett pedagogiskt och enkelt utskick. Tänkt dig att den enda anledningen till att detta inte sker är att den organisation, vars uppgift är att företräda arbetstagare, vägrar tillåta det.

Det här är sanningen bakom varför pensionsinformationen är så dålig, om varför man är tvungen att backa upp den undermåliga informationen med svindyra reklamfilmer på bästa sändningstid och miljardkampanjer. Det är en historia om makt och  fackliga parter som gör allt för att behålla sin maktposition. De är så måna om makten att de aktivt väljer att blockera något som alla är överens om skulle gynna deras egna medlemmar. Varenda en av dem!  Hur kan det vara så att en organisation vars enda syfte är att värna om och stå upp för sina medlemmar väljer att agera likt en protektionistisk kartell med endast sina egna intressen i fokus?

Det handlar om makt.

Så vad är det de gör?

Ett tydligt exempel handlar om något så simpelt som de Orangea kuverten som Pensionsmyndigheten skickar ut varje år. I detta utskick samlar man all information om den allmänna pensionen  och gör en prognos på vad det kan tänkas bli i framtiden. Det låter ju jättebra! Eller? Problemet är att för de flesta av oss som arbetar idag så är det inte den allmänna pensionen som kommer att bestämma hur livet som pensionär blir, utan det är främst tjänstepensionen som avgör hur den ”framtida lönen” och dina möjligheter som pensionär kommer se ut.

Så varför tar man inte med även tjänstepensionen i detta utskick?

Då är det så att arbetsmarknadens parter har bestämt sig för att de absolut inte kan tänka sig bli inbäddade i den statliga myndighetens utskick. Nej, de vill skicka sina egna kuvert så som det ”Röda kuvertet” som PTK och Svensk Näringsliv står bakom. Antingen så gillar man helt enkelt inte färgen Orange, eller så har man förstått att för att fortsätta ha ett existensberättigande, så måste man ta varje chans att visa för medlemmarna hur bra man är och hur tacksamma medlemmarna borde vara för att man har fixat pensionen. De behöver ta varje tillfälle i akt att visa sitt värde. Även om det andra alternativet, att göra det enklare för spararen hade varit med logiskt.

Pensionsinformationen finns, Pensionsmyndigheten har utrett frågan och vill skicka med mer och bättre information.

Jag tycker det är skamligt att år 2015 sitta och häcka på information som parterna gör. Det är en taktik som företag byggt imperier på innan den digitala tidsåldern, en taktik som auktoritära stater fortfarande använder, men det är inte ett sätt att bete sig på i en öppen och transparent värld.

Vad tycker ni? Borde all pensionsinformation samlas i det Orangea kuvertet?