Vad räknas som tjänsteresa i min försäkring?

18 juni 2024
Många tror att en tjänstereseförsäkring bara är nödvändig för medarbetare som reser mycket i tjänsten. Men försäkringens definition av en tjänsteresa är betydligt bredare. Det innebär att medarbetare som saknar tjänstereseförsäkring, kan stå utan skydd när de lämnar kontoret i ett jobbärende. I denna artikel ska vi djupdyka i frågor som: Vad räknas som tjänsteresa i företagets försäkring egentligen? Och hur vet jag om jag är på en arbetsresa eller tjänsteresa?

Vad är en tjänsteresa?

När det kommer till försäkring, kan en tjänsteresa vara vilken resa som helst som du och dina kollegor gör på uppdrag av din arbetsgivare. Det behöver alltså inte innebära att du reser långt eller att du övernattar på hotell.

En tjänsteresa kan vara ett kort möte hos en kund i samma stad, en resa till en konferens i en annan stad, eller till och med en snabb tur till mataffären på samma gata för att köpa fikabröd till kontoret.

Så fort du lämnar kontoret och utför ett uppdrag för din arbetsgivare, räknas det som en tjänsteresa. Det innebär att alla medarbetare befinner sig på tjänsteresa till och från. Många helt oförsäkrade, utan att veta om det.

Arbetsresa eller tjänsteresa – vad är skillnaden?

Vad är en arbetsresa och gör det någon skillnad för försäkringen om du befinner dig på en arbetsresa eller tjänsteresa?

En arbetsresa är den dagliga resan mellan ditt hem och din arbetsplats. Medan en tjänsteresa är en resa eller ett ärende som du gör på uppdrag av din arbetsgivare. I stycket ”vad är en tjänsteresa”, kunde du läsa mer om vad som kan räknas som en tjänsteresa.

Om företaget har en tjänstereseförsäkring för sina medarbetare, så gäller den ofta även under arbetsresor. Många tjänstereseförsäkringar skyddar alltså dina medarbetare under hela arbetsdagen, inklusive resan till och från jobbet.

Tänk på att villkoren kan variera mellan olika försäkringar, så jämför alltid olika alternativ mot varandra. En försäkringsrådgivare kan hjälpa dig att jämföra.

Vilka företag behöver en tjänsterese­försäkring?

Eftersom alla medarbetare befinner sig på tjänsteresa då och då, bör de allra flesta bolag med anställda överväga en tjänstereseförsäkring. Den skyddar mot många risker som kan uppstå under resor och tjänsteärenden, såsom förlust av bagage, sjukdom eller olycka.

Utan en tjänstereseförsäkring, riskerar dina medarbetare att stå utan skydd när de är ute och arbetar, vilket kan bli kostsamt för både medarbetaren som drabbas och företaget.

Generellt sett ger en tjänstereseförsäkring ett omfattande skydd för alla resor som görs i tjänsten, vilket inkluderar både korta och långa resor, resor inom samma stad samt internationella resor. En bra tjänstereseförsäkring täcker även skador på arbetsredskap, som datorer och mobiler, och ger ersättning vid förseningar och inställda resor.

Vad räknas inte som tjänsteresa?

Det är även viktigt att känna till under vilka omständigheter din tjänstereseförsäkring kanske inte skyddar. Här listar vi fem vanliga undantag i tjänstereseförsäkring, som kan kräva ett extra skydd:

 1. Privata resor
  Om du förlänger din tjänsteresa med en privat semester utan att detta är inkluderat i försäkringen, kan du bli utan skydd. Tjänstereseförsäkringen är främst avsedd för arbetsrelaterade resor, så om du väljer att stanna kvar för egen räkning bör du se över om din försäkring täcker detta eller om du behöver teckna en extra försäkring.
 2. Skador orsakade av alkohol
  Många försäkringar täcker inte skador som uppstår när du är påverkad av alkohol. Om du råkar ut för en olycka eller skadar något under alkoholpåverkan kan försäkringsbolaget neka ersättning. Det är viktigt att vara medveten om detta och agera ansvarsfullt under resan.
 3. Riskfyllda aktiviteter
  Aktiviteter som offpiståkning utan guide eller andra farliga sporter kan undantas från försäkringen. Om du planerar att delta i äventyrliga aktiviteter under din tjänsteresa, bör du kontrollera om dessa täcks av din försäkring eller om du behöver ett extra skydd.
 4. Förseningar som inte anmäls i tid
  Om du inte rapporterar en försening eller förlust inom den tid som anges i försäkringen, kan du förlora rätten till ersättning. Det är viktigt att du omedelbart meddelar försäkringsbolaget om något går snett under resan för att säkerställa att du får den hjälp och ersättning du har rätt till.
 5. Egendom som inte är tjänsterelaterad
  Privat egendom kan ofta vara undantagen från försäkringen. Om du tar med dig personlig utrustning på resan, såsom en privat kamera eller surfplatta, bör du kontrollera om dessa täcks av tjänstereseförsäkringen eller om du behöver en separat försäkring för din privata egendom.

Genom att vara medveten om dessa vanliga undantag kan du bättre förbereda dig och säkerställa att du har det skydd som du behöver under din tjänsteresa.

Tjänstereseförsäkring med bättre villkor

Som försäkringsförmedlare kan vi på Söderberg & Partners använda vår förhandlingskraft för att skapa en tjänstereseförsäkring med riktigt generösa villkor till ett bra pris. Vår tjänstereseförsäkring täcker allt från förlorad eller skadad utrustning till akut sjukvård och bagageförseningar. Den gäller för både korta och långa resor. Även om du skulle förlänga din tjänsteresa med en privat semester, gäller försäkringen i upp till 45 dagar.

Utöver de villkor som finns i de flesta tjänstereseförsäkringar, inkluderar vår upphandlade lösning även:

 • Skydd för personlig egendom och företagets utrustning: Du får ersättning för skador eller förlust av både din privata och företagets egendom.
 • Ingen självrisk: Till skillnad från andra försäkringar behöver du inte betala någon självrisk.
 • Generösa villkor vid förlängda resor: Försäkringen gäller även under anknytande semestrar i upp till 45 dagar.
 • Omfattande skydd: Den täcker riskfyllda aktiviteter, evakuering vid politisk instabilitet, och mycket mer.
 • Lokal support: Vid problem utomlands får du hjälp från våra lokala servicecenter.

Vi hjälper dig att jämföra försäkring

Att välja rätt tjänstereseförsäkring och jämföra alla villkor kan kännas krångligt, men vi hjälper dig gärna. Vi ser till att företaget får det skydd som passar bäst för era behov, oavsett om ni har medarbetare som reser mycket internationellt eller bara har kortare resor inom landet.

Kontakta oss via formuläret nedan, så återkommer vi till dig.

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.