Fem försäkringsrisker att se upp för under sommarsemestern

15 juni 2021
Under sommarsemestern uppstår ett antal försäkringsrisker som du som företagare och medarbetare bör vara medvetna om. Det gäller allt ifrån bedrägeri- och inbrottsrisker, till brandskydd, och vad som händer om företagsmobilen går sönder. Nedan har vi listat de fem vanligaste försäkringsriskerna som är viktiga att se över och säkerställa, så att ni kan njuta av en lugn semester.

1. Sommarjobbares omfattning i företagsförsäkringen

När ordinarie personal har semester eller när kunderna blir fler kan företag vara i behov av extra personal. För många företag är tillfälliga anställningar av sommarjobbare en vanlig lösning. För att minska risken för skador och olyckor på arbetsplatsen är det viktigt med en grundlig introduktion och vägledning kring arbetsuppgifter och eventuella risker. Om olyckan ändå är framme är det viktigt att dessa sommarjobbare är försäkrade. Är ert företag bundet till kollektivavtal kommer sommarjobbarna skyddas genom det. Annars är det viktigt att ni som arbetsgivare säkerställer att dessa personer omfattas av företagets befintliga olycksfallsförsäkring.

2. Bedrägeri när ordinarie personal är på semester

När ordinarie personal byts ut mot sommarjobbare blir företag mer sårbara för bedrägerier. Under sommaren bör ni därför vara extra uppmärksamma och skapa tydliga rutiner för den tillfälliga personalen. Risken är annars stor att okända fakturor blir attesterade eller att avtal ingås med okända leverantörer över telefon.

Cyberattacker mot företag ökar även under sommaren eftersom bedragare är medvetna om att ny och tillfällig personal gör företag mer mottagliga för datorvirus och skadlig kod som äventyrar företags IT-system. Här är det viktigt att uppmärksamma den nya personalen på vilka cyberrisker som finns, hur era rutiner ser ut för att förvara och skydda känslig information och hur ni agerar vid en cyberattack. Vi rekommenderar även att ni ser över ert cyberskydd och ert behov av en cyberförsäkring.

Vill du veta mer om cyberangrepp och vikten av en försäkring? Läs vår artikel 8 av 10 företag utsätts för cyberangrepp – så skyddar ni er.

3. Fastigheter som står tomma över sommaren

Tomma fastigheter innebär en ökad risk för inbrott, skadegörelse och anlagda bränder. Detta har medfört att vissa försäkringsbolag betraktar tomma fastigheter som högriskfastigheter. Ni bör därför meddela era försäkringsgivare om lokaler lämnas tomma eller utan uppsyn under en längre tid. Om försäkringsbolaget inte får information om ovan kan det innebära att skadegörelse eller stöld inte täcks av försäkringen.

De allra flesta inbrottstjuvar kommer sannolikt försöka bryta sig in i företagets lokaler under natten och smyga sig fram genom den omkringliggande miljön. Bråte och större lösa objekt runt fastigheten kan fungera som tillfälligt skydd för en tjuv som vill bryta sig in i lokalen obemärkt. Genom att hålla utemiljön städad och väl upplyst skapas en avskräckande effekt.

4. Företagsmobil eller dator går sönder under semestern

Många företagsförsäkringar täcker endast skador på företagsmobil och dator under arbetstid. Om företagsmobil och dator ändå omfattas under semestern bör ni se över vilken självrisk som gäller för allriskskador i er företagsförsäkring. I många fall är självrisken så hög att skadan knappt täcks av ersättningen. Medarbetarnas hemförsäkring brukar inte heller gälla för sådant som företaget köpt.

För att skydda er mot skador på företagsmobil och dator under semestern kan ni därför behöva teckna en tilläggsförsäkring som gäller med en lägre självrisk än er befintliga företagsförsäkring. I en tjänstereseförsäkring ingår ofta skada på eller förlust av datorer och mobiltelefoner som ägs av företaget och då utgår i vanliga fall ingen självrisk. Däremot är det viktigt att uppmärksamma att hit räknas inte skador som uppstår under en semesterresa som företas av en privatperson, även om det är företagets egendom som skadats.

5. Brandrisken som ökar under sommaren

För att skydda er fastighet mot bränder under sommaren är det viktigt att inte ha brännbart material eller vegetation i närheten av byggnader. Det är även viktigt att vatten finns nära till hands och att eventuell släckutrustning inventeras. Se även över brandfarliga objekt som köksutrustning, elledningar, belysningsutrustning och övrig kontorsutrustning innan ni lämnar fastigheten över semestern. Försäkringsbolag kräver ofta att vissa säkerhetsåtgärder har vidtagits för att ersättning ska betalas ut vid händelse av brandskada. Här är några exempel på förebyggande åtgärder som ni kan vidta:

  • Utbilda de anställda i hur de ska hantera och lagra farligt material korrekt
  • Utbilda de anställda om potentiella antändningskällor och hur de kontrolleras
  • Kommunicera vilken brandskyddsutrustning som finns för att hantera varje större fara
  • Kommunicera evakueringsprotokoll och hur du använder företagets nödanmälningssystem
  • Skapa en lista som innehåller namn/arbetstitlar på interna brandskyddsvakter

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.