Skattenyheter inför 2019

14 dec. 2018
Nu börjar det bli dags att planera inför deklarationen 2019. Det finns en hel del att tänka på vad gäller inkomst av tjänst, kapital och näringsverksamhet. Vi delar med oss av tips för en lönsammare deklaration och skattenyheter.

Det är många som denna tid på året funderar över deklarationen 2019 – beskattningsår 2018. Här följer tre tips på vad du ska tänka på för en lönsammare deklaration.

Tre tips för en lönsammare deklaration

  • Kvittning av vinster och förluster – Ett av de effektivaste sätten är att se över sin aktiedepå och realisera eventuella vinster och/eller förluster för att på bästa möjliga sätt jämna ut resultatet av årets värdepappersförsäljningar. Tänk på att alla vinster och förluster inte är fullt kvittningsbara mot varandra så det gäller att välja rätt värdepapper att sälja.

  • Rot- & rutavdrag – För att få skattereduktion för beskattningsår 2018 krävs att arbetet är utfört och betalat under året. Rotavdrag medges med 30% av arbetskostnaderna och skattereduktion för ruttjänster är begränsad till 25 000 kr för de under 65 år.
  • Saknas inkomster för att få rot- eller rutavdraget? Kom ihåg att makar eller sambor som äger fastigheten tillsammans kan flytta avdraget mellan sig.
  • Fåmansföretag – Att ta ut rätt lön från ett fåmansföretag är viktigt. Det styr inte bara inkomstskatten och de sociala förmånerna, utan har också betydelse för hur stor kapitalbeskattad utdelning man kan ta ut nästa år till lägre skattesats (20%) på sina kvalificerade andelar. För att få använda det s.k. lönebaserade utrymmet för utdelning ska den som äger kvalificerade andelar ta ut en lön under 2018 som inte understiger det lägsta av; 375 000 kr ökat med 5 procent av den kontanta lönesumman i företaget eller 600 000 kr.


Nyheter på skatteområdet 2019

Budgetpropositionen för 2019 presenteras den 15 november av den sittande socialdemokratiska övergångsregeringen. Denna budget antogs dock inte av riksdagen på grund av det parlamentariska läget. Istället beslutade riksdagen att anta den budget som lades fram av M tillsammans med KD. Deras budgetförslag innehåller flera nyheter på skatteområdet. Några av de viktigaste är;

  • Nytt jobbskatteavdrag införs
  • Höjd brytpunkt för statlig skatt
  • Lägre skatt för personer över 65 år

De nya bestämmelserna bör träda i kraft den 1 januari 2019 och tillämpas första gången för beskattningsåret som börjar efter den 31 december 2018.

Utöver de förändringsförslag som anges ovan så skall regeringen återkomma till riksdagen med förslag på nya regler som förhoppningsvis skall börja gälla under 2019. Några av dem är;

  • Diskrimineringen av generationsskiften inom familjen föreslås slopas så att samma skatteregler gäller för en äldre generation som säljer företaget inom eller utom familjen
  • Utökat tak för rut-avdraget till 50 000 kr (ev. 75 000 kr senare)
  • Återinförd avdragsrätt för gåvor
  • Avskaffad skattereduktion för fackföreningsavgift
  • Avskaffad flygskatt
  • Avskaffad särskild löneskatt för äldre

 

Radio- och tv-avgift

Något som är en nytt för 2019 är att radio- och tv-avgiften ersätts av en public service-avgift som kommer att betalas via skatten. Alla som har fyllt 18 år och som har en beskattningsbar inkomst ska betala den nya avgiften, även de som inte har en TV. Avgiften blir 1% av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak. Avgiften kommer som mest att uppgå till cirka 1 300 kronor per person och år. De som har en lägre inkomst än 13 600 kronor per månad betalar en reducerad avgift. Avgiften bestäms utifrån inkomstbasbeloppet, som ändras varje år. Hur mycket var och en har betalat i public service-avgift per år kommer att synas på slutskattebeskedet.

Statslåneräntan

En annan sak som ändrar sig från år till år är statslåneräntan, vilken bland annat påverkar vilken skatt som betalas för investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Aktuell ränta för beskattningsåret 2019 är 0,51%, varför schablonintäkten är 1,51% och skatten då 0,453% av kapitalunderlaget för investeringssparkontot respektive kapitalförsäkringen.

Har du frågor och funderingar kring skatt är du välkommen att kontakta oss på skatt@soderbergpartners.se