Vad är viktigt att tänka på när man skriver testamente?

21 sep. 2021
Oavsett om du lever själv, med en partner, i en kärnfamilj eller i en särkullfamilj är det viktigt att skriva ett testamente där du anger vem eller vilka som ska ärva dig. Det är din möjlighet att säkerställa att det du lämnar efter dig fördelas enligt din vilja. Det menar Söderberg & Partners familjerättsjurist Kristina Myhre som förklarar varför du alltid bör upprätta ett testamente.
Kristina Myhre
Kristina Myhre 
VD WEALTH SERVICES & CHEF FAMILJEJURIDIK

Fördelar med att skriva ett testamente

Det finns många fördelar med att skriva ett testamente utöver att fördela sina tillgångar. Du kan förordna om att arvet ska vara mottagarens enskilda egendom, vilket innebär att arvet inte ska bodelas om dina arvtagare skiljer sig i framtiden. Du kan även förordna om att personer eller organisationer som annars inte skulle ha ärvt dig får göra det. Testamentet kan också innehålla dina tankar om begravning samt önskemål om vårdnadshavare om du efterlämnar omyndiga barn.

- I ett testamente kan du skjuta upp åldern för när barn och barnbarn ska kunna förfoga över sitt arv. Du kanske tycker att 25 år är mer lämpligt är 18 år. Du kan även hålla en eventuell expartner borta från arvet som ska tillfalla era gemensamma omyndiga barn, säger Kristina Myhre.

När du dör tillämpas arvslagen i det land där du bor. Som utlandsboende svensk medborgare kan du genom ett testamente istället välja att svensk arvslag ska gälla.

Viktigt att tänka på när du skriver ett testamente

Det är av avgörande vikt att du förstår innebörden av ditt testamentariska förordnande samt att formuleringarna är korrekta och att testamentet uppfyller formkraven.

- När ett testamente ska tolkas görs detta bokstavligt. Du lever inte längre och varken dina efterlevande eller domstolen kan eller får göra fria tolkningar över vad de uppfattar som skäligt och rättvist, säger Kristina Myhre.

Idag skiljer vi oss, gifter om oss och skaffar fler barn med nya partners i en större utsträckning än tidigare generationer, vilket gör det svårt att förutse vad som gäller rent rättsligt och kan skapa osämja och arvstvister bland våra efterlevande. Detta är ännu en anledning till varför du alltid bör ha ett uppdaterat testamente på plats.

Vanliga myter

Det finns en stor och utbredd okunskap kring vad som gäller enligt lag om du inte har skrivit ett testamente. Till exempel myten att gifta par alltid ärver (åtminstone hälften av) varandras kvarlåtenskap eller att barnen ärver ens enskilda egendom som man fått genom gåva eller arv när man dör.

4 tips till dig som vill skriva ett testamente

  1. Fundera igenom hur du vill fördela kvarlåtenskapen efter dig. Vem/vilka ska ärva dig? Sannolikt varierar detta under en livstid. Därför bör testamentet vara ett levande dokument som du ser över när din familjesituation förändras.

  2. Anlita en familjerättsjurist som kan fungera som en diskussionspartner och förklara lagens innebörd och hjälpa till att upprätta ett tydligt, korrekt och välformulerat testamente som uppfyller formkraven och motsvarar din yttersta vilja.

  3. Vid mer komplexa generationsskiften av släktägda gårdar och företag så bör du starta i god tid, kommunicera med berörda och ta professionell hjälp av sakkunniga jurister, skatteexperter och värderingsmän.

  4. Kom ihåg att ditt testamente ska återspegla din vilja. Följ ditt hjärta, din magkänsla och inre kompass av rättvisa. Låt dig inte påverkas för mycket av vad alla andra tycker och vill. Detta är ditt arv och din sista vilja. Låt dock dina arvtagare veta att du har upprättat ett testamente och vart det finns förvarat.

Vill du ha hjälp att upprätta ett testamente?

Eller har frågor om arvsrätt? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig.

Kontakta oss

Valfritt