3 snabba om bolån & börsen

19 apr. 2021
Vad händer i världen just nu och hur påverkar det börsen, och dig? Vi tar tempen på Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, om börsen, bolån och greentech-bolag.

Börsbolagen ska nu börja rapportera första kvartalet, vad förväntar du dig?

Jag förväntar mig att det ser väldigt bra ut - starka rapporter och positiva bolag. Det är ganska enkla jämförelsetal eftersom första kvartalet 2020 var så pass dåligt i och med en skenande coronasituation. Det är viktigt att rapporterna är optimistiska då de behöver visa att ekonomin är på en stark uppgång nu när coronapandemin är på väg att släppa.  

Du har tidigare sagt att det är dags att binda bolåneräntan, är det fortfarande så?

Det har varit ett historiskt läge med låga räntor där det har varit vettigt att binda sina bolån, och det kvarstår. Du kan fortfarande få en rabatt på att binda räntan gentemot den rörliga, vilket gör att det är fortsatt attraktivt att binda sina lån. Men fönstret är på väg att stängas i och med att räntan är på väg upp igen, så om du vill binda dina bolån ska du göra det nu.

Är greentech-bolagen bara en bubbla?

Det blir ofta snabbt spekulationer kring den här typen av framtidsbolag som får uppmärksamhet på börsen, och i vissa fall skapar det en bubbelvarning. Faktum är dock att många av den här typen av bolag blir lyckosamma och växer i den för stora kostymen som värderingen gett dem. Så nej, jag tror inte att greentech-bolagen är en bubbla. Jag tror det finns många guldkorn att hämta.

Vill du veta mer?

Håll dig uppdaterad på rapportsäsongen och börsen i veckoanalysen som kommer ut varje vecka.

Att spara och investera är faktiskt inte bara en lönsam hobby, det kan vara kul och allmänbildande också. Vill du få lite bättre koll på varför din räntefond går ner eller varför aktierna stiger så finns Veckoanalysen, en podd där jag och min kollega Matthias Gietzelt, snabbt och enkelt förklarar vad som händer på världens finansmarknader. Vi släpper ett nytt avsnitt varje tisdag. Du hittar den där poddar finns.